Oer-Hollands zuinig een broker kiezen

In reactie op het artikel over mijn beleggingsstrategie werd mij gevraagd welke brokers en spaarbanken aan te raden zijn. Wat de laatste categorie betreft, kan ik vrij kort zijn: mijn voorkeur gaat hierbij uit naar een bank die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, een hoge vijfjaars depositospaarrente aanbiedt en onder redelijke voorwaarden tussentijds op te zeggen valt. Voor mij persoonlijk is het bijvoorbeeld belangrijk dat ik bij verlies van mijn baan indien nodig een deposito kan openbreken.

Voor het vergelijken van brokers zou je naar mijn idee iets dieper in de cijfers moeten duiken. Waar aanbieders van deposito’s normaal gesproken geen kosten rekenen, gebeurt dit bij (bank)brokers volop. Het geld dat je aan kosten kwijt bent, verliest helaas ook het potentieel om van het rente-op-rente effect gebruik te maken. Goedkoop beleggen is naar mijn idee één van de speerpunten binnen een goede indexstrategie. Zo komt bijvoorbeeld een broker of bank die een jaarlijkse bewaarloon in rekening brengt zeker niet in mijn lijstje van mogelijke brokers en is deze tevens niet terug te vinden in dit stuk. Waar transactiekosten over het algemeen eenmalig zijn en onder één procent van het orderbedrag blijven, overtreffen jaarlijks terugkerende kosten als bewaarloon dit makkelijk binnen een paar jaar (hetzelfde geldt overigens voor fondsen met een hoge jaarlijkse kosten factor (TER) of die veel dividendlekkage kennen).

In mijn vergelijking neem ik dan ook voor zover mogelijk alle kosten mee waar ik mee te maken krijg bij het investeren in Amerikaanse ETF’s. Het gebruiksgemak van het beleggingsplatform neem ik niet mee aangezien ik niet meer dan een paar keer per jaar hoef te handelen, deze transacties bovendien vrij eenvoudig zijn en ik niet met elk platform ervaring heb.

Voor mij springen twee factoren eruit bij het vergelijken van brokers:

 1. Kosten
 2. Uitlenen van aandelen

Kosten

Het vergelijken van kosten is niet altijd even gemakkelijk. Wanneer je beleggingen in andere valuta aanschaft, betaal je immers ook de kosten om jouw euro’s om te zetten naar bijvoorbeeld dollars.

Sinds een paar jaar is DeGiro voorloper in lage kosten door voor veel ETF’s geen transactiekosten te rekenen. De kosten voor het omzetten van euro’s naar dollars wordt vaak niet meegenomen bij vergelijkingen, maar is 0,10% wanneer gebruik gemaakt wordt van de automatische omzetting bij een order in een buitenlandse valuta. Voor de Amerikaanse ETF’s waar ik geïnteresseerd in ben, komt dit neer op slechts 0,10% aan kosten per transactie. Wanneer de ETF’s niet meer gratis aangeboden zouden worden, kom ik bij een investering van 1000 euro op ongeveer 0,16% aan kosten uit, wat bij grotere bedragen dichter bij 0,10% komt te liggen. (Edit, 25-01-2016: DeGiro heeft retroactief kosten in rekening gebracht per buitenlandse beurs, op het tarievenblad te vinden onder de post ‘Opzetten handelsmogelijkheden’. Aangezien VTI en VXUS op twee verschillende Amerikaanse beurzen verhandeld worden, kost me dit nog 5 euro per jaar extra).

Hierna komen meestal de resellers van Interactive Brokers als goedkoopste uit de bus, voorbeelden hiervan zijn Lynx of Today’s Brokers. De totale transactiekosten bij Lynx komen bij een investering van 1000 dollar op 0,9% van de transactiewaarde, bij 2000 dollar op 0,45% en bij 5000 dollar op 0,18%.

Het is uiteraard ook mogelijk om direct bij Interactive Brokers een account aan te maken, waardoor bijvoorbeeld de minimum transactiekosten van 5USD en minimum valutakosten van 4USD bij Lynx niet meer gelden, maar je wel een inactiviteitsfee van 10USD (minus de gemaakte transactiekosten) per maand betaalt wanneer het gestalde vermogen onder de 100.000USD ligt. Verder zou je ook moeten betalen voor realtime koersdata, maar is dat in mijn optiek niet nodig, je kan de realtime koersdata van de Amerikaanse beurzen immers gratis inzien via bijvoorbeeld Google Finance. Bovendien worden de Amerikaanse ETF’s die ik aankoop (VTI en VXUS) dusdanig veel verhandeld dat de spread (verschil tussen de bied en laat prijs) binnen 0,10% ligt waardoor het timen van de transactie weinig resultaat zal opleveren.

Een broker als Binck vraagt echter een stuk meer voor Amerikaanse transacties, maar heeft daarentegen wel een overzichtelijk en gemakkelijk platform. Een transactie van 1000 euro komt neer op 1,3% in kosten en zelfs de grotere transacties komen niet onder 0,4% van de transactiewaarde uit.

Uiteindelijk is het belangrijk deze kosten wel wat te relativeren. Het zijn eenmalige kosten die je bijvoorbeeld als verlaging van het rendement in het eerste jaar kunt zien. Bij 5% rendement en een eenmalige investering van 1000 euro is de uitkomst na 20 jaar bij de verschillende kostenpercentages als volgt:

 • 0,10%: Je begint met 1000*0,999=999 euro en komt vervolgens na 20 jaar op 999*1,0520=2650,64 euro.
 • 0,20%: 998*1,0520=2647,99 euro.
 • 0,50%: 995*1,0520=2640,03 euro.
 • 1%: 990*1,0520=2626,77 euro.

Van deze verschillen zal je hopelijk niet wakker liggen, al zal het verschil bij grotere bedragen of over kortere periodes meer aanzienlijk zijn. De jaarlijkse kosten zijn een stuk belangrijker om te minimaliseren. Naar mijn idee zijn alle bovenstaande opties acceptabel.

Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe ik de kosten berekend heb, stuur mij dan een e-mail via het contactformulier onder ‘contact’ en ik zal je mijn (niet heel precies berekende) excelsheet uit februari 2015 toesturen. Hierin heb ik Binck, Lynx en DeGiro vergeleken bij verschillende transactiewaarden.

Is de goedkoopste broker ook altijd de beste keuze?
Is de goedkoopste broker ook altijd de beste keuze?

Uitlenen van aandelen

Een risico dat sinds de introductie van DeGiro wat meer belicht wordt, is het uitlenen van aandelen. Simpel gezegd houdt dit in dat afgesproken kan zijn dat jouw broker jouw effecten kan uitlenen aan derde partijen en hier een vergoeding voor ontvangt. Dit is overigens een proces dat in de financiële industrie ver ontwikkeld (gereguleerd) is en waarbij de lener onderpand levert waardoor het uitlenen tegen een zeer laag risico gebeurd. Hier staat tegenover dat de opbrengsten meestal ook marginaal zijn. Hierbij valt ook te melden dat de meeste ETF’s intern ook aandelen uitlenen waardoor ze vaak weer een paar basispunten dichter op de index uitkomen qua uiteindelijk rendement.

Het risico bij het uitlenen van aandelen (securities lending) is bij DeGiro bijvoorbeeld aanwezig wanneer zowel de lener van de aandelen als de uitlener (DeGiro) niet aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. In dat geval zal het verlies van het uitlenen verdeeld worden over de klanten. Al met al is het risico zeer beperkt en is het naar mijn idee veilig om via de genoemde brokers te beleggen.

Het blijft echter wel een risico dat je loopt, terwijl het een nauwelijks inzichtelijk proces is en de praktijk per broker verschilt. Mocht je niet willen dat jouw aandelen of ETF’s uitgeleend worden, kan je bijvoorbeeld bij Binck een rekening openen. Ook kan je een cash-rekening bij Lynx aanhouden (hierbij werk je niet met bevoorschotting (margin) en duurt het dus bijvoorbeeld een aantal dagen voordat je het geld van jouw verkochte positie weer kan investeren). DeGiro biedt een zogenaamd custody account aan waarbij jouw aandelen niet uitgeleend worden, maar rekent bijvoorbeeld kosten bij dividendverwerking, wat weer een jaarlijkse kostenpost betekent die de lagere transactiekosten overschaduwt.

Andere overwegingen

De gebruiksvriendelijkheid van de platforms heb ik bewust niet meegenomen in dit stuk, maar kan uiteraard meewegen in de keuze van een broker. Over het algemeen wordt Binck als gemakkelijk ervaren en is er in het platform van Interactive Brokers wat meer mogelijk en is deze dus ook wat moeilijker. Voor die paar trades per jaar weegt dit voor mij echter niet mee.

Beleggingsinstellingen scheiden het vermogen in bewaarbedrijven die geen andere functie hebben dan het bewaren van jouw effecten en afgescheiden zijn van de boedel van de beleggingsinstelling. Bij een faillissement zou je dus geen risico lopen om jouw effecten te verliezen, deze kan je in dat geval waarschijnlijk overboeken naar een andere broker naar keuze. Het beleggerscompensatiestelsel compenseert tot 20.000 euro wanneer jouw Nederlandse bank/broker zich niet aan de vermogensscheiding houdt. Het is aan te raden de sectie over veiligheid eens door te lezen op de website van de broker naar keuze, over het algemeen zou je je geen zorgen moeten maken wanneer je een broker kiest (let wel op dat je een daadwerkelijke broker of bank kiest om bij te beleggen en geen partij als Plus500 kiest waarbij je eigenlijk tegen het huis handelt: 1).

Klantenservice is naar mijn idee bij de meeste brokers dik in orde. Tot op heden heb ik in ieder geval altijd spoedig antwoord gehad op enige vragen of onduidelijkheden, ook wanneer ik geen klant was.

Er zijn genoeg goede instellingen om bij te beleggen en de keuze voor de broker is in ieder geval niet de belangrijkste keuze in een beleggingsstrategie. Ik hoop dat deze stevige lap tekst je wat verder heeft geholpen en indien dat niet het geval is, hoor ik graag van je in de reacties hieronder.

 

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

68 reacties op “Oer-Hollands zuinig een broker kiezen

 1. Beste Mick e.a.,

  Na al uitzoekwerk zou het wel zou wel erg jammer zijn als VXUS/VTI niet toegankelijk zouden zijn via Nederlandse brokers zoals Lynx en DeGiro.

  Mick, mocht Lynx in de toekomst het voorbeeld van DeGiro achterna gaan, verwacht je dan dat je als Nederlander alsnog een account bij Interactive Broker kan openen en het daar gewoon aanschaffen, of zal IB verplicht worden haar klanten te screenen op nationaliteit en de regels van het desbetreffende land te implementeren? Dat laatste lijkt me (voor IB) niet echt werkbaar. Dus of het is alsnog via hen aan te schaffen of ze laten überhaupt geen Nederlanders meer toe? Wat denk jij?

  Conform het adagium ‘houd koers’ heb ik ingezet om de gekozen ETFs velen jaren aan te houden en niet na een paar jaar alweer te moeten laten schieten.

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Mocht het inderdaad voor Nederlandse brokers niet meer toegestaan zijn om door Nederlandse beleggers niet-Europese ETF’s te laten verhandelen, zal dat ook voor niet-Nederlandse brokers gelden. Een Interactive Brokers moet ook in de huidige situatie al rekening houden met wet- en regelgeving in diverse landen en is een van de meest globale brokers die ik ken. Maar als het puur Nederlandse wetgeving is waaraan ze niet kunnen voldoen, dan zou weren van Nederlanders inderdaad mogelijk de enige optie zijn.

   Maar goed, dat is niet iets waar ik vooruit op wil lopen. Het inperken van beleggingskeuzes voor consumenten lijkt me een onbedoeld gevolg van deze regelgeving (die dus overigens niet door alle brokers hetzelfde gezien wordt) en hierdoor niet een blijvend gevolg voor de toekomst. Gezien hetzelfde adagium als jij noemt, houd ik dus ook de ETF’s gewoon nog aan en blijf deze bij Lynx bijkopen op de normale wijze. Als de Nederlandse fondsen vergelijkbaar zouden zijn met de Amerikaanse fondsen qua spreiding en kosten, zou ik de overstap naar de Nederlandse fondsen overigens wel maken, scheelt toch een stukje complexiteit/regelgeving waar je rekening mee moet houden.

   Groet, Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter