Gids

Voor een beginnende indexbelegger zal de hoeveelheid informatie die op je afkomt soms overweldigend zijn. Om wat orde in de chaos te scheppen heb ik deze kleine serie van mijn artikelen verzameld waarvan ik denk dat het een redelijk compleet beeld geeft van het indexbeleggen. Bij deze; een gids tot indexbeleggen.

Een gids kan goed van pas komen bij een overdosis aan keuzesEen gids kan goed van pas komen bij een overdosis aan keuzes
Een gids kan goed van pas komen bij een overdosis aan keuzes

 

Gids voor de indexbelegger

 1. Beginnen met beleggen
 2. Wat is indexbeleggen?
 3. Beleggingscategorieën: aandelen, obligaties, goud of toch vastgoed?
 4. Houd jaarlijkse beleggingskosten in bedwang
 5. Uit of thuisvoordeel, valutarisico en home bias
 6. Ik kan de markt niet verslaan; jij wel?
 7. Hoogtevrees: Zitten we in een bubbel?
 8. Gespreid inleggen of één directe storting: het instappen
 9. Oer-Hollands zuinig een broker kiezen
 10. Time jouw transacties!
 11. Hoe te leven van jouw beleggingsportefeuille

Mijn overige artikelen zijn te vinden op de blog en mocht je die al hebben gelezen, kan ik aanraden in de verder lezen sectie te kijken. Daar heb ik een aantal boeken, websites en podcasts genoemd die ik erg kon waarderen. Zoals altijd worden suggesties en reacties enorm op prijs gesteld.

4 reacties op “Gids

 1. Hoi Mick,

  Uitstekende website met een hoop relevantie informatie voor de Nederlandse belegger. Veel dank hiervoor! Uit een blogpost van jou begrijp ik dat jij ook de VTI/VXUS combinatie aanhoudt. Wat doe jij momenteel nu DeGiro deze niet meer aanbiedt als gevolg van de nieuwe PRIIPS wetgeving?

  Vriendelijke groet,

  Raví

  Beantwoorden
  • Ha Raví,

   Dank voor je reactie, mooi om te horen dat je de website kunt waarderen. DeGiro is voor zover ik weet de enige broker in Nederland die geen toegang meer biedt tot Amerikaanse ETF’s. Zelf beleg ik sinds een tijdje alleen nog maar bij Lynx, waar ze (voorlopig) deze fondsen nog gewoon aanbieden. Hier heb ik mijn visie op deze situatie kort toegelicht.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 2. wauw, wat een goede site! Ik ben hier als beginnende belegger erg blij mee. Je lijkt verstand van zaken te hebben (ondanks de gebruikelijke, en terechte, disclaimer), legt dingen helder uit voor beginners, maar gaat wel gedetailleerd in op de zaken zoals de post waarin je doorrekent hoeveel lekkage er per fonds is. Precies waar ik behoefte aan heb! Meestal zijn sites ofwel begrijpelijk geschreven voor beginners, maar erg oppervlakkig (gaan niet in op allerlei issues) of gaan wel in op details, maar is in expert jargon geschreven.

  Overigens, misschien het overwegen waard: de homepage van je domein is de blog. Ik las eerst hier allerlei artikelen die ik (voor een beginner) niet op een logische volgorde vond geschreven. Pas later kwam ik achter dat er een Gids is die wel logisch is geordend. Het zou wel eens kunnen zijn dat meer mensen dit over het hoofd zien. Misschien is het slimmer voor een ‘neutrale’ homepage te hanteren met een soort introductie, vanwaar je verwijst naar de blog, de gids, etc?

  p.s. je ziet de komende tijd verschillende reacties van mij tegemoet terwijl ik je site uitpluis 🙂

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Bedankt voor jouw positieve reactie, wordt erg gewaardeerd! Het is voor mij een groot compliment dat de informatie waardevol en aardig te lezen is.

   Goede suggestie wat de homepage betreft. Ik heb voor de blog als voorpagina gekozen om het voor terugkerende bezoekers (naast de nieuwsbrief) makkelijk te maken om updates te zien. Uiteindelijk draait deze site grotendeels om de blog, dus verwacht ik die ook als welkomstpagina te blijven houden. Wellicht dat ik de gids toch wat beter naar voren kan laten komen, zal er over nadenken!

   Ik zie je komende reacties graag tegemoet, hoor graag hoe jij over een onderwerp denkt of als je nog punten hebt die je verder toegelicht wilt hebben.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter