Gespreid inleggen of één directe storting: het instappen

Inmiddels heb je een mooi plan gemaakt en weet je hoe je je huidig en toekomstig verdiend geld wilt gaan beleggen voor de toekomst. Hoe maak je vervolgens de belangrijkste stap, namelijk het daadwerkelijk instappen in de beleggingen?

Het is hierbij het belangrijkst te beseffen dat het timen van de markt een onmogelijke opgave is. Als dat mogelijk was, zouden de actieve beleggers die in- en uitstappen op basis van de stand van de markt veel beter moeten presteren dan de markt. Hieruit volgt ook dat je het instapmoment niet kan bepalen zonder een goede portie geluk. Een belegger die begin 2013 het instappen uitstelde vanwege hoge koers-winst verhoudingen is inmiddels al zo’n twintig procent rendement misgelopen in vergelijking met wanneer hij direct in een wereldwijd gespreid aandelenfonds had gezeten.

beermarkt
Loert de beer alweer om de hoek of ligt deze nog te slapen?

Mocht je gezonde angst hebben voor de beer die af en toe regeert op de financiële markten en de koersen naar beneden sleurt, dan kan het verstandig zijn om gespreid in te stappen. In plaats van de gespaarde som in één keer te investeren, verdeel je het bedrag in een aantal termijnen. Wat de reden van de terughoudendheid dan ook is, te hoge koers-winstverhoudingen, centrale banken die de aandelenmarkten opblazen of de lage rentestanden, op deze manier ontwijk je het risico dat je precies op de top van de markt instapt.

Het heeft naar mijn idee geen zin om dit gespreid instappen langer uit te voeren dan één jaar. Indien je bijvoorbeeld gespreid instapt in een portefeuille met 100% in aandelen en huivert bij het idee om de helft van het vermogen binnen een jaar kwijt te zijn, dan is het verstandiger om minder risico te nemen in de portefeuille dan om het gespreid instappen over een langere periode te doen. Hevige crashes zijn iets waar je je als belegger op moet voorbereiden, deze zal je immers niet kunnen ontwijken.

Het mag voor zich spreken dat gespreid starten met beleggen niet altijd voor betere rendementen zorgt. In een stijgende markt kan je beter zo vroeg mogelijk belegd zijn, in een dalende markt is gespreid inleggen het betere alternatief. Vanguard onderschrijft dat in dit artikel. Ongeacht de verdeling tussen obligaties en aandelen presteert een éénmalige belegging in tweederde van de gevallen beter dan twaalf maandelijkse investeringen.

Verderop in het paper wordt tevens getoond dat gespreid beleggen tot minder risico leidt. Dit is tevens een reden waarom ik graag maandelijks een bedrag naar mijn beleggingsrekening schuif. Wanneer de aandelenmarkt op zijn gat ligt, kan ik meer aandelen voor mijn geld kopen. Ik denk dat een automatisch proces voorkomt dat ik ga twijfelen aan de genomen koers. Maandelijks beleggen is dan ook een van de speerpunten in mijn beleggingsbeleid.

Tijd in de markt is belangrijker dan het timen van de markt. Kort gezegd is het belangrijk die eerste stap te zetten, of je nu all-in gaat of een rustige start maakt. Veel succes gewenst!

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

4 reacties op “Gespreid inleggen of één directe storting: het instappen

 1. Hoi Mick, Allereerst complimenten voor je blogs: helder, makkelijk leesbaar en super informatief. Dank! Ik lees in dit blog dat je maandelijks belegt. Uit een later blog (volgens mij de blog over Oer Hollandse zuinigheid) leid ik af dat je per kwartaal bent gaan instappen. Wat is de reden van deze wijziging? Groeten

  Beantwoorden
  • Ha Mark,

   Dank voor de mooie complimenten, die worden gewaardeerd!

   Dat is destijds vanwege transactiekosten geweest. Ik ben op een gegeven moment van DeGiro naar Lynx overgestapt omdat ik niet wilde dat mijn effecten uitgeleend werden. Dat zorgde wel voor hogere transactiekosten, waardoor ik naar per kwartaal was overgestapt (om zo mijn transactiekosten onder de door mij gekozen grens van 0,50% aan transactiekosten te blijven). Tegenwoordig beleg ik bij Binck Fundcoach omdat ik geen Amerikaanse ETF’s of de fondsen waar ik nu in beleg meer kon aankopen bij Lynx. Nu beleg ik maandelijks zonder transactiekosten, dus is dat weer de frequentie die ik aanhoud. Elke maand gaat dus een deel van mijn loon richting de beleggingsrekening daar.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 2. Mooie studie van Vanguard! Dit was namelijk net een dilemma waar ik tegen aan liep; in een keer al met bijna al mijn spaargeld er in stappen of gradueel. Door video’s als deze (http://www.binck.nl/videos/librariesprovider9/beleggingsinstrumenten/periodiek-beleggen/binck_strategie_geen_klant_640_ogv.ogv?Status=Master&sfvrsn=2) kreeg ik het idee dat spreiden beter is, maar dat klopt dus niet?

  Klein technisch detail als ik het heel nauwkeurig wil begrijpen. In het rapport staat “Out of the 1,021 rolling 12-month investment
  periods we analyzed for the U.S. markets, LSI
  investors would have seen their portfolios decline
  in value during 229 periods (22.4%), while DCA
  investors would have seen such declines during
  only 180 periods (17.6%). Furthermore, the average
  loss during those 229 LSI periods was $84,001,
  versus only $56,947 in the 180 DCA periods”

  Moet ik dit lezen als dat 22% van de LSI investeerders IN HET EERSTE JAAR een verlies leden vs 18% van de DCA investeerders? En dat de genoemde verloren bedragen ook betrekking hebben op de DCA periode van 12 maanden?

  Beantwoorden
  • Hoi Sam,

   Dank voor je reactie. Jouw interpretatie van dat stuk klopt helemaal, gaat om het eerste jaar en het verlies dat in dat eerste jaar is behaald, daarna zijn zowel de Lump Sum Investing (LSI) en de Dollar Cost Averaging (DCA) strategie volledig belegd. Dus LSI heeft in een keer alles belegd, de DCA belegt bij de eerste storting pas 100/12=8,33% van het kapitaal en zit de rest cash, dus loopt minder risico maar behaalt ook minder rendement als de markt stijgt. En omdat de aandelenmarkt in twee van de drie jaren stijgt, verslaat LSI in die jaren DCA.

   Als je gespaarde som relatief klein is ten opzichte van het geld dat je nog gaat beleggen, is dit wellicht ook niet eens zo’n belangrijke afweging.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter