Hoe te leven van jouw beleggingsportefeuille?

Om succesvol te beleggen is het belangrijk te weten waar je het voor doet. Je kunt doelen stellen om bijvoorbeeld een erfenis na te laten of eerst zelf van dat geld te leven door bijvoorbeeld eerder met pensioen te kunnen of wat meer te kunnen reizen. Mijn hoofddoel van mijn beleggingsstrategie is om eerder te kunnen stoppen met werken, dus financieel niet meer afhankelijk te zijn van een werkgever. In dit stuk bespreek ik hoe je, wanneer je jouw doelen hebt bereikt, van jouw beleggingsportefeuille kunt gaan leven.

Wanneer heb je genoeg?

Het antwoord op deze vraag is wederom sterk afhankelijk van het doel zelf, maar ook van jouw persoonlijke voorkeuren. De bekende Trinity study geeft als antwoord de 4%-regel, wat inhoudt dat je niet failliet gaat wanneer je jaarlijks 4% van de portefeuille opneemt (gecorrigeerd voor inflatie). Mocht je 20.000 euro per jaar uitgeven, heb je dus 20.000/0,04=500.000 euro nodig om jezelf financieel onafhankelijk te mogen noemen. Wanneer je genoeg hebt, is er dus van afhankelijk hoeveel je verwacht te gaan uitgeven en hoeveel zekerheid je wilt hebben.

De Trinity study is een onderzoek gebaseerd op historische rendementen. Het is dus mogelijk dat die 4% te ruim is in de komende decennia door bijvoorbeeld lage rendementen voor obligaties of grimmige toekomstverwachtingen voor rendementen. Zelf zou ik liever geld nalaten dan dat ik geld te kort kom, dus ambieer ik een beleggingsportefeuille te bereiken waarvan ik jaarlijks 3% kan afromen. Tegenvallende beursjaren zullen mij dan uiteraard niet goed doen voelen, maar ik kan er veel vertrouwen in hebben dat mijn portefeuille het kan doorstaan.

Beleggingsportefeuille tijdens financiële onafhankelijkheid

Wanneer je financieel onafhankelijk bent, zorgen jouw bezittingen ervoor dat je niet meer van anderen afhankelijk bent voor een inkomen. Je zou dus in zowel goede als slechte jaren kunnen blijven leven zoals je hebt gepland. Het is hierbij uiteraard belangrijk flexibel te blijven, als het economisch slecht gaat, zul je waarschijnlijk niet met een gerust hart geld opnemen uit jouw portefeuille maar liever iets zuiniger gaan leven.

De Trinity study geeft goede succeskansen wanneer je het aandelendeel van jouw portefeuille tussen de 20 en 80% houdt en het overige deel in obligaties stopt. Het is belangrijk om niet teveel risico te nemen, maar ook niet te weinig. Zelf vind ik 80% vrij hoog voor iemand die moet leven van zijn beleggingsportefeuille, je zal maar net gepensioneerd zijn en een beurscrisis op je dak krijgen. Dan ben je waarschijnlijk vrolijker wanneer je bijvoorbeeld jouw leeftijd als percentage in obligaties hanteert en zo dus minder risico neemt.

Geld opnemen uit de portefeuille

Jouw plan staat inmiddels als een huis; je weet hoeveel jouw portefeuille waard moet zijn om nog fijn te kunnen leven en weet hoe de verdeling tussen obligaties en aandelen zou moeten zijn. Hoe onttrek je vervolgens dan de benodigde waarde uit jouw portefeuille?

De Trinity study neemt in het eerste jaar 4% van de beleggingsportefeuille en vermeerdert dat bedrag vervolgens elk jaar met de inflatie. Uiteraard kan je voor het inflatiecijfer het historische gemiddelde (ongeveer 3%) nemen wanneer je niet te veel wilt nadenken over het op te nemen bedrag, maar je kunt ook jaarlijks het inflatiecijfer opzoeken. Wanneer je niet heel flexibel bent in jouw uitgaven, is dit een prima plan.

Een nog eenvoudigere manier is om jaarlijks hetzelfde percentage op te nemen van jouw portefeuille. Het hoofdzakelijke voordeel hierbij is de eenvoud. De onttrekkingen zijn echter een percentage van wat de markt jouw beleggingen op dat moment waard vindt; in een crash heb je dus minder te besteden dan in goede tijden.

Er zijn uiteraard tal van redelijke alternatieve methodes en variaties op de twee bovenstaande methodes. Je kunt bijvoorbeeld enkel het dividend uitgeven of een variabel percentage aanhouden. Bouw een strategie waar je in goede en slechte tijden op kunt vertrouwen en focus vervolgens jouw aandacht op de dingen die je het belangrijkst vindt in jouw leven, dat heb je dan ongetwijfeld verdiend!

 

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

4 reacties op “Hoe te leven van jouw beleggingsportefeuille?

  1. Je hebt mijn vraag prima beantwoord. Ik sta er ongeveer hetzelfde in. Daarnaast zal leeftijd uitmaken. Wanneer je eerst 42/50% belasting moet betalen en daarna 30 jaar 4% rendement haalt is dat wellicht verstandiger dan nu niks betalen, 4% rendement maken en dan later (een lagere) inkomstenbelasting aftikken. Wanneer je dichter bij het pensioen zit zal het wellicht eerder verstandiger zijn om te wachten.

    Beantwoorden
    • Goed te horen. Ik ben het met je eens wat betreft de leeftijd, als je dicht op het pensioen en in een hoge schaal zit, dan is fiscaal aantrekkelijk investeren interessant. Je hoeft immers minder lang te wachten tot je beschikking krijgt over het geld, betaalt geen vermogensrendementsheffing en betaalt waarschijnlijk minder inkomstenbelasting (al kan de som waarover belasting geheven wordt door vermogensgroei wel gestegen zijn). Als je ver van de pensioendatum verwijderd bent, zijn de opties voor fiscaal aantrekkelijk beleggen vaak minder interessant door hoge kosten of actief beheer (wat vaak tot lagere rendementen leidt). Ook is dan het ontbreken van de mogelijkheid om voortijds al van dat geld gebruik te kunnen maken naar mijn idee vervelend. Wanneer je in loondienst bent, moet je wel een pensioengat hebben om naast het pensioen via je werkgever zelf nog fiscaal aantrekkelijk te kunnen beleggen/sparen.

      Beantwoorden
  2. Interessant blog. Heldere artikelen die voor mij een hoop verduidelijken. In het kader van financiële onafhankelijkheid de volgende vraag. Een deel van mijn (gewenste) financiële onafhankelijkheid zal zich (hopelijk) afspelen na mijn pensionering.

    Heb je toevallig onderzocht of het mogelijk is je strategie op te delen in regulier box 3 vermogen (te gebruiken voor je pensioengerechtigde leeftijd) en een deel waar je pas toegang toe hebt na je pensioengerechtigdenleeftijd? Doel zou kunnen zijn dat je over het 2e deel een lagere inkomstenbelasting betaald wanneer je het na je 65/66/67/70ste gebruikt.

    Waarom zou je dit afraden, aanraden, etc?

    Beantwoorden
    • Hoi Erik,

      Bedankt voor de mooie complimenten, worden zeker gewaardeerd.

      Je stelt een goede en ook lastige vraag omdat het veel afhangt van de nog onbekende toekomst. Zelf reken ik op het moment alleen mijn box 3 vermogen mee in het pad naar financiële onafhankelijkheid, dit omdat ik nog ver van de pensioendatum verwijderd ben en ik dus mogelijk al ruim vóór die tijd van mijn beleggingsportefeuille wil kunnen leven voor onbepaalde tijd. Ook is het voor mij nog lastig inschatten hoeveel pensioen ik tegen die tijd kan aankopen, of bepaalde overheidsuitkeringen tegen die tijd nog bestaan (bijvoorbeeld AOW) en hoe de belastingregels rond die tijd eruit zien. Mijn strategie is dus puur gebaseerd op vrij besteedbaar vermogen.

      Als je dichter op die pensioendatum zit, kan je inderdaad wel al rekening houden met de verwachte uitkering (al zou ik dit vrij conservatief aanpakken). Wat je kunt doen, is om de jaarlijkse uitgaven te verminderen met wat je na belasting binnen krijgt uit de pensioenvoorzieningen. Wat overblijft kun je vervolgens keer 25 doen (volgens de 4%-regel) om te weten hoeveel je gespaard of belegd moet hebben. Als je stopt met werken voor de pensioendatum, gaat de beleggingsportefeuille natuurlijk wel relatief harder naar beneden omdat je nog geen geld uit de pensioenvoorzieningen ontvangt. Wees dus in ieder geval niet te optimistisch in de inschattingen, maar dat is misschien ook vooral mijn risico averse houding tegenover de toekomst.

      Hoop dat ik je vraag zo aardig heb beantwoord.

      Vriendelijke groet, Mick

      Beantwoorden

Laat een reactie achter