Genoodzaakt tot verandering: een nieuwe aandelenportefeuille

Sinds enkele jaren ben ik tevreden belegd in Amerikaanse ETF´s, breed gespreid, redelijk dividendefficiënt en tegen zeer lage kosten. Begin 2018 werd de regelgeving rond beleggingsfondsen, waaronder deze ETF´s, aangepast. Brokers interpreteerden dit als het niet meer mogen aanbieden van de fondsen waar ik in belegd ben. Klein probleem dus, aangezien ik periodiek salaris ontvang en dat wens te beleggen, verandering van mijn beleggingsplan was dus nodig! Dit paasweekend heb ik dan maar aangegrepen om te evalueren waar mijn nieuwe stortingen heen moeten en of het reeds belegde geld rustig mag blijven zitten.

Toch de overstap naar Nederlandse fondsen?

In dit stuk sprak ik al een tweetal jaar geleden over een overstap naar in Nederland gevestigde dividendefficiënte fondsen. De gewijzigde regelgeving zorgt dat ik die overstap nu toch echt ga maken. Ergens vind ik de eenvoud van het beleggen in een in Europa gevestigd fonds dat gewoon in euro’s noteert toch wel prettig. Van het ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld ben ik iets meer overtuigd geworden dan ik al was. Het aantal uitsluitingen wegens duurzaamheid is nog altijd acceptabel en het rendement is dankzij het oplossen van het dividendlek consistent net iets beter dan de index gebleken over de afgelopen paar jaar. Een keuze voor de fondsen van iShares (IWDA) of Vanguard (VWRL) lag ook voor de hand, maar deze fondsen zijn door hun dividendlek snel afgewezen, die kan eenvoudig groter zijn dan de kosten voor het fonds, welke voor deze fondsen bovendien groter zijn dan die van het ACTIAM fonds.

Met het ACTIAM fonds beleg ik reeds in zo’n 75% van de wereldwijde aandelenmarkt. Hierbij mis ik dus twee categorieën, namelijk opkomende markten en small-caps. Deze zou ik toe willen voegen, mits dat op een efficiënte wijze kan. Voor deze categorieën zijn helaas geen dividendefficiënte varianten beschikbaar, maar gezien het kleine percentage welke deze in mijn portefeuille zouden hebben, is dat een minder groot probleem. Voor de opkomende markten ben ik uitgekomen op een relatief nieuwe ETF, de Xtrackers MSCI Emerging Markets UCITS ETF, welke een TER heeft van 0,20%. Uit (transactie)kostenoverwegingen heb ik geen apart fonds voor small-caps toegevoegd aan de portefeuille en de opkomende markten verkozen qua potentieel voor diversificatie ten opzichte van het ontwikkelde markten fonds van ACTIAM. Als mijn portefeuille groeit verwacht ik overigens wel om ook small-caps toe te voegen (waar bijvoorbeeld de SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF een mogelijkheid voor zou kunnen zijn), al is de keuze hierin momenteel nog vrij beperkt.

Met de combinatie van het ACTIAM fonds en de Xtrackers ETF beleg ik in grote en middelgrote aandelen wereldwijd, welke ongeveer 90% van de marktweging vertegenwoordigen. Inclusief dividendlek komen mijn kosten uit op ongeveer 0,20% en met slechts twee fondsen kan ik mijn transactiekosten laag houden. Aangevuld met de spaardeposito´s als vastrentend deel van mijn portefeuille kan ik dus weer verder.

Het lot van VTI en VXUS

In mijn bescheiden Lynx-portefeuille bevinden zich tot op heden nog de stukken in de Amerikaanse ETF’s van Vanguard welke te herkennen zijn aan de tickers VTI en VXUS. Deze zal ik binnenkort verkopen en herbeleggen in de fondsen hierboven. De reden dat ik deze fondsen niet gewoon aanhoud is dat ik door de nieuwe regelgeving geen nieuwe stukken in de fondsen kan kopen. Omdat ze dividend uitkeren, betekent dat dus ook dat ik het dividend niet kan herbeleggen. Aangezien ik dat dividend in dollars krijg, kan me het omzetten naar euro’s en in de nieuwe fondskeuze beleggen weer extra transactiekosten opleveren. En bovendien is de nieuwe fondskeuze ook qua eenvoud en kosten geen verkeerde, ik heb dus liever twee dan vier fondsen in mijn portefeuille.

Hopelijk zullen de wetgevende instanties inzien dat deze nieuwe regelgeving voornamelijk beperkend werken voor beleggers, in plaats van dat het beschermend werkt. Ik hoop wel dat het de concurrentie in het Europese fondsenlandschap kan verhogen en daarmee de beleggingsoplossingen beter worden. Voorlopig denk ik weer een (voor mij) prima toekomstbestendig plan op tafel te hebben gezet.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

104 reacties op “Genoodzaakt tot verandering: een nieuwe aandelenportefeuille

  • Ha Sam,

   Dank voor je snelle reactie. Ik vermoed helaas van niet. Die regelgeving zal niet snel aangepast worden en ik vermoed dat brokers aan hun beleid vasthouden. Zolang de Amerikaanse fondsen niet gaan voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving (wat ik niet verwacht aangezien ze reeds met Amerikaanse regelgeving rekening moeten houden), zie ik ze niet terug verschijnen in het aanbod. Mede hierdoor ook dat ik aangespoord ben om toch verandering toe te passen in mijn portefeuille.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 1. Beste Mick,

  Ziet er naar uit dat voor mijn portefeuille grootte, ik maar weer terug moet naar Binck fundcoach…

  Oh well, it was while it lasted…

  Groet,

  Martijn

  Beantwoorden
  • Ha Martijn,

   Dank voor je reactie. Inderdaad spijtig, maar goed, alsnog geen verkeerde oplossing! Een jaar of twintig geleden was dergelijke spreiding tegen die kosten onbereikbaar, zelfs als je grotere bedragen te beleggen had.

   Voor mij is Lynx overigens goedkoper op lange termijn door het ontbreken van een doorlopende fee, maar kan me bij kleine portefeuilles zeker de keuze voor Binck Fundcoach indenken.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 2. Leuk stuk weer! Ik ben benieuwd hoe ACTIAM zich verhoud tot de fondsen van Meesman? Deze zijn sinds kort ook helemaal duurzaam. Heb je Meesman meegenomen in je overweging?

  Beantwoorden
  • Hé Jasper,

   Dank voor je compliment! Voor wat betreft het ontwikkelde markten fonds van beiden zou mijn voorkeur uitgaan naar ACTIAM. In beide gevallen zijn er relatief weinig uitsluitingen vanwege het duurzaamheidsbeleid en qua spreiding zijn ze dus ongeveer gelijk. Qua kosten wint ACTIAM het, waar dit fonds 0,15% kosten heeft en het Meesman fonds op 0,50% uitkomt. 0,35% verschil per jaar tikt op de lange termijn stevig aan. Transactiekosten laat ik even buiten beschouwing, deze zijn immers eenmalig en kunnen afhankelijk van de brokerkeuze en portefeuillegrootte verschillen.

   Als ik in Morningstar het ACTIAM fonds en het Meesman fonds op een grafiek plot, zie ik dat het ACTIAM fonds dan ook net iets beter gepresteerd heeft. Gezien de kosten verwacht ik dat deze trend zich de komende jaren doorzet.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 3. Ontzettend bedankt voor het delen van je bevindingen en het uitzoekwerk! Op mijn radar stond VWRL als alternatief, jij reikt weer nieuwe alternatieven en kijk erop aan. Dank.

  Beantwoorden
  • Ha Jacomine,

   Dank voor je reactie, leuk om te horen dat je wat aan het stuk had!

   Laat gerust weten als je vragen of opmerkingen hebt.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 4. Beste Mick,
  Als ik de vergelijking tussen jouw nieuwe keuze AVIAW en VWRL mag maken:
  Actiam kent 0,11% aankoopkosten, VWRL niet
  Actiam keert per jaar dividend uit, VWRL per kwartaal
  TER bij Actiam 0,15, bij VWRL hoger (0,25).
  1577 posities bij Actiam vs 3073 posities bij VWRL

  Is dan puur het duurzame reden voor jou om Actiam te verkiezen boven VWRL?
  Groeten,
  Jaco

  Beantwoorden
  • Ha Jaco,

   Dank voor je reactie. Het duurzame is niet de reden dat ik voor het ACTIAM fonds gegaan ben. Dit ligt met name in de lagere TER die je noemt en het ontbreken van de dividendlekkage. Het dividendlek bij VWRL heb ik eerder op zo’n 10% van het dividend berekend, wat bij 2% dividend 0,20% aan gemist rendement oplevert. Als je dat meerekent is VWRL doorlopend ongeveer twee keer zo duur.

   Spreiding kan een reden zijn om toch voor VWRL te gaan. Al heb ik met het toevoegen van het Emerging Markets fonds ongeveer gelijke spreiding als het VWRL fonds. Hierdoor verwacht ik door de lagere kosten en dividendlek met ongeveer gelijke spreiding jaarlijks net iets beter uit te komen dan met VWRL.

   Hoop dat dit een en ander verduidelijkt, anders hoor ik het graag!

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 5. Beste Mick, helaas zit het Actiam fonds niet in de kernselectie van DeGiro, dus naast de aankoopkosten van 0,11% van het fonds zelf, komen er ook de transactiekosten van DeGiro nog eens overheen. Bij mijn strategie van maandelijks een plukje kopen, lopen de aanschafkosten procentueel hoog op. Wat zou een alternatieve ETF binnen de kernselectie van de DeGiro kunnen zijn? Ik heb nu IWDA en VWRL op het oog maar daar is de TER beduidend hoger dan VXUS/VTI combinatie die ik tot nu toe kocht en is er natuurlijk nog het dividendlek van het fonds.

  Groet, Jeroen

  Beantwoorden
  • Ha Jeroen,

   Klopt, heb ook de brokers nog even naast elkaar gelegd voordat ik mijn keuze maakte. Beleg zelf overigens ongeveer eens per kwartaal om mijn transactiekosten naar mijn mening acceptabel te houden. Bij DeGiro heb je voor beleggingsfondsen buiten de kernselectie ook nog eens 0,20% servicefee, waardoor Binck Fundcoach daarvoor al een betere optie zou zijn. Zelf geen fan van doorlopende kosten voor beleggingsrekeningen, vandaar dat ik de iets hogere transactiekosten bij Lynx een beter alternatief vind.

   Maar op jouw vraag ingaande, het dividendlek is inderdaad een vrij groot en nog steeds regelmatig onderbelicht issue. In de kernselecties van DeGiro zie ik enkel het fonds van ThinkETF’s nog voorbij komen, welke dividendefficiënt en relatief goedkoop is. Minder groot fan van de gelijke weging en minder grote spreiding dan de alternatieven, maar kan een optie zijn. Verder dus niet echt suggesties voor je helaas.

   Overigens komen die 0,11% instapkosten ten goede aan het fonds. Het zijn dus geen kosten die in de broekzak van ACTIAM verdwijnen, maar zijn ter compensatie voor de transactiekosten binnen het fonds die door de toetreding veroorzaakt worden. Dus geldt hierdoor meer als bescherming van zittende beleggers in het fonds, wat ik prima te verantwoorden vind. Je kan hier overigens ook geluk mee hebben. Als er op de dag dat je aankoopt een netto uitstroom is, wordt er juist 0,06% afslag op de koers toegepast en koop je dus goedkoper in. Kortom, ik vind de relatief beperkte op- en afslag niet echt een issue (net zoals ik een beperkte spread bij ETF’s acceptabel vind).

   Ik weet dat ik je vraag niet echt heb beantwoord zo, maar hoop dat dit je toch wat verder helpt.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
  • Ha Eric,

   Dank voor je reactie. Het maakt mij niet echt uit of ik nu in een beleggingsfonds of een ETF beleg. Het verschil tussen de twee zit voornamelijk in de manier waarop je ze kan verhandelen. Bij een ETF kan je deze doorlopend tijdens beursuren verhandelen, een fonds handelt meestal maar één keer per dag. Binnen mijn strategie handel ik nauwelijks, dus maakt het mij niet veel uit of ik nu in een fonds of een ETF beleg. Think heb ik niet gekozen vanwege de gelijke weging die het aan regio’s en aandelen meegeeft en de lagere spreiding dan het ACTIAM fonds waar ik nu in beleg.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
  • Hé Yvo,

   Die ETF staat in euro’s genoteerd aan de Milanese en Frankfurtse beurs (IBIS/XETRA). Zelf heb ik hem via de beurs in Frankfurt aangekocht omdat daar het handelsvolume hoger is en ik dus vermoedde dat de spread lager zou zijn. Maar in principe zou je ze ook prima via de beurs in Milaan kunnen aankopen, zogenoemde Authorised Participants zullen voor voldoende liquiditeit zorgen (al ben ik daar voor deze ETF niet diep in gedoken, puur gekeken of de spread/verschil tussen de bied- en laatkoers acceptabel was).

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 6. Punt van zorg is wel dat Actiam via Vivat van het Chinese Anbang is. Een alternatief is om bij interactive brokers een account aan te vragen. Dan kun je wel gewoon in VTI/VXUS beleggen. Dit is verreweg de goedkoopste opties. Ook bij Binck kan dit nog, maar betaal je wel een beheerfee van 0,12%, maar dat is gezien het voorkomen van het dividendlek en de lagere kosten van VTI/VXUS nog steeds goedkoper.
  Wat denk jij?
  Verder nog complimenten voor je site. Heb er veel van geleerd.

  Beantwoorden
  • Ha Joerie,

   Dank voor de complimenten en je reactie, fijn om te horen dat je wat aan mijn site hebt gehad. Ik zie het eigenaarschap door Anbang niet als een probleem, al ben ik een groter fan van de bedrijfsstructuur van Vanguard. Vivat is zelfstandig opererend en onder toezicht van de DNB. Problemen bij Anbang zouden er dus niet voor moeten zorgen dat ACTIAM ook in de problemen komt. Wellicht dat het dan weer verkocht wordt aan een andere partij, maar ook daar zie ik dus niet echt een issue in. Mocht Anbang er toch voor zorgen dat het beleid/kosten van ACTIAM wijzigen, kan ik mijn fonds toch binnen een dag weer verkopen.

   Ik zie inderdaad dat VTI/VXUS bij Binck nog zichtbaar is. Houd er wel rekening mee dat deze partijen in de toekomst ook kunnen besluiten om de ETF’s uit de schappen te halen voor Nederlandse beleggers. Zou best kunnen dat ze dit bijvoorbeeld nog niet ingebouwd hebben maar daar wel mee bezig zijn. De 3 euro +0,01% servicefee per maand bij Binck en de 10 dollar servicefee (tot een portefeuillewaarde van 100.000USD) bij Interactive Brokers zijn voor mij reden om niet naar één van beide over te stappen. Ik ben dan qua kosten ongeveer even duur uit en het dividendlek van VTI/VXUS is groter bij het huidige dividendrendement van VXUS, dus verwacht per saldo beter af te zijn. Enige wat ontbreekt aan mijn portefeuille zijn nog small caps, maar dat is iets waar ik wel mee kan leven. Kortom, ik denk dat ik voorlopig bij mijn keuze blijf en niet terug ga naar Amerikaanse ETF’s, maar vind het ook een prima keuze om bij een broker te beleggen waar je dat nog wel kan.

   Hoop dat je hier iets aan hebt.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 7. Hey Mick,

  Je zegt dat er geen dividendefficiente fondsen zijn voor emerging markets, echter beweert ACTIAM bij hun Opkomende Landen fonds dat het “Fiscaal efficiënt door Nederlandse structuur” is. Hoe kan je achterhalen of dit fonds wel of niet een fiscale beleggingsinstelling is? Uit het jaarverslag lijkt het namelijk van wel, en dan zou het een betere optie zijn dan X-Trackers (tenminste als je niet in of uitstapt voor een langere tijd want die kosten zijn fors).

  Overigens zegt Meesman bij hun opkomende markten fonds expliciet dat ze je dividendbelasting terugkrijgen dus dat is ook nog een optie.

  Groet, Tom

  Beantwoorden
  • Ha Tom,

   Dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk wat Meesman betreft, ze geven op hun website ook aan dat het oplossen voor het dividendlek voor dat fonds ongeveer 0,20% op jaarbasis scheelt. Als ik dat op de kosten van de ETF waar ik in beleg zou tellen, kom ik op 0,40% uit, wat de ETF dus een betere optie maakt. Overigens is dat nog niet heel lang zo, weet dat Meesman voor opkomende markten eerst nog in een Iers Vanguardfonds met dividendlek belegden. Meesman fonds wijkt overigens best sterk af van de MSCI Emerging Markets index (19,3% voor het fonds versus 21,0% voor de index over 2017). Ik weet dat het Meesman fonds ongeveer 40 aandelen uitsluit, maar ook dan zou je denken dat ze dichter in de buurt van de index moeten komen.

   Wat het ACTIAM opkomende markten fonds betreft, je kunt in het prospectus terugvinden dat het fonds een fiscale beleggingsinstelling is. Dat betekent echter niet per se dat het ze lukt om ingehouden buitenlandse dividendbelastingen te verlagen of terug te krijgen, wat zeker in opkomende landen een grotere uitdaging is (denk aan een minder professionele fiscus/communicatieproblemen en het ontbreken van belastingverdragen). Kan dus zijn dat dit niet kostenefficiënt is om te doen. Vermoed dan ook dat het Meesman fonds ook niet de gehele buitenlandse dividendbelasting weet terug te krijgen. In het jaarverslag vind je dan ook dat het ACTIAM fonds 0,29% achterliep op de index. Hiervan is 0,24% te verklaren door de kosten van het fonds, dus dat lijkt prima, maar de index die ze volgen gaat uit van netto dividend en is dus inclusief dividendlek. Ik heb dus geen bewijs dat dit fonds fiscaal efficiënt is, ondanks de juridische structuur waarbij het wel mogelijk zou kunnen zijn.

   Dus vind het niet per se slechte opties, maar denk dat mijn voorkeur toch uitgaat naar de Xtrackers ETF. Hoor het graag als jij hier anders over denkt!

   Groet, Mick

   Beantwoorden
   • Meesman zegt het volgende over hun fonds: “Het Meesman Indexfonds Aandelen Opkomende Landen kan sinds oktober 2017 deze dividendbelasting vrijwel volledig terugkrijgen.”

    Ik denk gezien ACTIAM specifiek zegt dat ze efficient zijn door de Nederlandse structuur dat ze het daar niet aan onder doen, dus ik zou verwachten dat ze beter presteren over de lange termijn. En zo niet, gaat de extra TER van 0.04% mij geen slapeloze nachten geven. De weinige uitsluitingen die ACTIAM doet vind ik ook wel prima want als je zo weinig uitsluit betekent het dat ze het wel heel erg bont maken bij de bedrijven die wel uitgesloten worden.

    By the way, ik zat ook te denken aan het fonds SUSM van iShares voor EM, want de MSCI EM SRI index doet het een stuk beter dan de normale MSCI EM: https://www.msci.com/documents/10199/29e94124-55ee-491a-ba9f-38626e0999e4. Oke, past returns zijn misschien niet helemaal indicatief voor de toekomst, maar het doet me wel geloven dat een tilt naar SRI bedrijven misschien geen slechte tilt is voor een portfolio, zit toch wel een bepaalde logica aan dat ze het op de lange termijn beter zouden doen.

    Beantwoorden
    • Ha Tom,

     Dank voor je reactie en de aanvullende informatie, verklaart in ieder geval voor Meesman waarom ze qua historische rendementen achterlopen op de index. Voor het ACTIAM fonds zie ik daar echter geen bewijs voor. De voordelen van de Nederlandse structuur kunnen ook liggen in het 0% vennootschapsbelastingtarief die een fiscale beleggingsinstelling betaalt en het kunnen verrekenen van Nederlandse dividendbelasting met je aangifte inkomstenbelasting. Dat ze zeggen dat de Nederlandse structuur efficiënt is, is voor mij dus geen bewijs dat ze ook efficiënt omgaan met buitenlandse dividendbelasting. Qua afwijking van de index zou ik zeggen dat dat niet zo is en de Nederlandse structuur geen specifiek voordeel biedt ten opzichte van de Ierse die de ETF waar ik in beleg hanteert. Ik heb bovendien een lichte voorkeur voor het herbeleggen van dividend (wat ACTIAM ook niet doet met het dividend dat voor uitkering beschikbaar is, wat een kleine cashdrag kan opleveren). Het zijn uiteindelijk echt de details die mijn keuze op de Xtrackers ETF heeft laten vallen, dus zeg zeker niet dat de alternatieven die je aandraagt geen goede keuzes zijn.

     Dat de duurzame Emerging Markets index het beter deed dan de variant zonder duurzaamheidsscreening betekent overigens niet dat dat patroon zich voortzet. 7 jaar is een korte periode om op af te gaan. Dat iShares fonds belegt bovendien in slechts 193 aandelen, wat flink minder is dan de index zonder duurzaamheidsscreening. Rendement zal dus logischerwijs afwijken, kans is ook aanwezig dat je door de screening in hele andere type aandelen belegt dan de markt (door bijvoorbeeld uitsluiten van specifieke sectoren) en hierdoor in andere mate toewijzing aan bekende risicofactoren hebt. Dit artikel spreekt bijvoorbeeld over een hogere toewijzing aan value-aandelen bij duurzaamheidsscreens. Dit artikel van dezelfde auteur vertelt hetzelfde verhaal en zelfs dat sin-stocks, het andere uiterste, juist een premie kennen die niet eenvoudig te verklaren valt anders dan door het slechte karakter van de bedrijfsvoering. Wat is de reden dat duurzame aandelen beter zouden presteren dan niet-duurzame bedrijven? Zijn duurzame bedrijven niet juist toekomstbestendiger en meer gewild door beleggers en zou je daarom niet juist een lager rendement verwachten (want lager risico)?

     Ook wat duurzaamheid betreft ben ik overigens geen tegen- of voorstander, besef dat ik je alleen maar met wat vragen bestook om je (dieper) te laten nadenken, voor zover je dat al niet reeds gedaan had. Het mentale aspect is ook zeker wat waard.

     Groet, Mick

     Beantwoorden
   • Hey Mick,

    Zelf even in de jaarverslagen gedoken, volgens mij zit er gewoon een dikke fout in want het is niet duidelijk of het fonds voorloopt of juist achterloopt met 0.29%. Kijk maar op pagina 47, het rendement staat er in als 8.02%, en de benchmark op 8.31%. Duidelijk 0.29% achterstand dus.

    Daaronder staat een berekening waar ook 0.29% uit komt, maar juist als outperformance! En je kan het niet interpreteren als de hogere performance van de benchmark met 0.29%, want dan zouden de kosten van het fonds er niet negatief maar positief in staan.

    Heel erg raar en slordig van ACTIAM! Ik denk dat het gewoon neerkomt op dat het achterloopt, en dat de “ESG overlay” juist voor -14 bp heeft gezorgd, maar who TF knows.

    Hier staat ook dat het fonds dus geen dividendvoordeel heeft behaald, dus ik denk dat daarmee duidelijk is dat dit fonds niet zo interessant is.

    Beantwoorden
    • Ha Tom,

     Dank nog voor je extra research. De rendementen van fonds en benchmark lijken me inderdaad eerder kloppend dan de performance attributie. In de grafiek zie je het fonds ook licht achterlopen op de index. De kosten komen op basis van 7 maanden (0,24% op jaarbasis) inderdaad op 0,14% uit, alleen die ESG overlay lijkt me dan verkeerd berekend, al kunnen er nog andere factoren zijn die het rendement hebben beïnvloed, dus zou ook kunnen dat die ESG overlay eigenlijk -43 basispunten had moeten zijn. Blijft echter vreemd.

     Eens dat de fiscale structuur dus blijkbaar niet voor een specifiek voordeel zorgt bij dit fonds. Gezien de relatief lage kosten en degelijke spreiding zou ik het echter niet als oninteressant fonds bestempelen, maar is het voor mij wel een bevestiging van de huidige keuze voor de invulling van de opkomende markten in mijn portefeuille.

     Groet, Mick

     Beantwoorden
     • Ik ga zelf voor EMIM van iShares want die neemt ook smallcaps mee (ook net wat lagere transactiekosten, wel hogere TER maar denk dat de smallcaps dat waard zijn)

      Die kan ik eventueel aanvullen met WSML van iShares voor de ontwikkelde markten small caps, om weer de totale markt te kunnen benaderen.

      Beantwoorden
      • Dat lijkt me inderdaad ook een prima invulling voor opkomende markten. WSML kende ik nog niet, dank dat je die noemt. Zie dat dat fonds eind maart is opgericht en met ruim 3.000 posities en een goede sector en regiospreiding dus een goede kandidaat om de index te kunnen volgen. Wel 0,35% TER, maar wellicht dat ze die in de toekomst nog verlagen als het fonds groeit.

       Groet, Mick

     • EMIM is van TER verlaagd (was 0.25%, is nu 0.18%). Daarmee is het nu goedkoper dan xtrackers en heeft ook nog smallcaps. Zeker een topfonds voor EM nu!

      Beantwoorden
      • Ha Tom,

       Dat is goed nieuws! Mooie verlaging van de TER, dat maakt het fonds naar mijn mening interessanter dan het x-trackers fonds. Goed om te zien dat de concurrentiestrijd doorgaat.

       Groet, Mick

  • Ha Sam,

   Joerie liet dat hieronder inderdaad ook weten, zie daarop mijn reactie waarom ik die stap voorlopig niet zet. Vind IB een prima platform hebben, al gaat mijn voorkeur (licht) uit naar een Nederlandse broker waar ik indien nodig eenvoudig contact mee kan leggen. Maar uiteindelijk gebruik ik een broker alleen om eens in de paar maanden mijn fondsen aan te kopen, dus dat zou voor mij geen dealbreker zijn.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 8. Hai Mick

  De wetswijziging veroorzaakt kennelijk heel wat reuring. Terecht mijn inziens. Vanwege zoiets suf als documentatie-format worden Europeanen nu een universum van beleggingsinstrumenten ontnomen.

  Ik wil me er echter ook niet zo snel bij neerleggen. Na veel research werk (met dank aan jou) had ik besloten om voor de VTI/VXUS combo te gaan. Het helpt het adagium ‘houd koers’ dan niet echt als ik al na twee jaar de boel moet omgooien. Ik wilde dit toch minimaal een decennium volhouden. Tenzij het natuurlijk echt niet anders kan. Maar dan ben ik niet zo zeker van.

  Ik wil op zoek naar een broker waarbij je deze ETFs nog wel kan aankopen. Kennelijk kan dat al bij Binck (vreemd). Maar hun bewaarloon loopt al snel in de papieren en is daarom geen optie voor mij. IB ligt wel voor de hand. Jij geeft aan dat de ACTIAM fondsen beter uitpakken als je rekening houdt met de 10 dollar service fee, dividend lekkage, etc.

  Kan je mij voorrekenen hoe ACTIAM voordeliger uitpakt? En als je geen 10 dollar service-fee zou moeten betalen bij IB, zou het voordeel dan nog dan nog steeds ten gunste van ACTIAM uitvallen?

  Wat wel behoorlijk irritant is, is dat IB en Lynx kennelijk een ‘cool-down’ overeenkomst hebben: (ex) Lynx klanten mogen pas na 6 maanden een rekening openen bij IB. Ik weet niet of ze dit echt naleven. Op fora lees ik wisselende verhalen hierover. Weet jij, of een andere lezers, dit?

  Maar wat deze regeling echt onbegrijpelijk maakt is waar je dan in de tussentijd je posities moet stallen. Gelukkig heb ik een afspraak met Lynx kunnen maken. Ik mag na 6 maanden overstappen zonder dat ik nu mijn Lynx account ook daadwerkelijk opzeg.

  Dus na 6 maanden kan ik probleemloos overstappen. Althans dat hoop ik. Wat mij namelijk zorgen maakt is dat Lynx aangeeft dat IB waarschijnlijk ook restricties gaat invoeren voor Europese klanten. Als dat waar is, dan heeft het overstappen weinig zin.

  Heb jij suggesties voor andere (Amerikaanse) brokers? Waarschijnlijk hebben alleen hele grote spelers de middelen (en ambitie) om restricties speciaal voor buitenlandse klanten te implementeren. Mogelijk dus dat je bij kleinere (Amerikaanse) brokers wel de genoemde ETFs blijvend kan aankopen.

  Ten slotte, heb ik nog een derde vraag aan je. In afwachting van de overstap naar IB of een andere broker, is de vraag wat ik in de tussentijd doe. Lynx gaf aan dat je weliswaar geen VTI/VXUS ETFs kan kopen, maar wel CFDs daarin. Nu verbaast het me dat ik niet meer mensen hierover hoor spreken. Wellicht door het slechte imago van CFDs of weinig mensen weten van dit specifieke alternatief.

  Nu vroeg ik me af hoe jij tegen CFDs in VTI/ VXUS aankijkt. Ik probeerde wat nadelen van CFDs op te zoeken. Meestal gaan die over de hefboomwerking. Maar de CFDs in VTI/VXUS hebben volgens mij helemaal geen hefboom. Een ander nadeel kan zijn dat je niet echt eigenaar bent van een bedrijf. Maar dit maakt mij weinig uit. Ik maak toch geen gebruik van mijn stemrecht bij Vanguard of een van de onderliggende bedrijven waarin geïnvesteerd wordt. Het laatste bezwaar dat ik me kan bedenken is het tegenpartij risico. In feite ga je een overeenkomst aan met je broker. In dit geval IB. Die is echter zo groot / professioneel, dat ik de kans acht dat zij de verplichtingen naar mij niet na kunnen komen heel klein is.

  Voor de korte-termijn vind ik CFDs daarom niet erg bezwaarlijk. Het gaat om relatief kleine bedragen. Voor de lange-termijn hoop ik echter de ETF versies weer te kunnen aankopen.

  Ik hoor graag hoe jij er over denkt!

  p.s. schiet me nu te binnen: hoe zit het met dividend met CFDs? Anders loop je al snel 2% rendement mis!

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Dank voor je uitgebreide reactie. Blijft inderdaad jammer dat zoveel brokers de wetgeving interpreteren als het niet meer mogen bieden van toegang tot Amerikaanse ETF’s. Het risico van wijzigende regelgeving had ik hier toevallig al eens laten vallen, al had ik toen niet gedacht dat het vanuit strengere regelgeving vanuit de EU zou komen. Hopelijk wend ik dat af door toch voor Nederlandse/Europese fondsen te kiezen.

   Wat het vergelijk VTI/VXUS en AVIAW/EMME (ACTIAM/Xtrackers) betreft, zal ik deze even kort schetsen. Qua TER heeft VTI momenteel kosten van 0,04% en VXUS 0,11%. Bij een 50/50 verdeling (+-marktgewogen) kom je dan op 0,075% uit. VTI kent geen dividendlek mits je vermogensrendementsheffing betaalt en dus de Amerikaanse dividendbelasting kunt verrekenen. VXUS kent wel een dividendlek en heeft volgens Morningstar een dividendrendement gehad van 2,72% over de afgelopen twaalf maanden. Bij een dividendlek van 6% kom je dan op zo’n 0,08% bovenop de TER, wat +-0,16% maakt. Verschil kan groter worden als dividend stijgt, wat met de aantrekkende rentes niet ondenkbaar is. Met AVIAW/EMME in 88/12 verdeling (+- marktgewogen) kom ik op ongeveer dat percentage uit met alleen de TER. Het dividendlek van enkele basispunten dat door AVIAW/EMME veroorzaakt wordt, zorgt dan voor kosten+dividendlek van zo’n 0,20%. Als je bij IB niet die servicefee hebt, zou je daar dus naar mijn idee iets beter uitkomen met VTI/VXUS. Scheelt echter niet heel veel en ben toch wel een voorstander van wat meer lokale fondsen.

   Zou niet weten waar je als Nederlander zonder Amerikaans postadres een rekening kunt openen bij een Amerikaanse broker. Kleinere partijen zijn denk ik juist geneigd om je te weigeren puur vanwege extra regelgeving/risico die het hebben van buitenlandse klanten met zich meebrengt. Maar moet zeggen dat ik daar ook geen poging toe gewaagd heb en het hebben van een Amerikaanse rekening liever vermijd in verband met (mogelijke) regelgeving. Too big too fail is overigens iets wat we in de afgelopen kredietcrisis (deels) ontkracht hebben zien worden, geeft geen garanties dat IB een grote broker is. Ik zou niet mijn hele beleggingsportefeuille afhankelijk willen hebben van één tegenpartij. Zijn vast genoeg (onverwachte) redenen te bedenken waarom IB toch zou kunnen omvallen, waaronder sterk wijzigende marktomstandigheden. Een broker heeft nu niet de meest diverse inkomstenbronnen.

   Ik zie inderdaad dat VTI en VXUS ook als CFD beschikbaar zijn bij Lynx. Lynx heeft hier ook een korte uitleg over de verschillen tussen ETF’s en CFD’s, waar ze volgens mij jouw vraag wat betreft het dividend beantwoorden, vermoed dat daar wel Amerikaanse dividendbelasting op ingehouden wordt als het Amerikaanse CFD’s zijn. IB geeft zelf hier toelichting. Als ik het goed begrijp is het niet mogelijk om deze producten af te sluiten zonder hefboom, je belegt dan dus met geleend geld en betaalt daar rente over. Niet voor niets dat CFD’s voornamelijk voor korte termijn handel gebruikt worden. Maar goed, heb me hier niet bepaald in verdiept, dus laat gerust weten als je meer informatie hebt. Hoop dat deze reactie toch nuttig voor je is.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 9. daar heb je een punt met ‘too big to fail’. Maar loop je niet ook dat risico met Vanguard? Of is het dan anders geregeld?

  Ah. Mooi. Dividend wordt dus ook uitgekeerd bij CFDs. Tot zo ver ik de hefboom begrijp, ga ik er vanuit dat als ik 1000 euro stort en dan voor 1000 euro aan CFDs koop, ik geen gebruik maak van hefbomen, margin, etc. Maar ik kan me vergissen. Heb me nooit hierin verdiept. Zal Lynx anders even bellen.

  Maar wellicht is CFD (als tijdelijke oplossing) misschien toch niet zo slim. Zeker als je rente ervoor betaalt. Wellicht dat ik wel het volgende doe: komende 6 maanden mijn VTI/VXUS aanhouden bij Lynx, maar niet meer bijkopen. Nieuwe beleggingen worden ACTIAM. Over 6 maanden kijk ik wat de situatie dan is. Indien ik kan overstappen naar IB waar ik wel VTI/VXUS kan aankopen, dan gaat daar mijn voorkeur naar uit (lagere kosten, meer spreiding). Indien dat niet gaat en ik geen andere betaalbare broker kan vinden waar dat wel kan, dan bij Lynx in zijn geheel overstappen van VTI/VXUS naar ACTIAM.

  Dank voor de berekening! Ik wist niet meer precies hoe dat ook al weer zat 🙂

  Mocht iemand nog tips voor een buitenlandse broker hebben waar wij als Nederlander een account kunnen aanvragen, dan hoor ik het graag!

  Beantwoorden
  • Hé Sam,

   Dat tegenpartijrisico loop je niet met ETF’s of beleggingsfondsen, daarbij wordt je kapitaal omgezet in beleggingen en worden die beleggingen juridisch gescheiden bewaard. Gaat de aanbieder van je fonds failliet, staan de beleggingen veilig bij het bewaarbedrijf. Bij een CfD spreek je met de tegenpartij af het rendement van het fonds/index/effect te ontvangen, geef je daar onderpand voor en betaal je rente over het geleende bedrag (naar mijn weten kan je dus niet zonder hefboom beleggen in CfD’s). Gaat de aanbieder van de CfD failliet, ben je het gestorte bedrag kwijt en ben er vrij zeker van dat je dan achterin de rij staat van schuldeisers.

   Klinkt verder als een prima plan voor de komende paar maanden.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 10. Ik heb ondertussen mijn eerste aankoop gedaan bij interactive brokers en het werkt zeer vergelijkbaar met Lynx. Aanvragen van een account werkt goed en snel, alleen je moet wel eenmalig 10.000 dollar storten of een vergelijkbare positie in aandelen.

  Kosten zijn 10 dollar per maand, maar dat is ook een soort tegoed voor transactiekosten. Dus als je elke maand 5 dollar aan transactiekosten hebt, dan betaal je 10 – 5 = 5 euro aan deze inactivity fees. Boven de ton vervallen deze kosten.
  Zelfs beneden een ton is het goedkoper dan de Giro, vanwege minder dividendlekkage en de goede bid-ask spreads van VTI/VXUS.

  Alleen een positie overhevelen van je oude brokers naar IB was wel een heel gedoe en kostte uiteindelijk een maand. Niet echt aan te raden.

  Beantwoorden
  • Ha Joerie,

   Mooi om van je te horen wat het voor jou uiteindelijk geworden is. Klopt wat die inactiviteitskosten betreft, maar dan moet je dus sowieso met minstens 10 dollar per maand aan kosten rekenen. Hangt per portefeuille af of dat dus voordeliger is. In mijn situatie denk ik marginaal hogere kosten en voldoende spreiding te hebben en geeft het beleggen in in Europa genoteerde fondsen me ook wat rust, dus ben prima tevreden.

   Overboeken van posities kan inderdaad flink lang duren, ook bij andere brokers is dat helaas zo. Toch prettig dat het uiteindelijk gelukt is. Veel succes toegewenst!

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 11. Hallo Mick,

  Dank je voor de duidelijke uitleg. Ik ben als beginnende belegger aan het kijken naar een aantal etf’s/fondsen voor als basis van mijn portefeuille.
  Ik heb tevens je stuk gelezen over het dividendlek bij fondsen/etf’s. De etf’s/fondsen die dit lek (zo goed als) gedicht hebben (fbi) keren allemaal dividend uit ipv dat zij dit herbeleggen. Nu vraag ik mij af wat uiteindelijk het meeste rendement oplevert voor mij als belegger: kiezen voor een fonds zonder dividendlek en met uitkerend dividend (cash dividend), of een fonds/etf met dividendlek en herbelegd dividend (stock dividend)

  Groet, Ellen

  Beantwoorden
  • Ha Ellen,

   Dank voor je reactie. In principe maakt het niet uit of een Nederlands fonds dividend uitkeert of niet, ware het niet dat het uitkeren van dividend een verplichting is voor de fondsen die dividendefficiënt zijn. In theorie wordt de koers van een fonds verlaagd met het dividend dat het uitkeert, maar jij ontvangt dat dividend, waardoor er per saldo niets wijzigt. Een fonds dat het dividend niet uitkeert, maar herbelegt, behoudt die waarde. Bij Nederlands dividend wordt (momenteel) 15% dividendbelasting ingehouden, deze krijg je bij je aangifte inkomstenbelasting echter terug, dus daar zit ook nauwelijks een effect in. Een fonds zonder dividendlek zal ceteris paribus beter presteren dan een fonds met dividendlek. Maar er is niet per definitie te zeggen of een uitkerend fonds beter is dan een herbeleggend fonds, qua beleggingsbeleid en kosten kunnen fondsen bijvoorbeeld nog behoorlijk verschillen.

   Overigens een klein detail qua terminologie, een aandeel dat stock dividend uitkeert, keert het dividend in nieuwe aandelen in dat bedrijf uit. Naar mijn weten bestaat dit bij ETF’s/beleggingsfondsen niet. Bij een fonds dat herbeleggend is, worden er geen nieuwe stukken in dat fonds uitgekeerd, maar wordt dividend dat het van aandelen ontvangt herbelegd in nieuwe aandelen.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 12. Beste Mick,

  Bedankt voor je uitgebreide uitleg je hebt een zeer informatief maar ook goed onderbouwt blog!

  Je schrijft in je post dat de xtrackers emerging markets een TER heeft van 0,20%. Zou je de ISIN code kunnen posten?
  Als ik naar de ETF zoek kom ik het volgende tegen: Xtrackers MSCI Emerging Markets Swap UCITS ETF 1C (EUR) | DBX1 (ISIN LU0292107645) maar deze heeft een TER van 0,49%.

  En verdeel je de inleg 75% in actiam en 25% in de Xtracker ETF?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Mvg, Sjonnie

  Beantwoorden
  • Ha Sjonnie,

   Dank voor je reactie en de mooie complimenten! Goed om te horen dat je wat aan de informatie hebt.

   De ticker van de x-trackers ETF is XMME, ISIN is IE00BTJRMP35. Ik beleg ongeveer in de verdeling die de opkomende markten (x-trackers) en ontwikkelde markten (actiam) kennen. Doe ik momenteel door te kijken naar de marktkapitalisatie van de MSCI Emerging Markets Index en de MSCI World Index. De eerstgenoemde had per 30 maart ongeveer 5.500.000 miljoen USD aan waarde, de tweede zo’n 39.500.000 miljoen USD. Emerging Markets stop ik dus ongeveer 12-13% in momenteel, rest in het ACTIAM fonds.

   Hoop dat je hier wat aan hebt.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
   • Beste MIck,

    Nogmaals over het aankopen van de Emerging markets ETF. Ik probeer even de kosten op een rijtje te zetten. Aangezien ik maandelijks kleine bedragen aankoop is het bij de giro goedkoper om aan te kopen. (4 euro + 0,04%) ipv de 6 euro bij lynx.

    Nu zie ik dat het fonds genoteerd is in dollars dus dat betekend dat met een giro custody account ik 0,1% valuta transactiekosten moet betalen over het dividend.

    Nu kan ik nergens vinden bij lynx wat de kosten zijn voor het uitkeren van dividend in dollars. Wel zie ik een minimale valuta transactiekosten van 4 dollar. Weet jij mischien wat de kosten hiervan zijn?

    Beantwoorden
    • Ha Sjonnie,

     Wederom dank voor je reactie. Het fonds waar ik in beleg keert geen dividend uit. Het dividend dat het van bedrijven ontvangt wordt herbelegd.

     Maar om toch nog even op je vraag in te gaan, als je bij Lynx dividend in dollars ontvangt, krijg je dat kosteloos in dollars op je rekening. Wil je dat vervolgens naar euro’s omzetten, betaal je 0,004 dollar keer de transactiewaarde met een minimum van 4 dollar. Bij DeGiro kost automatische valutaconversie 0,10%. Dus ontvang je dividend (of een verkoopopbrengst) in dollars, wordt dat tegen 0,10% omgezet naar euro’s en kost het je vervolgens weer 0,10% als je dat in een dollar-genoteerd fonds wilt beleggen.

     Groet, Mick

     Beantwoorden
     • Hoi Mick,

      Bedankt voor je reactie ik ben het nog een beetje aan het leren waar ik dit soort informatie kan vinden :). Maar inderdaad in de beleggersinformatie staat dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Dus dan betaal je hierover ook geen belasting?

      “De Index wordt berekend op netto totaalrendementsbasis, wat betekent dat alle dividenden en uitkeringen door de ondernemingen na aftrek van belastingen worden herbelegd in de aandelen. ”

      Nog even een andere vraag:

      Als ik de Factsheet van Actiam emerging markets bekijk zie ik dat in het fonds bij landenverdeling 9,07% in de VS belegt terwijl dat voor de DBX tracker niet het geval is. Wel volgen ze allebei de MSCI emerging markets. Weet je hoe dat komt en hoe zorgen ze dan dat ze hetzelfde rendement behouden?

      Mvg,

      Sjonnie

      Beantwoorden
      • Ha Sjonnie,

       Nee inderdaad, de Ierse danwel Nederlandse fiscus belast geen dividend dat herbelegd wordt. Buitenlandse overheden heffen meestal belasting op het dividend dat bedrijven uit hun land uitkeren, die belasting heb je dus wel.

       In de factsheet zie ik inderdaad dat ze toewijzing aan de VS hebben. Dat is echter een vertekend beeld naar mijn idee. Zo zie ik bij de top 10 posities ADR’s staan, dat zijn buitenlandse bedrijven die een notering aan een Amerikaanse beurs hebben. Ook zie ik een ETF bij de beleggingen staan die in Amerika gevestigd is, maar in Indiase aandelen belegt. Ik ga ervan uit dat een van die twee verklaart waarom er toewijzing aan de VS is.

       Groet, Mick

 13. Hi Mick,

  Dank je voor je post, heeft me weer aan het denken gezet.

  Ik dacht ik houd VTI/VXUS gewoon aan de komende tijd. Ik moet namelijk even wachten met additioneel beleggen, dus hoef dividend niet te herbeleggen. Zijn de kosten van omzetten van dollars naar euro’s echt zo hoog? Dit zou toch altijd nodig zijn uiteindelijk om te cashen? Overigens heb ik uitkering van dividend nog niet opgemerkt. Ten tijde van schrijven was de inlog van DEGIRO down, dus kon ik dit niet checken.

  Hiernaast nog even opnieuw ingelezen in dividendslekkage. Deze kun je verrekenen met de belasting op vermogen, zoals je eerder schrijft, maar als je nog niet aan het grensbedrag voor belasting komt neem ik aan dat er niets te verrekenen valt?

  Groet,

  Jeroen

  Beantwoorden
  • Ha Jeroen,

   De kosten van het omzetten van valuta kunnen afhankelijk van de gekozen broker flink oplopen. Uiteindelijk inderdaad nodig als je in euro’s je geld wilt gaan uitgeven. Bij DeGiro kost automatische valutaconversie 0,10%. Dus wanneer je dividend in dollars ontvangt, wordt deze tegen 0,10% kosten omgezet naar euro’s. Wil je dit weer in dollars herbeleggen, betaal je weer 0,10%. Valt opzich mee, maar is wel een extra kostenpost om rekening mee te houden.

   Buitenlandse dividendbelasting (van niet-Nederlandse fondsen) kun je met te betalen vermogensrendementsheffing verrekenen. Zag in de aangifte inkomstenbelasting dit jaar dat je ook betaalde maar nog niet afgetrokken buitenlandse dividendbelasting van voorgaande jaren kon opgeven, dus je lijkt het ook te kunnen opsparen als het ware. Ga je uiteindelijk geen vermogensrendementsheffing betalen, kan je inderdaad niets verrekenen en lekt de belasting dus weg. Nederlandse dividendbelasting kun je simpelweg met je inkomstenbelasting verrekenen.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 14. Hai Mick, Tom. Na het lezen van de blog en reacties overweeg ik om ACTIAM, EMIM en/of WSML te combineren. Welke verhouding raden jullie aan als ik ACTIAM combineer met alleen EMIM? En welke ratio als ik ACTIAM combineer met zowel EMIM als WSML?

  Ik weet zelf niet zo goed hoe je dat kan afleiden. Gezien de EMIM ook small caps bevat, ga ik er vanuit dat de verhouding anders is dan als je de xtracker gebruikt.

  Beantwoorden
   • Ha Sam,

    Ik zou hiervoor de factsheets van de gevolgde indices pakken en bekijken wat de marktkapitalisatie van die index is. Dus je pakt bijvoorbeeld de MSCI World Index (ACTIAM), MSCI Emerging Markets IMI Index (EMIM) en MSCI World Small Cap Index (WSML) en koopt de fondsen aan in de verhouding van de marktkapitalisaties van de indices. Je belegt dan ongeveer conform de marktweging.

    Wat dividendlek betreft, heb hier voor emerging markets ongeveer 10% dividendlek geconstateerd en zo’n 12% voor ontwikkelde markten. Uitgaande van een ongeveer gelijke landenverdeling bij small caps, zou ik ook ongeveer 12% van het dividend voor de small caps schatten en dus zo’n 10% voor opkomende markten.

    Groet, Mick

    Beantwoorden
    • Als ik bijv. naar de EMIM factsheet kijk, dan geven ze aan dat ze 99% van de beoogde markt dekken. Maar dat geeft niet aan hoe groot die markt (EM) is van de totale markt. Wellicht moet ik kijken naar de market cap grootte die zij aangeven?

     World 40B : EM 6B : SC 6B? Dus EM en SC zijn ongeveer even groot? Dan zou ik bij 3 fonds portfolio uitkomen op 76% ACTIAM, 12% EMIM en 12% WSML.

     Bij 2 fondsen zou ik dan komen op 87% ACTIAM en 13% EMIM/WSML.

     Kloppen deze twee verdelingen?

     Beantwoorden
     • p.s. ondanks dat de EMIM/WSM waarschijnlijk >10% dividendlekkage hebben, zie jij niet een belastingefficiënte Nederlandse alternatief voor deze markten begrijp ik?

      Beantwoorden
      • Ha Sam,

       Precies, daarmee bedoelen ze dan dat ze 99% van de opkomende markten beleggen. Je zou er even de methodologie op kunnen naslaan, maar volgens mij ontbreekt alleen micro-caps nog volgens de definities van MSCI. Je berekeningen kloppen en is ook hoe ik het momenteel benader. Zelf verder inderdaad nog geen dividendefficiënte en voordelige fondsen voor opkomende markten en ontwikkelde markten small cap gevonden.

       Groet, Mick

 15. Even voor de zekerheid. Klopt het dat EMIM wel in EUR is genoteerd, maar WSML alleen in USD? Of kijk ik niet goed en is die ook in EUR beschikbaar?

  Kies je bij Lynx voor de auto-routing functie voor ACTIAM/EMIM/WSML of geef jij specifiek een beurs op waar je het wil aanschaffen?

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Als je op de website van iShares naar de betreffende ETF gaat, zie je voor EMIM dat deze op drie beurzen in euro’s verhandeld wordt, voor WSML op één beurs (XETRA). Auto-routing zou je kunnen gebruiken, dan zou je order als het goed is naar de beurs gaan met de beste uitvoeringsprijs (bij ACTIAM is dit overigens niet relevant, daar is maar één plaats van uitvoering en krijg je dezelfde prijs als iedereen die op dat moment inschrijft/verkoopt). Tot op heden zelf de beurs aangegeven waar ik wilde handelen, tarieven kunnen per beurs verschillen bij je broker. Op moment van handelen kijk ik altijd of de bied-laat spread daar naar mijn idee acceptabel is.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 16. ah, maar goed dat ik het controleer. Omdat ik USD in de titel zag, ging ik er vanuit dat het ook in USD wordt verhandeld. Maar dat is kennelijk niet zo. zie nu bij de iShares pagina onder Listings ook dat je kan zien op welke beurs het wordt verhandeld.

  Nog een final check: de ISIN is IE00BF4RFH31 (koers circa 4.50) en IE00BKM4GZ66 (koers circa 23.90)? Overigens, gek dat een effect die zowel in EUR als in USD/GPB verhandeld wordt, allemaal dezelfde ISIN hebben. Had gedacht dat ISIN een unieke code is.

  @Mick, de smart-routing van Lynx selecteert de beurs met de laagste koers, terwijl jij naar de spread kijkt? Leidde dit bij jou tot verschillen (in VTI/VXUS)? Scheelt inderdaad weer dat ik bij ACTIAM er niet druk over hoef te maken!

  ACTIAM is toch een fonds waarbij je ook in fracties kan kopen? Dus als je 1000 euro inlegt, dan krijg je ook precies voor 1000 aandelen?

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   De ISIN is uniek voor het fonds. Dat het fonds meerdere aandelenklasse (bijvoorbeeld vanwege valuta of beursnotering) zorgt er niet voor dat het een ander fonds is. Aan de ISIN kun je dus herkennen welk fonds je aankoopt.

   Bij VTI/VXUS kocht ik ze wel via smart-routing aan, keek verder wel naar de spread op de NYSE/NASDAQ om te zien of de markt op dat moment niet erg volatiel was. Bij Lynx kan je het ACTIAM fonds niet in fracties kopen, alleen hele stukken. Volgens mij kan dat wel bij bijvoorbeeld een Binck fundcoach of ING die dat wel zouden kunnen doordat ze naar mijn weten direct bij ACTIAM aankopen en niet via fundsettle/Euronext.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
  • Ha Vitor,

   Dank voor je reactie. Lijkt me een prima fonds, met 0,15% aan kosten een van de goedkoopste die je zult kunnen vinden. Het fonds maakt geen gebruik van volledige fysieke replicatie van de index, daar het volgens Morningstar zo’n 1200 posities heeft (ten opzichte van de index die ongeveer anderhalf keer zoveel posities kent), kans is dus aanwezig dat het fonds afwijkt van de index.

   Het fonds is niet dividendefficiënt, wat hoofdzakelijk een reden is voor mij om het fonds van ACTIAM te verkiezen boven dit fonds.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
  • Ha Sjonnie,

   Dat klopt inderdaad, ACTIAM maakt inderdaad van een dergelijke structuur gebruik waardoor het afschaffen van de dividendbelasting wel eens nadelig kan uitpakken voor haar beleggers. Qua dividendefficiëntie zou er dan geen verschil meer zijn tussen een Ierse ETF (zoals IWDA van iShares) en de Nederlandse fondsen met die structuur, die tot en met 2019 dus nog een flink belastingvoordeel bieden. Het is echter een voorstel dat van alle kanten onder vuur ligt en nog door de eerste kamer moet, dus met een ingangsdatum van 1 januari 2020 maak ik me nog geen zorgen. Bovendien lijkt me ook als het afschaffen doorgaat zonder compensatie voor fondsen als die van ACTIAM dat het ACTIAM fonds nog een interessante optie is. Wellicht dat er nog een oplossing komt waarmee deze fondsen de buitenlandse dividendbelasting toch kunnen verrekenen.

   Ik wacht het af in ieder geval.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 17. Ha Mick,

  Ja dat is ook mijn instelling hoor eerst maar zien of het gaat gebeuren!

  Wel jammer dat we straks mischien voor de 2e keer moeten overwegen om wat anders te doen omdat de nederlandse of europese overheid de regeltjes weer aanpast.

  Groet,

  Sjonnie

  Beantwoorden
 18. @sjonnie, inderdaad. Erg irritant inderdaad (als het doorgaat). Pluis je alles tot in de details uit en maak je een nauwkeurige overweging, dan mag je na een jaar of twee dat weer opnieuw doen. Lastig om op deze manier consistent je beleggingsplan uit te voeren

  Beantwoorden
 19. Hoi Mick,

  Ik was overtuigd van de (theoretische) keuze voor AVIAW, echter wanneer ik die via de grafiek functie op morningstar.nl vergelijk met IWDA lijkt IWDA gemiddeld beter te presteren en de index beter te volgen. Mijn verklaring is dat IWDA simpelweg groter is en daardoor efficiënter + extra voordeel van het sneller herbeleggen van dividend (en niet jaarlijkse uitkering). Schijnbaar levert dit meer op dan dichten van het dividendlek en de lagere TER. De uitsluitingen kunnen het verschil ook verklaren.

  Alle kosten zitten voor zover ik het begrijp meegerekend in die grafiek vergelijking Dus dit zou toch spreken voor IWDA ipv AVIAW?

  Toine

  Beantwoorden
  • Ha Toine,

   Als ik in Morningstar IWDA en AVIAW over de afgelopen drie jaar in een grafiek zet, komt AVIAW iets hoger uit. En zoals verwachting boven het rendement van de MSCI World Index, welke met netto dividend rekent. Verder zou ik een verschil inderdaad verklaren door het uitsluitingenbeleid bij ACTIAM. Naar mijn idee heeft ACTIAM voldoende schaalgrootte en zou het herbeleggen van dividend niet al te veel moeten schelen, dat is immers maar zo’n 2% van de portefeuille en wordt gedurende het jaar uitgekeerd.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 20. Hoi Mick, heb jij AVIAW ook via Lynx? Lynx heeft namelijk een leuke platform fee bedacht vanaf 1 november 2018. Elke maand 5 Euro betalen als je geen transacties hebt. Ligt dat aan mij of heeft dat nogal een impact op je rendement?

  Beantwoorden
  • Ha MMF,

   Excuses voor de late reactie, maar ik hield AVIAW inderdaad aan via Lynx. Tegenwoordig beleg ik via Binck Fundcoach aangezien die platformfee flink aantikt als je passief belegt. Mijn kosten zijn hierdoor helaas aardig gestegen, maar wellicht dat er in de komende jaren weer voordeligere alternatieven beschikbaar komen. Boven 100.000 euro rekenen ze die platformfee overigens niet.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
   • Heb je je portefeuille van Lynx overgeboekt naar Binck? Wat zijn dan de kosten? Ik lees wel dat je maximaal 500 Euro gedekt krijgt in de vorm van transactietegoed, maar dat maak ik nooit binnen 3 maanden op, dus daar heb ik niks aan.

    Beantwoorden
    • Klopt. Overboeken van AVIAW was kosteloos, zowel weg van Lynx als binnenkomend bij Binck. Betaal voor Fundcoach 0,18% per jaar, verder geen transactiekosten wanneer je periodieke orders inlegt. Je krijgt helaas alleen overboekkosten vergoed, dus je krijgt niets van ze als je verkoopt bij Lynx en daar kosten voor betaalt, alleen als Lynx kosten zou rekenen voor het overboeken van effecten naar Binck.

     Groet, Mick

     Beantwoorden
      • Zie hier bij de vraag ‘Hoe boek in mijn portefeuille over naar Binck?’, daar wordt gesproken over de kosten die je huidige broker rekent voor het door hen overboeken van de effecten naar Binck, dat ze die vergoeden in de vorm transactietegoed dat inderdaad een geldigheid heeft van drie maanden. Bij Fundcoach betaal je echter geen transactiekosten voor transacties die je in de vorm van een periodieke order inlegt, daarbij wordt maandelijks voor een X (aanpasbaar) bedrag gekocht. Je hebt wel kosten als je tussendoor eens een keer een losse order inlegt of als je te zijner tijd je beleggingen verkoopt, maar van beide opties verwacht ik in ieder geval de komende jaren geen gebruik te maken. Dus als ik transactietegoed zou krijgen bij Binck heb ik daar inderdaad vrij weinig aan.

       Hoop dat dit het wat verduidelijkt.

       Groet, Mick

 21. Pffttt ik heb hier niks van Lynx gehoord, maar zie nu op hun site dat dat wel het geval is! Het lijkt er op dat brokers na een aantal jaren van steeds lagere feest, nu de andere kant op bewegen 🙁

  Mick, ik las in een oude comment van jou dan DeGiro voor AVIAW een jaarlijkse (aanhoud)fee rekent? Dus niet alleen eenmalige transactiekosten?

  Ik vraag me af wat voor een portefeuille met AVIAW (en WSML en IUSN) de voordeligste broker is….

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Inderdaad spijtig dat de tarieven voor lange termijn passieve beleggers juist stijgende zijn door brokers die doorlopende kosten gaan rekenen. Traders Only zou je nog naar kunnen kijken, die kennen nog een tariefstructuur zoals Lynx die ook kende. Zelf voor Binck Fundcoach gegaan omdat ik daarvan verwacht dat ze de lange termijn belegger beter kunnen waarderen.

   DeGiro rekent uit mijn hoofd inderdaad voor beleggingsfondsen 0,2% servicefee bovenop de fondskosten bij fondsen die niet in hun kernselectie zitten, dus dat is vrij duur om bij hen te doen.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 22. Hallo allemaal,

  Ik heb twee manieren gevonden om alsnog VTI en VXUS aan te kopen.

  1) Via https://tastyworks.com/ is het mogelijk bij deze US broker ook als niet US inwoner een account te openen en gewoon VTI en VXUS te kopen. Nadeel hier is dat het noodzakelijk is een overboeking in USD te maken en dat kan duur worden als men het vaak doet.

  2) Via elke Nederlandse broker call opties van VTI en VXUS kopen. In dit geval kan men de optie gewoon vervroegd uitoefenen en men krijgt 100 aandelen voor elke optie, die gewoon aan de bestaande positie toegevoegd worden.

  Bij 2) is een tip de optie dichtbij de “Expiry date” te kopen, dan is de optie premium het laagst. Ook is het belangrijk te weten dat men alleen 100 aandelen per keer optie die manier kan kopen en geen fractie daarvan. En voor het aankopen van de onderliggende aandelen (optie uitoefenen) worden bij de meeste broker zoals bij Lynx geen transactiekosten in rekening gebracht.

  Beantwoorden
 23. Hoi Mick,

  Leuk blog, ik lees het graag en veel van opgestoken!

  Om op Sam in te gaan, als je brokers gaat vergelijken lijkt Binck Fundcoach de goedkoopste voor beleggers die alleen in fondsen/ETFs willen beleggen EN die maandelijks meer dan 20 euro inleggen EN die buiten de kernselectie van degiro vallen (zoals AVIAW en EMIM).
  Je betaalt in dat scenario volgens hun website:
  – beheerskosten over de waarde van je portefeuille (jaarlijks 0.18% of 0.15%, wisselt waar je het leest, degiro buiten de kernselectie is 0.20%, lynx 0%).
  – geen transactiekosten (degiro custody buiten kernselectie en lynx wel).
  – geen dividendkosten (degiro custody wel), geen accountkosten (lynx wel).

  Dat maakt Binck de goedkoopste van alle brokers als je maandelijks inlegt in fondsen buiten degiro kernselectie, of zie ik nu iets over het hoofd? Dan hoor ik het heel graag 😉

  Ze hebben geen lijst van de 500 fondsen die ze aanbieden, daarvoor zal ik kennelijk eerst een account moeten openen.

  Beantwoorden
  • Ha Willy,

   Dank voor de complimenten!

   Volgens mij zie je niets over het hoofd. Ben zelf vanwege de nieuwe maandelijkse kosten bij Lynx overgestapt naar Binck Fundcoach vrij recentelijk. Als je meer dan een ton belegd hebt betaal je deze kosten overigens niet, dus dan zou een Lynx/TradersOnly/Interactive Brokers weer een optie kunnen worden (wellicht niet bij maandelijkse inleg met kleine bedragen).

   Volgens mij was 0,15% per jaar de oude beheerkosten bij Binck Fundcoach, dit hebben ze verhoogd naar 0,015% per maand, of 0,18% per jaar. De fondsen die je kunt kiezen bij Fundcoach kan je hier vinden.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 24. Heb zitten kijken naar de opties om small caps aan te vullen. Ik deel even mijn bevindingen:

  iShares MSCI World Small Cap (WSML / IUSN) TER 0.35%. Grootste positie is nu in cash, en de andere grote posities zijn ook anders als bij de andere opties hieronder. Dit terwijl dezelfde index wordt gevolgd. Net nieuw, dus niet helemaal duidelijk of dat daar door komt. Wel fysieke replicatie, maar niet volledig. De index heeft 4321 posities, deze ETF 3351. Natuurlijk ook niet duidelijk nu of dit een afwijking in performance gaat geven.

  SPDR MSCI World Small Cap: TER 0.45%. Wel fysieke replicatie, maar niet volledig. 3189 posities terwijl de index er 4321 heeft.

  Vanguard Global Small-Cap Index Fund: Netjes volledige fysieke replicatie.Geen ETF maar een fonds, dus minder makkelijk verkrijgbaar:
  – Via BrandNewDay met TER van 0.68%
  – Via Rabo met een TER van 0.30%. Tussen de 8.500 en 100.000 komen er bij rabo zelf beleggen 0.24% beheer kosten bij. Dus totaal 0.54%. Aankoopkosten zijn wel laag via Rabo, die zijn 0,1 % over de beurswaarde. Met een minimum van maar 0.05 euro. Dus je kan wel fijn iedere maand inleggen en of her balanceren tegen lage kosten.
  – Via de andere grote banken ook verkrijgbaar volgens Vanguard, maar kan niks over de kosten vinden.
  – Via Binck met een TER van 0.40%. Komen wel de Binck servicekosten bij.

  Wat betreft terugkerende kosten is iShares het interessants. Alleen het is even afwachten of deze de index beter gaat volgen. Vanguard is mooi en volledig, alleen de kosten kunnen wat oplopen.

  Als iemand andere opties heeft gevonden of bevindingen heeft hoor ik het graag 🙂

  Beantwoorden
 25. Volgens morningstar heeft AVIAW in 2018 -5,14% rendement gehaald. Dit is volgen mij slechter dan de index en ook als IWDA (-4,16%). In de jaren hiervoor deed AVIAW het meestal beter dan de index en IWDA. Weet iemand hoe dit zit? Anders zal het afwachten zijn tot eind februari / begin maart voor het jaarverslag 🙂

  Beantwoorden
 26. Je zou verwachten dat de ESG overlay het verschil moet verklaren, maar de MSCI World ESG Screened index heeft het juist 0,11% beter gedaan over 2018. Ik ga mede hierom toch voor SNAW.DE, ben ook erg benieuwd naar het jaarverslag voor details.

  Beantwoorden
  • Ha Gerben en Toine,

   Dank voor jullie reacties. Ik zou inderdaad het jaarverslag afwachten voor de precieze cijfers. Morningstar toont helaas niet het zuivere rendement over het kalenderjaar. Als Actiam koersen publiceert, doen ze dat bijvoorbeeld per vandaag over de slotstanden van de vorige dag. Dus de koers per maandag 21 januari reflecteert de waarde van de beleggingen per vrijdag 18 januari en volgens mij is dat nog minus de eventuele op/afslag die op de handelskoers in mindering wordt gebracht. Als ik op basis van de NAV’s van 2 januari 2018 (die gebaseerd is op de laatste standen van 2017) tot en met 2 januari 2019 (die gebaseerd is op de laatste standen van 2018) reken, kom ik op -3,75% (inclusief dividend). Het jaarverslag zal als het goed is het rendement zonder effect van de op/afslag (waar je als zittende belegger geen last van hebt) en over de juiste periode berekenen, dus ik wacht daarop voordat ik eventuele vergelijkingen met andere fondsen zou maken.

   Hoor het graag als jullie hier anders over denken.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 27. Nou, het roept heel wat commotie op (ook elders). Mick, gezien de interesse hierin, misschien mooi om tegen die tijd een post er aan te wijden?

  Nu dat iShares ook ESG varianten op de markt heeft gebracht, is het een mooie kans om ze met elkaar te vergelijken en daaruit op te maken wat het dichten van de dividend lek in praktijk uitmaakt.

  De post over dividend lek was gebaseerd op op slechts een of enkele jaarverslagen meen ik. Wellicht dat de nieuwe jaarverslagen een ander beeld geven?

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Inderdaad geen verkeerd idee. Vind het persoonlijk ook interessant om dit te bekijken, dus wellicht dat ik weer eens een stuk over het dividendlek schrijf zodra de jaarverslagen over 2018 beschikbaar zijn.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 28. Ik verwacht dat Mick gelijk heeft en het meer te maken heeft met de moment opname. De factsheet van 31 december geeft aan dat AVIAW over de laatste 12 maanden beter heeft gepresteerd dan hun benchmark. Zowel de laatste 12 maanden als 2018 staan daar positief (?), mogelijk wordt december dan nog niet meegenomen? De factsheet van eind deze maand zou dan ook e.e.a. moeten verduidelijken.

  Beantwoorden
 29. De factsheet lijkt inderdaad in de buurt te komen bij Mick zijn berekening. In de factsheet staat -3,59% over 2018. Dat lijkt ook in lijn met de afgelopen jaren waarbij ze ook steeds iets beter presteren dan de index.

  Waarschijnlijk volgen er wel wijzigingen in het eigenaarschap van Actiam. Zie de nieuwsberichten in de media over de verkoop van Vivat door Anbang. Hoop dat het inhoudelijk verder geen wijzigingen met zich meebrengt later voor AVIAW.

  Ik blijf zelf toch nog even plakken bij VWRL via de Giro:
  – VWRL 0.25% TER + 0.2% dividend lek (10% lek over gemiddeld 2% dividend). Geen aanvullende broker beheer kosten. Binnen kernselectie dus maandelijks gratis aan te kopen. Neemt ook meteen emerging markets mee. Totale kosten 0.45%. Komen wel nog wat dividend kosten bij als je wil dat er niet uitgeleend wordt
  – AVIAW 0.15% TER + 0.08% dividend lek (4% lek over gemiddeld 2% dividend). 0.18% broker beheer kosten via Binck fundcoach, goedkoper kan ik niet vinden. Zou nog los wat moeten nemen voor emerging markets dan. Totale kosten 0.41%.

  Hoor graag al ik wat over het hoofd zie in deze vergelijking.

  Het verschil lijkt zo dan maar heel klein. Ik beleg niet een vast bedrag, maar iedere maand wat ik over heb. Hoe gaat dat maandelijks inleggen precies in zijn werk bij Binck Fundcoach? En wat als je wil herbalanceren?

  Beantwoorden
 30. Ah ik had nog een AVIAW factsheet van oktober in mijn cache staan 😉

  I.p.v. VWRL bij DeGiro kan je toch beter IWDA/EMIM/IUSN pakken (of voor ESG SNAW/AYEM/IUSN)? Meer holdings (incl smallcaps) en lagere gecombineerde TER (na verrekenen securities lending). Ook zijn ze accumulating dus geen extra DeGiro dividend kosten met custody. Zit je niet bij DeGiro dan is AVIAW/EMIM/IUSN (of voor ESG AVIAW/AYEM/IUSN) de betere keuze.

  Beantwoorden
 31. Kan ook. In de TER wat voordeliger. Alleen allemaal geen kernselectie. Dus dan krijg je €2,00 + 0,038% (IWDA/EMIM) en €4,00 + 0,058% (IUSN) aanschafkosten per keer. IUSN is wat duurder vanwege dat deze niet in NL te koop is. Je krijgt dan ook 2,50 per jaar aansluitkosten er bij.

  Dus het zal elkaar niet heel veel ontlopen uiteindelijk. Als het in kosten elkaar weinig ontloopt geef ik liever de voorkeur aan Vanguard in verband met hun bedrijfsstructuur.

  Beantwoorden
 32. Lynx heeft trouwens geen beheerkosten als je fondsen aanhoudt. Wel een platform fee van 5 euro per maand, maar daar mogen je transactie kosten van af. Echter is AVIAW momenteel niet via Lynx te koop. Krijg dit als reden terug van ze:

  “De reden hierachter is dat Interactive Brokers de EBI’s en KIID’s van ACTIAM niet accepteert als geldige documenten omdat ACTIAM geen UCITS fondsen heeft. De compliance afdeling van LYNX heeft toegelicht dat ICBE’s en AIFM’s vallen onder de definitie van PRIIP en dat voor de producten waar een EBI noodzakelijk is, dat er dan een tijdelijke vrijstelling is voor het opstellen van een EID welke op 31 december 2019 verloopt. Desondanks neemt IB geen genoegen met de aangeleverde EBI’s en KIID’s.”

  Beantwoorden
 33. Ja, dat heb ik ook te horen gekregen van Lynx. Ik baal daar als een stekker van. Ik word nu gedwongen, of om over te stappen naar een ander fonds (SNAW) of een andere broker.

  Indien ik ACTIAM wil blijven kopen, dan is Binck volgens mij de voordeligste broker toch? (Bij DeGiro moet je extra fee betalen)

  Beantwoorden
 34. Ja volgens mij wel. Binck Green (36,- + 0.12% per jaar) of Binck Fundcoach (0.18%). Alleen als er nog transactiekosten bijkomen dan blijf ik toch al snel voordeliger uit met VWRL bij de Giro.

  ING / Rabo zijn in het beheer wat duurder. Ongeveer 0.24% boven de 12.000. En boven de 100.000 zakt het dan iets af voor het stuk waar daar boven zit (0.12%). Maar rekenen dan weer weinig (Rabo) of geen (ING) transactie kosten bij fondsen.

  Bij Fundcoach is periodiek inleggen gratis. Kan iemand uitleggen hoe dat werkt? Als je meerdere posities aanhoudt wil je wel gebalanceerd inleggen. Gaat dat dan wel, mag je steeds die periodieke bedragen wijzigen? Ik wil ook niet elke maand inleggen, kan ik het bedrag dan gewoon even terug zetten naar 25,- oid zodat ik wel gratis kan blijven inleggen?

  Beantwoorden
 35. goede vraag. Ik heb het afgelopen dagen doorgerekend. ACTIAM via Fundcoach die 0,18% jaarlijks rekent, komt goedkoper uit dan VWRL bij DeGiro of SNAW bij Lynx, ondanks dat die helemaal geen bewaarloon rekenen. Ongeloofelijk hoeveel impact de dividendlekkage dus heeft.

  Ik had nog een inactieve rekening bij Binck, waardoor ik met een paar muisklikken nu ook Fundcoach heb kunnen activeren. A.s. maandag gaat mijn eerste automatische order er uit. Ben benieuwd hoe dit werkt. Ik wil daarna het ook direct veranderen, om eenmalig een hoger bedrag in te leggen. Ik heb het vermoeden dat je het onbeperkt kan aanpassen. Het enige wat de automatische orders wel afdwingen is dat het ofwel op 28ste of op de 4de wordt uitgevoerd.

  Zo lang je dat niet erg vindt, dan kan je feitelijk ook allerlei andere (niet terugkerende) orders inleggen. Althans, die indruk heb ik. Mick werkt al wat langer met Fundcoach, dus die kan mogelijk meer vertellen. Of natuurlijk even bellen met Binck!

  Beantwoorden
  • Ha Sam en Gerben,

   Dank voor jullie reacties. Dividendlek is inderdaad een erg belangrijk en mijn inziens onderbelicht issue bij veel Europese fondsen. Zeker nu het dividendrendement weer wat gestegen is (MSCI World Index rapporteert per 31-12-2018 een dividendrendement van 2,76%).

   Ik gebruik Fundcoach nu een paar maanden en het bevalt prima. Voor zover ik gemerkt heb en in documentatie heb kunnen terugvinden, kan je periodieke orders onbeperkt aanpassen. Ik heb bijvoorbeeld een relatief hoge eerste inleg gedaan vanwege de verkoop van het emerging markets fonds destijds bij Lynx (AVIAW heb ik over laten boeken) en daarna de order aangepast naar een lager maandelijks bedrag. Pas deze ongeveer elke maand aan om bijvoorbeeld het restantbedrag te beleggen dat ontstaat doordat je alleen in hele stukken kunt aankopen, maar verwacht dit bijvoorbeeld ook te doen als halverwege dit jaar weer dividend uitgekeerd wordt. Ik denk dat ze er pas een probleem van zouden maken zodra je bijvoorbeeld eens per jaar een periodieke order inlegt en je die na de eerste uitvoering meteen annuleert.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 36. Ha Mick,

  Tussen neus en lippen door zeg je twee interessante dingen

  – Waarom zou je AVIAW naar Binck willen overboeken? Ik laat AVIAW juist bij Lynx staan. Bij Lynx betaal je geen service-fee, bij Binck wel

  – was de verkoop van EM als gevolg van herbalanceren, of ga je uitstappen / afwjiken van MSCI ACWI?

  Het restantbedrag waar jij het over hebt, zou in principe nooit meer dan circa 30 euro moeten zijn toch (stukprijs van AVIAW)? Mijn eerste automatische order moet nog worden uitgevoerd, maar ik denk dat ik deze minimale cash drag voor lief neem. Ik wil door het automatiseren er juist zo min mogelijk mee bezig zijn. Ik hoop maar twee keer per jaar ofzo de orders te moeten aanpassen (halverwege het jaar wanneer dividend en vakantiegeld is uitgekeerd en einde jaar wanneer bonus is uitgekeerd). Althans, dat is het streven….

  Is het overigens een idee om een tweede automatische order als achtervang in te zetten? Bijv. order 1 is elke 28ste van de maand voor bedrag X kopen. Order 2 is elke 4de van de maand voor Y (30 euro) kopen. Eventueel is nog een order 3, 4, etc in te leggen die andere bedragen afvangt.

  Zou dat een oplossing zijn?

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Voor mij is dat omdat ik bij Lynx wel die 5 euro platformfee per maand zou betalen, wat bij mijn huidige portefeuille meer is dan die 0,18% kosten bij Binck Fundcoach.

   De verkoop was nodig omdat de emerging markets ETF van db-x niet in het assortiment bij Binck zat en ik eigenlijk toch over wilde naar de toen in kosten verlaagde EMIM ETF van iShares.

   Een extra periodieke order zou inderdaad de oplossing zijn. Doordat ik nu in twee fondsen beleg kan ik twee keer per maand een restantbedrag hebben, wat in de loop der tijd aardig kan oplopen.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 37. Mick, waar kan ik vinden hoeveel dividend de MSCI Word index afgelopen periodes heeft uitgekeerd? In de factsheets zie ik alleen maar jaarlijks rendement e.d. (waarvan mij nooit duidelijk is of dit met of zonder herbelegd dividend is)

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   In de factsheet zie je als het goed is het kopje ‘Fundamentals’, daarin staat ook de ‘Div yld %’, die volgens mij het dividendrendement over de voorgaande 12 maanden toont. Verder zie je als het goed is gross, net of price returns staan op de factsheet. Gross is inclusief bruto dividend (zonder dividendbelasting), net is inclusief netto dividend (inclusief maximale dividendbelasting) en price is exclusief dividend.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 38. Even nog een vraag hoe het nu precies zit met het rendement / dividend voordeel van AVIAW:

  Hoe moet ik het fonds rendement zien wat in de factsheet bij “Rendement op basis van intrinsieke waarde” wordt vermeld? In het halfjaar bericht lees ik: “De performance van de benchmark is gebaseerd op een ‘netto dividend’, waar de Onderliggende Beleggingsinstellingen die beleggen in Noord-Amerika en Europa uitgaan van een ‘bruto dividend’. ”

  Oftewel: haal ik het fonds rendement ook echt netto wat vermeld staat? Want is dit voorgestelde rendement is dus gerekend met bruto dividend uitkeringen? Want dat zou betekenen dat men denkt in Noord-Amerika en Europa 100% van de dividend belasting terug krijgen?

  Ik neem aan dat ik over de uitgekeerde dividenden nog steeds (voor)belasting moet betalen, maar deze in box 1 kan verrekenen? Dit verrekenen wordt dus al in de factsheet meegenomen / levert geen extra voordeel op?

  Beantwoorden
  • Ha Gerben,

   Jouw conclusie klopt, ze laten het rendement zien met herbelegging van bruto dividend, dus alsof je geen Nederlandse dividendbelasting hebt betaald en direct het dividend herbelegd hebt. Dit is het bruto gedeelte waar ze op doelen in het halfjaarverslag en niet dat er geen dividendlek is voordat ze het uitkeren (die zal immers nog minimaal aanwezig zijn, de netto dividend benchmarks gaan uit van een maximaal dividendlek). Zoals je aangeeft betaal je verder 15% Nederlandse dividendbelasting die je bij de aangifte in box 1 weer kunt verrekenen en daarna herbeleggen, wat dus wel wat cash drag oplevert. Dit terzijde is het rendement in de factsheet wel ongeveer het rendement wat je zou halen als je een jaar belegd bent geweest.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 39. Kreeg ook een bericht van Actiam dat het probleem met interactive brokers is opgelost. Dus binnen enkele weken weer te koop via interactive brokers / Lynx.

  Interessant omdat er dan geen vast percentage beheerkosten op fondsen in rekening wordt gebracht zoals bij alle andere brokers die ik kon vinden.

  Wel vaste beheerkosten van 5,- per maand. Maar daar mag je gemaakte transactiekosten tegen wegstrepen. Of boven de 100k wordt het helemaal niet in rekening gebracht. Dus voor veel beleggers en zeker voor de grotere bedragen interessant.

  Beantwoorden
 40. Hai Gerben, ik kreeg het goede nieuws ook. Ik heb altijd een broker met bewaarloon (zoals Fundcoach) vermeden, omdat het mij ook beter leek om eenmalig (meer) transactiekosten te betalen, dan elk jaar bewaarloon over het volledig kapitaal. Vanwege de AVIAW blokkade bij IB was ik toch tijdelijk uitgeweken naar Fundcoach en heb ik het kostenverschil doorgerekend. Het is afhankelijk van je startbedrag, de frequentie en hoogte van je periodieke inleg, maar je zal je verbazen dat Lynx lang niet altijd als goedkoopste uitpakt. Zeker als je 5 euro p.m. platformfee betaalt + cash drag meeneemt (misgelopen rendement omdat je nog even wacht met inleggen).

  Ik kan het van harte aanbevelen om het eens goed door te rekenen.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter