Op bezoek bij ThinkETF’s

Vorige week donderdag (28-05-2015) heb ik in het gebouw van ThinkETF’s een seminar bijgewoond met als thema ETF’s voor gevorderden. Door Martijn Rozemuller, managing director van ThinkETF’s werd onder andere gesproken over dividendlekkage, het volgen van een index en het samenstellen van een beleggingsportefeuille. Peter Siks, beleggerstrainer bij Binck en schrijver van Beleggen voor dummies en Beleggen is niet eng gaf hierna een presentatie over het toepassen van opties en ging vervolgens in op een aantal bekende voorbeelden uit behavioural finance. Niet geheel onverwacht spreekt de intuïtie vaak het rationele denken tegen. Dit stuk gaat in op wat ik het belangrijkst vond uit de seminar en hoe ik dit interpreteer.

Het volgen van een index

De mate waarin passieve beleggingsproducten van de index afwijken, is voor een groot deel afhankelijk van de kosten van het fonds. Waar een dure auto vaak beter presteert dan een goedkope auto, presteert een duur beleggingsfonds juist vaak slechter dan een goedkope variant.

Indexfondsen kunnen de gekozen index nabootsen op twee manieren:

 1. Fysiek: Het fysiek aankopen van de onderliggende stukken in de index. Hierbij kunnen alle stukken aangekocht worden of een deel van de stukken (wordt ook wel optimized genoemd).
 2. Synthetisch: Er wordt een contract afgesloten met een derde partij die aan het fonds belooft bijvoorbeeld het rendement van de index en ontvangt in ruil daarvoor onderpand en een fee. Synthetische fondsen (zoals die van Lyxor) zijn vaak lastig te begrijpen en worden vaak afgeraden voor particuliere beleggers. Het is bijvoorbeeld belangrijk te bepalen hoe groot het tegenpartijrisico wordt, waar het onderpand in belegd wordt, wat de kredietwaardigheid van de derde partij is en wie juridisch eigenaar is van het onderpand. Kortom: zaken waar ik mij niet bezig wil houden in een passieve beleggingsstrategie.

ThinkETF’s biedt enkel fysiek replicerende indexfondsen aan en onderscheidt zich door haar status als Fiscale Beleggingsinstelling (FBI) waardoor het het dividendlek dat buitenlandse aanbieders kennen grotendeels kan wegwerken en de keuze om effecten niet uit te lenen aan derde partijen. Volgens Martijn Rozemuller kan bijna alle dividendbelasting verrekend of teruggevorderd worden (ongeveer 95-98% van de dividendbelasting wordt teruggekregen door het fonds, een ongeveer gelijk percentage heb ik eerder bij Meesman gehoord).

Voor aandelen aan de AEX geldt overigens een groot voordeel van het ontvangen van volledig dividend; waar bij een Iers fonds 15% van het dividend zou weglekken, kan Think dus het volledige dividend uitbetalen. Een bijkomend nadeel van de FBI-status is dat ze dividend moeten uitkeren, maar dat ze van de aandelen in het fonds ontvangen dividenden niet mogen herinvesteren maar in kas aangehouden worden. Deze cash drag heeft een positief effect bij dalende koersen, maar is bij stijgende koersen negatief voor het rendement (op de lange termijn is dit dus waarschijnlijk een nadeel). Het dividend dat je uiteindelijk ontvangt is hierdoor wel exact gelijk aan het dividend dat ontvangen is door ThinkETF’s en niet nog afhankelijk van tussentijdse koersbewegingen. Wel betaal je over het dividend nog 15% Nederlandse dividendbelasting, welke je met de inkomstenbelasting kunt verrekenen.

Emoties, intuïties en jouw beleggingen

Het stuk over opties sla ik grotendeels over. Het toepassen van opties levert naar mijn idee onnodige complexiteit op en moet je eigenlijk alleen overwegen als je het beleggen ook echt leuk vindt om te doen. Peter Siks raadde in dat geval te werken met het schrijven van call-opties en kopen van put-opties. Indien je de ondergrens van de koersbewegingen wilt verhogen, kan je wat mij betreft beter de hoeveelheid fixed income (bijvoorbeeld deposito’s of veilige obligaties) verhogen.

Een interessant boek over de sterke relatie tussen psychologie en beleggen is Your Money & Your Brain door Jason Zweig, welke ook te vinden is in de Verder lezen sectie. In het seminar werden een aantal voorbeelden aangehaald uit de behavioural finance.

Zo is het erg menselijk dat je niet genoeg naar de lange termijn kijkt en kiest voor wat op de korte termijn het meest bij je past (dus bijvoorbeeld teveel spaart in plaats van te gaan beleggen). Keuzestress (decision paralysis) gaat over de enorme keuze in beleggingsproducten die de particuliere belegger heeft, naar mijn idee gaat de belegger hierdoor bijvoorbeeld te snel naar duur vermogensbeheer, terwijl het aankopen van indexfondsen enorm toegankelijk is, ook voor de beginnende belegger.

Mensen hebben de neiging om verliezen toe te schrijven aan externe factoren (de markt is irrationeel, mijn adviseur gaf slecht advies, invloed van partner, etcetera) en vaak gewoon pech, terwijl winsten toegeschreven worden aan de kwaliteiten van diegene. De winsten worden dan ook onthouden door de belegger, waardoor er een onjuist beeld van de kwaliteiten kan ontstaan. Er wordt niet naar het geheel gekeken, zo wordt bijvoorbeeld niet naar de portefeuille gekeken, maar naar de (korte termijn) prestaties van onderliggende posities waardoor wellicht weer het najagen van rendement ontstaat of het te vroeg verkopen van winnaars. Bovendien houden de meeste mensen niet van risico en haten ze verliezen meer dan dat ze van winsten houden, waardoor ze wellicht niet graag in aandelen stappen maar het bij risico-arme producten houden en dus ook een laag rendement voor lief nemen. Wanneer mensen een onverwachte meevaller krijgen, nemen ze echter ook vaak meer risico met het geld; wellicht herken je dit zelf wanneer je in het casino een meevaller hebt gehad.

Dit soort emotionele factoren hebben veel invloed op de onderprestatie van de particuliere belegger, maar ook de professionele managers hebben hier last van (bijvoorbeeld zelfoverschatting of groepsdenken) waardoor passieve indexfondsen naar mijn idee erg geschikt zijn voor de meeste mensen.

Ik heb een zeer vermakelijke en ook leerzame middag gehad en vind het zeker een aanrader om eens een (online) seminar te volgen (te vinden via bijvoorbeeld ThinkETF’s of onlineseminar.nl).

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

2 reacties op “Op bezoek bij ThinkETF’s

 1. Goed verslag van het Seminar, Mick. Zelf heb ik op 14 april jl. het seminar ‘Portefeuillemanagement met ETFs bijgewoond bij ThinkETFs/Binck. Uitermate interessant en leerzaam met veel herkenbare beleggers situaties. Kwam ook door de sprekers (Peter Siks en Martijn Rozemuller) die er door gedegen kennis een zeer informatieve middag van hebben gemaakt. Het seminar was voor mij het begin om een gedeelte van mijn portefeuille te ‘vullen’ met ETF’s.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor het compliment ETFBlogNL. En mooi dat je zelf ook veel hebt opgestoken van de seminar die jij hebt gevolgd, laat zien dat het waarde heeft om kennis te verspreiden. De sprekers zijn daar inderdaad grotendeels voor verantwoordelijk, ze verzorgen complete en goed te volgen sessies en ik was dan ook blij dat ze in dit seminar ook wat dieper op de stof in gingen. Met name over de situatie voor de Nederlandse fondsen heb ik aardig wat bijgeleerd.

   Naar mijn idee is het zeker een goede keuze om passieve producten te gebruiken en ik wens je dan ook veel succes met jouw beleggingen!

   Beantwoorden

Laat een reactie achter