Welkom

Introductie

Van harte welkom op deze blog gericht op indexbeleggen vanuit Nederland. Mijn naam is Mick en ik ben de bouwer en schrijver van deze website. Sinds enige jaren interesseer ik mij in indexbeleggen en stoorde ik mij eraan dat er weinig over te vinden is in het Nederlands, vandaar ook het ontstaan van deze blog. Ik probeer met regelmaat zowel eenvoudige als meer uitdagende posts te plaatsen. Ik nodig je graag uit om in discussie te komen in de reactiesectie.

De storm komt

De aandelenmarkt staat op een nieuw hoogtepunt en de rentes op obligaties en spaarrekeningen zijn historisch laag. Het is een gegeven dat aandelenmarkten geregeld in een storm terecht komen. Is het momenteel dan een punt om in aandelen te stappen vanwege de lage rentes, of juist uit te stappen vanwege de hoge aandelenprijzen?

Nu de kredietcrisis weer een tijdje achter ons ligt, vliegen de reclames van banken, brokers en vermogensbeheerders je weer om de oren. Prachtige rendementen zijn gemaakt over de afgelopen jaren, maar vrijwel nooit wordt dit vergeleken met het rendement dat een passieve indexbelegger zou hebben gemaakt over dezelfde periode. Een voorbeeld hiervan is Alex, een vermogensbeheerder die regelmatig spotjes toont van aantrekkelijke rendementen. Alex zegt slim te handelen, door wanneer de koersen hoog zijn uit te stappen en weer in te stappen wanneer de koersen laag zijn. Slimme strategie natuurlijk, helaas is het punt van in- en uitstappen zeer lastig te bepalen. Zo hebben alle profielen (van het defensieve tot het zeer speculatieve profiel) in 2014 verlies geleden (1). Ter vergelijking, de MSCI World index, die ongeveer 1700 grote beursgenoteerde bedrijven in de wereld volgt, heeft in euro’s 19,5% winst gemaakt over 2014 (2).

Boot storm
Zijn de bootjes te vroeg uit het water gehaald voor de storm?

Deze post is niet bedoeld als aanval op Alex, zeker niet vanwege de korte periode waarover mijn voorbeeld gaat. Het is wel een voorbeeld van hoe lastig de bewegingen van de markt in te schatten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ook professionals nauwelijks de markt kunnen verslaan en ik zelf deze professionals niet van tevoren kan selecteren. Later hierover meer.

Waarderingen, kop of munt?

Over de lange termijn stijgt de aandelenmarkt, als eigenaar van bedrijven ontvang je immers een deel van de winst en wordt je gecompenseerd voor het risico dat je loopt. Bij staatsobligaties is dit risico over het algemeen een stuk kleiner, waardoor ook de te behalen winst kleiner is. Sinds 1900 heeft de wereldwijde aandelenmarkt een jaarlijks reëel rendement (dus wat overblijft na inflatie) gemaakt van ongeveer 5%, terwijl de obligatiemarkt iets minder dan 2% per jaar deed (3). Op korte termijn is de aandelenmarkt echter goed te vergelijken met het gokken op kop of munt.

Kop of munt
Kop of munt?

De kans dat je per dag de richting van de aandelenmarkt goed gokt is ongeveer 50/50. De precisie die je moet behalen om beter te presteren dan de markt, ligt echter een stuk hoger, ongeveer tussen 70-90% (4). Het is dan ook geen wonder dat actieve beleggers het op de lange termijn een stuk slechter doen dan de passieve belegger die een indexfonds koopt en niet tussentijds in- en uitstapt (5).

Kort gezegd, is de kans dat je een mooi resultaat behaald groter en eenvoudiger wanneer je belegt in de index met trackers (ETF’s) of beleggingsfondsen. Over de precieze invulling hiervan en meer achtergrond zal ik later meer over vertellen. Ik hoop jouw mening terug te zien in de reactiesectie hieronder en wens je veel leesplezier.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

3 reacties op “Welkom

 1. Beste Mick,

  Dit is inderdaad één van de punten waar ik nu tegen aan loop.

  In het verleden ben ik wel eens bezig geweest met ‘actief’ beleggen, waaronder ook in derivaten (turbo’s/sprinters/speeders, opties). Ook ik wil me nu meer gaan richten op indexbeleggen via ETF’s, en wil hierbij een goede spreiding aangaan tussen Europese en niet Europese ETF’s.

  Je weet natuurlijk nooit wanneer het goede moment zal zijn, maar de aandelenmarkten staan nu natuurlijk weer hoog. Zou jij denken dat nu een goed moment zou zijn om een ETF portefeuille op te zetten?

  Beantwoorden
  • mvdkem, bedankt voor de reactie. Het lijkt me dat je een goed plan hebt; met een brede spreiding loop je op de lange termijn een stuk minder risico (hoewel derivaten ook een plek in de portefeuille kunnen hebben, maar dat is voor de gemiddelde belegger geen eenvoudige opgave).

   Indicatoren zoals Shiller’s CAPE staan inderdaad vrij hoog momenteel, al stonden die vorig jaar ook al op een hoog niveau. Had je toch weer bijna 20% aan rendement gekost. Het probleem is dat deze indicatoren zo uit mijn hoofd maximaal 40% van het toekomstig rendement verklaren. Met een gok op basis van deze indicatoren zit je er dus het grootste deel van de tijd naast. Als je nog een lange tijdshorizon hebt (lees: >20 jaar), dan zou ik er gewoon voor gaan. Ik zou het wel sterk overwegen om gespreid over de komende paar jaar in te leggen, hoewel in het verleden een storting in één keer vaak beter uitpakte. Eventueel kan je ook overwegen om het percentage in aandelen wat lager te houden om bij een eventuele crash ook vanuit dat potje goedkoop bij te kunnen kopen.

   Je noemt in ieder geval een punt waar ik niet omheen kan en dat is dat je nooit weet wanneer het een goed moment is. Het voorspellen van koersen gaat ons stervelingen toch wat slecht af.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter