Het “perfecte” beleggingsplan

Wie dit artikel aanklikt om achter het perfecte beleggingsplan te komen, moet ik helaas teleurstellen, die bestaat immers niet. Zelf heb ik een paar jaar gewacht voordat ik begon met indexbeleggen en heb ik niet de mogelijkheid gepakt om op lagere waarderingen in te kopen. De manier van beleggen is precies zoals ik mij voornam toen ik voor het eerst een boek over beleggen las. Ik ben pas begonnen met beleggen toen ik mij volledig bewust voelde van de details van het beleggen. De boodschap die ik aan dit stuk wil meegeven is vooral; maak de beste keuze die je op een gegeven moment kunt maken en ga vooruit. Het is niet nodig om de perfecte keuze te maken, je bent vaak beter af wanneer je een besluit neemt dan wanneer je niets doet.

Fouten

Van fouten leer je, al is dat uiteraard het liefst zo vroeg mogelijk. We zullen allemaal fouten gemaakt hebben of deze nog maken, maar grijp dat vooral aan om niet over het verleden in te zitten en juist om deze niet in de toekomst te herhalen. Ben je bijvoorbeeld tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis uit de aandelen gestapt en twijfel je of je nu weer moet instappen, leer dan dat je dan niet zoveel risico moet nemen als je toen deed. Bovendien is het risico dat de koersen dalen hoger wanneer de koersen hoog zijn dan wanneer de koersen laag zijn. Qua rendementen moet je het verleden niet zien als een goede indicatie voor de toekomst, wat emoties betreft, vertellen jouw ervaringen in het verleden je een stuk meer.

Maak het beste plan dat je op dat moment kunt maken

De plannen die je maakt voor jouw financiële toekomst zijn variabel, je past ze aan wanneer ingrijpende zaken in jouw leven gebeuren. Wanneer je dat niet doet, is het plan immers niet meer actueel. Rick Ferri noemt drie redenen (1) om jouw beleggingsstrategie tussentijds aan te passen:

 1. Jouw doel komt dichterbij of juist verder weg, waardoor je het risico kunt aanpassen
 2. Je realiseert dat jouw doel te hoog is ingeschat en je dus niet zoveel risico hoeft te nemen
 3. Je hebt gerealiseerd dat jouw tolerantie voor risico lager is dan je dacht en zou dan risico moeten afbouwen

Mensen zijn te vaak op zoek naar de perfecte beleggingskeuze, terwijl ze beter hun focus kunnen leggen op bijvoorbeeld het wegwerken van schulden, het verhogen van de spaarratio of het opbouwen van een noodfonds. Omdat zowel de marktomstandigheden als jouw persoonlijke omstandigheden in de toekomst niet te voorspellen zijn, is het onmogelijk om vooraf een perfect plan op te stellen. Het helpt uiteraard wel om een plan op te stellen, bijvoorbeeld om minder emotioneel om te gaan met jouw beleggingen en naar een doel toe te kunnen werken. Ga er dus niet van uit dat de aannames in jouw plan enige houvast zijn voor de toekomst, maar ze helpen je zeker om een realistisch en bruikbaar plan op te stellen.

“De grootste vijand van een goed plan is de droom van een perfect plan”, is wat Carl von Clausewitz rond 1800 al constateerde. Begin dus gerust met het bouwen van jouw eigen plan en evalueer bestaande plannen periodiek.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

8 reacties op “Het “perfecte” beleggingsplan

 1. Dank voor je uitgebreide reactie. Van ForTomorrow had ik nog niet eerder gehoord, maar qua kosten ontlopen BND en FT elkaar niet ver zie ik. In mijn huidige spaartempo zie ik het niet zeer snel gebeuren dat ik de VRH-drempel binnen 3 jaar overschrijd, omdat mijn inkomen niet hoog is.
  Ik zou moeten uitrekenen wat dan gunstiger is: de 15% dividendbelasting niet terugkrijgen, maar een lage TER – of – een hogere TER (bijv bij Meesman), maar wel belasting met Box 1 kunnen verrekenen. Ik vermoed het eerste, maar ben nog een beetje met de cijfers aan het stoeien. Mijn berekening tot dusver:
  2% dividend per jaar * 0.15 = 0,30% extra kosten op bijv. 0,10% TER voor VTI/VXUS = 0,40%. Dat is nog altijd lager dan 0,50% dat ik bij Meesman zou betalen voor hun wereldindexfonds.
  Klopt deze redenatie?

  Beantwoorden
  • Ja, de redenatie klopt inderdaad.

   Zelf reken ik ook de dividendlekkage van het fonds zelf mee. Bij VTI+VXUS is dat ongeveer 3% keer het dividendrendement en bij Meesman zou ik uitgaan van ongeveer 1-2% keer het dividendrendement. Ook dan is VTI+VXUS goedkoper bij 2% dividend per jaar. En op termijn zul je die VRH-drempel toch overschrijden, dan scheelt het dat je niet weer transactiekosten hoeft te betalen als je van beleggingen wisselt.

   Beantwoorden
   • Interessant punt. Ik zit zelf ook in de situatie dat ik beleg in ETF’s bij DeGiro en Meesman. Mijn beleggingshorizon is >30 jaar en ik zit nog ver onder de VRH-drempel. Voor mij valt het belastingvoordeel van VTI+VXUS dus weg. Dan zou de VTI+VXUS (die ik nu aanhoud) dus een extra kostenpost van ca. 0,30% hebben.

    Daarnaast maak ik mij een beetje zorgen om de situatie bij DeGiro. Ik denk eerlijk gezegd dat ik de huidige opzet van DeGiro te risicovol vind, zeker gezien de lange beleggingshorizon. Er is bij mijn weten geen broker die qua transactiekosten in de buurt komt van DeGiro.

    Klopt het dat, wanneer ik DeGiro buiten beschouwing laat, Meesman de beste optie is voor ETF-beleggen, met zowel kosten als risico in ogenschouw.

    btw. Lynx ziet er interessant uit voor de VTi+VXUS combinatie, echter heeft wel te maken met zeer hoge transactiekosten bij lage (lees: tussen de 1000 en 2000eu) transacties.

    Beantwoorden
    • Hoi G.,

     Jij ook bedankt voor je reactie.

     Je kunt de lagere tarieven ook als compensatie zien voor het (kleine) risico van het uitlenen van aandelen bij DeGiro.

     Bij Lynx betaal je bij 2000 euro (= ongeveer $2240) in VTI+VXUS $4 voor een valutatransactie en vervolgens $5 per fonds. 14/2240*100%=0,63% transactiekosten. Als je minder frequent en dus met hogere bedragen instapt, wordt dat percentage uiteraard kleiner. Bij Meesman betaal je 0,25% transactiekosten. Dit scheelt dus eenmalig ongeveer 0,40% bij het instappen, maar zoals S. hierboven berekend heeft, ben je jaarlijks iets goedkoper uit wanneer je de TER en de dividendlekkage meerekent (en helemaal wanneer je uiteindelijk die VRH-grens overschrijdt). Omdat je je beleggingen minstens dertig jaar wilt aanhouden, zullen de jaarlijkse kosten belangrijker voor je zijn dan de eenmalige transactiekosten bij het instappen.

     VTI+VXUS is breder gespreid dan de fondsen van Meesman en doet dit tegen lagere kosten. Dat zijn met name de redenen voor mij om de eerste optie te kiezen. Verder kan je ook voorkeur hebben voor een fonds met de Nederlandse fiscale status; ik heb eerder een paar artikels geschreven over het beleggen in Amerikaanse ETF’s dus die kan je eventueel nog doorlezen.

     Overigens kun je de transactiekosten bij Lynx wat beperken door introducés aan te brengen (of zelf als introducé binnen te komen) of je huidige beleggingen bij DeGiro te laten overboeken.

     Groet, Mick

     Beantwoorden
     • Bedankt voor je uitgebreide reactie.

      Het klopt inderdaad dat ik gezien mijn beleggingshorizon iets verder moet kijken dan dan de belastingvoordelen die wegvallen bij vermogen onder de 20k (40k met partner erbij) en de hoge transactiekosten bij relatief lage stortingen.

      Daarnaast is de kans groot dat ik de eerstkomende 10 jaar nog niet boven de VRH-grens kom en dus wel lang een belastingvoordeel mis. Dit maakt het uiteindelijke kostenverschil tussen Meesman en Lynx een stuk kleiner.

      Ik zie Lynx en Meesman als professionelere en stabielere partners dan DeGiro (nu weer met het HiQ verhaal, vind het allemaal mar schimmig) en dat is iets wat ik erg belangrijk vind bij zo’n langetermijnbelegging.

      Het blijft een lastige keuze en de verschillen zijn vrij klein, maar een groot voordeel van Meesman vind ik dat je probleemloos kleinere bedragen in kunt leggen.

      Beantwoorden
      • Klopt, het kostenverschil is niet groot als je de Amerikaanse dividendbelasting niet mag verrekenen. Bovendien kan het bij hogere dividendrendementen ook voordeliger uitpakken om via Meesman te beleggen. Vind verder dat ze prima fondsen aanbieden.

       Dat je eenvoudig kunt inleggen en herbalanceren is inderdaad een mooi voordeel van Meesman. Elke maand automatische transacties zou ik ideaal vinden. Misschien zijn dit soort punten de op dit moment iets hogere kosten waard voor je, het is en blijft dus ook vooral een persoonlijke afweging. Ik vind beide opties een prima keuze.

 2. Hoi Mick, mooi blog! Al langer speel ik met het idee te gaan indexbeleggen, naar aanleiding van mijn overstap naar een werkgever zonder pensioenvoorziening heb ik wat vaart achter de plannen gezet omdat ik er straks niet berooid bij wil zitten. Nog erg last van ananlysis paralysis, moet ik zeggen. Ik wil graag z.s.m. starten met beleggen maar heb nog een dusdaning laag vermogen dat ik (nog) geen vermogensrendementsheffing betaal. In een VS-gevestigde ETF beleggen lijkt me interessant vanwege lage kosten, maar dan kan ik (geloof ik?) de geheven 30% over dividend niet terugvorderen bij de NL belasting. Dus wellicht is het dan toch handiger in ThinkETFs te beleggen en dat gedoe met dividendbelasting te ontwijken? Lastig hoor. Je blog helpt me wel het e.e.a. op een rijtje te zetten, ondertussen bouw ik spaargeld op om “straks” een goeddoordachte belegging te doen. Maar straks moet hoe dan ook nog dit jaar worden!

  Beantwoorden
  • Hoi S.,

   Goed dat je je bij een overstap naar een werkgever zonder pensioenplan ook realiseert dat je zeker vanaf nu er zelf verantwoordelijk voor bent hoe je er later bij zit. Bedankt voor het compliment voor de blog!

   Wanneer je bij je broker het W-8BEN formulier invult, ontvang je Amerikaans dividend tegen 15% Amerikaanse belasting. Deze kan je inderdaad alleen met de vermogensrendementsheffing (VRH) verrekenen. Zeker wanneer je geen pensioenafdracht hebt bij je werkgever, zou je sneller bij die VRH-grens kunnen komen. Bij 2% dividendrendement komen er wanneer je de 15% dividendbelasting niet verrekend 0,30% aan jaarlijkse kosten bij. Als je nog onder de VRH-grens zit, kan je misschien beter de beste lange termijn keuze maken qua fondsen en vervolgens de focus leggen op het verhogen van je bijdrages aan de portefeuille.

   Voordeel van het dividend dat ThinkETF’s uitkeert, is dat er 15% Nederlandse dividendbelasting afgaat, welke je met de inkomstenbelasting mag verrekenen. Zelf ben ik niet zo’n fan van het wereldwijde aandelenfonds van ze, het heeft 250 bedrijven in de index en houdt het percentage in elk bedrijf constant. Dit brengt meer risico met zich mee doordat je evenveel in het kleinste bedrijf in de index investeert als in het grootste bedrijf. Ook mag je wat meer transactiekosten binnen het fonds verwachten en heeft het een cash drag doordat het ontvangen dividend niet mag herinvesteren voordat het het aan jou uitkeert. Kan zijn dat je hier geen moeite mee hebt, vind het verder ook zeker geen verkeerde keuze.

   Binnenkort zal ik een stuk schrijven over pensioenbeleggen in fiscaal aantrekkelijke fondsen zoals die van BrandNewDay. Ik kan je alvast verklappen dat mijn voorkeur qua kosten en spreiding uitgaat naar beleggen in box 3. Als je trouwens in ThinkETF’s wilt gaan beleggen, kan je in jouw geval met een pensioengat ook een box 1 rekening bij ForTomorrow openen, deze heeft ook bijvoorbeeld het wereldwijde aandelenfonds van ThinkETF’s maar dan beleg je dus zonder VRH over de waarde te betalen.

   Laat het gerust weten als je vragen of opmerkingen hebt; ik hoor het graag en wens je alvast veel succes met de keuze.

   Groet, Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter