Volgorde van rendementen, pech of geluk?

Verlies je het eerste jaar dat je belegt 50% en je moet het volgende jaar alweer 100% winst maken om quitte te spelen. Tijd in de markt is belangrijker dan het timen van de markt, door het missen van de vijf beste dagen in de laatste dertig jaar zou je immers al 1,5% aan rendement per jaar mislopen (eenzelfde argument kan echter gemaakt worden voor het missen van de vijf slechtste dagen). Met een beurscrash gemiddeld eens in de zes à zeven jaar is de kans klein dat je niet in een crisis terecht komt als belegger. Maar kan je deze crisis dan beter tegenkomen in het begin van je beleggerscarrière of aan het eind?

Volgorde van rendement
Het effect van de volgorde van rendement

In de tabel hierboven staan de werkelijke rendementen van de MSCI World index over de afgelopen veertien jaar (1). Zoals je ziet maakt het niet uit in welke volgorde de rendementen plaatsvinden. Het gemiddelde rendement van de aandelenindex is immers gelijk en je kan rendementen met elkaar vermenigvuldigen.

Bovenstaand geldt tenminste als je niet tussentijds geld onttrekt (of toevoegt) aan de portefeuille, zoals je bijvoorbeeld in je pensioen zou doen. Dit zouden we eenvoudig kunnen tonen door de rendementen van 2007 tot en met 2010 te pakken, twee positieve en twee negatieve jaren.

Volgorde van rendementen risico
Verschil in uitkomst bij jaarlijkse inleg of opname

Wanneer we vóór de start van elk jaar twintig euro inleggen of opnemen, ontstaat een heel ander beeld. Wanneer je jaarlijks geld inlegt, is het dus voordelig om te eindigen met een goede reeks rendement, terwijl je bij een jaarlijkse opname juist het beste af bent wanneer je de goede rendementen aan het begin van de periode hebt.

Kan je iets doen aan de volgorde van de rendementen?

Daar historisch ongeveer tweederde van de jaren een positief rendement op aandelen kende, is de kans gemiddeld het grootst dat je een positief beursjaar te wachten staat. Je kan via portfoliovisualizer.com eenvoudig bekijken hoe jouw portefeuille zou hebben gepresteerd vanaf verschillende beginjaren.

Helaas is het praktisch onmogelijk om beurskoersen te voorspellen, de volgorde van rendementen zijn dan ook praktisch onvoorspelbaar. Zelf op een periode van tien jaar kan je een eenjarig verlies nog niet ingehaald hebben. Het belangrijkst is om niet meer risico te nemen dan je aan kan en volgens die verhouding blijven investeren. Door regelmatig te blijven investeren, zorg je er automatisch voor dat je het risico op slechte instapmomenten spreidt. Met levensverwachtingen voor man en vrouw rond de 80 jaar, moet er überhaupt voor de meeste beleggers genoeg tijd zijn om een slecht jaar te overleven, of zelfs als een mooi koopmoment te zien.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

7 reacties op “Volgorde van rendementen, pech of geluk?

 1. In aanvulling op mijn vorige post: het is mijn bedoeling (/wens) dat de aandelen 2,5% rendement opleveren zonder dat er dan nog van alles afmoet zoals beheerkosten fonds, belastingen etc. Of kan je dat niet zo benaderen?

  Beantwoorden
  • Ha MMF,

   Dank voor je reactie, fijn te horen dat je beleggingen weer wat bijgetrokken zijn, al zegt dat wederom natuurlijk niets over de toekomst.

   Rendement op aandelen bestaat uit twee delen, het dividendrendement en de koerswinst. Hierbij wordt die laatste op de lange termijn naar mijn weten voornamelijk gestuwd door groeiende bedrijfswinsten, die geloof ik zo’n 5% per jaar zijn geweest. Met het huidige dividendrendement van ongeveer 2% kom je dan op 7% per jaar uit. Twee à drie procent inflatie per jaar eraf en je komt op drie à vier procent reëel rendement uit. Hier moeten dan nog de fondskosten, brokerkosten, dividendlek en dat soort zaken vanaf, maar als je die laag weet te houden moet je dus die 2,5% per jaar wel halen. Hier zitten uiteraard zeer goede jaren tussen (zoals afgelopen jaren), maar ook ronduit slechte jaren. We moeten niet vergeten dat aandelen flink kunnen dalen en daardoor ook lange tijd tegen kunnen vallen.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 2. Bijna 2 maand verder en het is alweer 30,61. Zo hard kan het dus ook gaan 🙂

  Overigens heb ik in mijn beleggingsplan rekening gehouden met een gemiddeld jaarlijks rendement van minimaal 2,5%. Is dat een redelijk? Ik ga er dus van uit dat dit gemiddeld de onderkant is van de beleggingen over een periode van 25 jaar.

  Beantwoorden
 3. Ja het zat in het plan hoor. Maar ik word er wel zenuwachtiger van merk ik 🙂 je gaat toch rekenen. En met al dat gedoe VS/Noord-Korea kan het nog wel eens roeriger worden.

  Beantwoorden
 4. Over slechte instapmomenten gesproken. Ik heb ACTIAM Wereld ingekocht toen die op 30,66 stond. Hij is vlak daarna een keer 30,81 geweest en vanaf dat moment een dalende lijn. Inmiddels 28,96. Hoezo slecht getimed? Maar goed; stick to the plan.

  Beantwoorden
  • Ha MMF,

   Dat is inderdaad pech hebben, maar goed, aandelen kunnen flink harder stijgen (en dalen!) en dat voor langere periodes. Dus aan de andere kant is het goed om zoiets al vroeg mee te maken en als het goed is heb je bij het opstellen van je plan ook rekening gehouden met mindere periodes. Helaas is het toekomstige nieuws en dus het toekomstige rendement niet te voorspellen.

   Overigens zit de 10 cent dividend die in april werd uitgekeerd niet meer in de prijs van nu verrekend. Dat verzacht de pijn misschien nog een heel klein beetje. In ieder geval meer geluk toegewenst voor de komende tijd!

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter