Over

TrackerBelegger is een blog voor met name Nederlanders en Belgen geïnteresseerd in beleggen met behulp van trackers (ETF’s) en ander soort indexfondsen. Omdat er weinig Nederlandse blogs of boeken zijn over indexbeleggen heb ik, Mick, deze website opgezet om zodoende meer informatie te verspreiden en discussies aan te gaan.

De beleggingsfilosofie die mij het meest aanstaat, is het gebruiken van passieve indexfondsen met lage jaarlijkse kosten en deze voor de lange termijn aan te houden. Beleggers die denken de markt te kunnen verslaan, kunnen dit in werkelijkheid niet op de lange termijn, laat staan over een gemiddelde beleggingshorizon. In ieder geval denk ik dat ik geen koersbewegingen kan voorspellen of de fondsbeheerders kan uitkiezen die het rendement van de markt op de lange termijn kunnen verslaan. Voor de meeste beleggers zal hetzelfde als voor mij gelden en passief beleggen dus een goede invulling kunnen zijn.

Verder heb ik een economische achtergrond. Enkele jaren na het starten van deze website ben ik in de financiële wereld aan het werk gegaan, wat ik nog altijd met veel plezier doe. Ik waardeer dan vooral ook het concept van financiële vrijheid, vroeg met pensioen is nog geen concreet doel voor mij. Ook ben ik geïnteresseerd in de psychologie van beleggers en hoe mensen met geld omgaan in het algemeen.

Deze blog is uitsluitend bedoeld als leermiddel en niet als persoonlijk beleggingsadvies of als aansporing tot het kopen of verkopen van specifieke effecten. Voordat je verder leest, valt het aan te raden om de disclaimer en privacybeleid-pagina door te lezen.

In ieder geval wens ik je veel leesplezier, graag hoor en leer ik van jouw ideeën.

8 reacties op “Over

 1. Dag Mick,

  Ligt er natuurlijk ook aan hoeveel tijd je er in wilt steken, maar ik denk dat het aantal bezoekers omhoog zal gaan gaan als je op je beginpagina je beleggingsplan vertaald naar iets concreets en dan met fictieve bedragen.

  Bijvoorbeeld elke maand/kwartaal 2000 beleggen volgens je filosofie. In begin misschien saai, maar op langere termijn alleen maar leuker wanneer we daadwerkelijk fors dalen en je moet herbalanceren etc.

  Wanneer je dit dan ook grafisch verwerkt is het natuurlijk nog mooier.

  Maar goed, moet je willen, kunnen en tijd voor hebben 🙂

  gr

  Arjen

  Beantwoorden
  • Ha Arjen,

   Dank voor je reactie en voor de suggestie. Ik denk dat ik de voorpagina op de blog ingesteld houd, naar mijn mening draait de website daar toch om. Ik ben het met je eens dat er wel veel theorie op mijn site staat. Wellicht een goed idee om wat meer voorbeeldberekeningen/tools te plaatsen in bijvoorbeeld een apart tabblad? Misschien dat ik toch ook de portefeuille openbaar maak, vind dat op andere blogs vaak leuk om te lezen, maar blijft in verband met de privacy toch een punt van twijfel voor me. Op een manier als jij voorstelt, zou een oplossing kunnen zijn.

   Zal inderdaad wel even kijken of ik iets dergelijks op een mooie manier kan ontwikkelen, de motivatie is daar zeker voor aanwezig (de skills en tijd helaas wat minder 🙂 )!

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 2. Dag Mick,

  Wat is het rustig op je site. Is misschien juist wel leuk om je portefeuille met periodieke mutaties bij te houden.

  Het mooie van deze strategie is juist om aan te tonen bij een substantiële belegging of je dan ook koers kan en durft te houden.

  Zelf ben ik ik nu ruim jaar bezig en merk dat ik mijzelf vooral moet inhouden om niet in de valkuil van “traden” te vallen.

  Gr

  Arjen

  Beantwoorden
  • Hoi Arjen,

   Dank voor je reactie, leuk weer eens wat van je te horen. De valkuil om niet teveel aan je beleggingen te zitten, merk ik ook (vooral tijdens onrustige beursdagen als de vrijdag van de Brexit laatst). Dan vooral om eens een gokje te wagen, de lange termijn strategie ben ik vrij trouw. Maak me daar ook geen zorgen om gelukkig.

   Ik heb er tot op heden voor gekozen om mijn portefeuille niet openbaar te maken, mede omdat ook bekenden van mij deze blog volgen en ik daar mijn financiële situatie liever niet tot in de puntjes mee deel. Het rendement is op relatief korte periodes (paar jaar) flink afhankelijk van het moment van instappen en de frequentie hiervan, waardoor het naar mijn idee weinig zegt. Ook is mijn portefeuille dusdanig simpel dat je voor elke gewenste periode het rendement kan nabootsen. Hoofdreden dat ik het wel nog overweeg, is dat ik denk dat het de blog wat aantrekkelijker om te volgen maakt. Als je hier suggesties over hebt, hoor ik die graag. Ik zal in ieder geval wel weer wat vaker een artikel plaatsen, er staat nog een lijstje met onderwerpen op me te wachten 🙂

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 3. Zeer interessant! Het is inderdaad erg lastig om Europese/Nederlandse informatiebronnen te vinden over Index beleggen. Het is tot zover voornamelijk US based. Zal je blog zeker met smart volgen!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de positieve woorden, die worden zeer gewaardeerd! Laat het gerust weten als je vindt dat bepaalde zaken extra aandacht verdienen. Voorlopig zal ik vrij willekeurig de onderwerpen kiezen.

   Beantwoorden
   • Hi Mick, wellicht een interessant punt zou zijn hoe jij jouw portfeuille opbouwt. Welke keuzes/factoren vind jij belangrijk bij het opbouwen van een portefeuille. Eventueel ook je huidige portefeuille.

    Beantwoorden
    • Goede suggestie, dank daarvoor. Ik heb overwogen een tabblad aan te maken om daarop mijn portefeuille bij te houden, maar ik heb een dusdanig simpele portefeuille dat dat waarschijnlijk weinig interessant is. Ik zal uiterlijk zondag een stuk plaatsen over hoe ik het samengesteld heb en hoe ik daarop ben gekomen.

     Beantwoorden

Laat een reactie achter