Houd beleggingskosten in bedwang!

Wanneer je een dure tv koopt, mag je verwachten dat deze beter presteert dan een goedkope. Meer kosten en meer kwaliteit staan over het algemeen met elkaar in verhouding. In de beleggingsindustrie is echter het tegenovergestelde waard. Hoe meer kosten gevraagd worden, hoe lastiger het wordt om de benchmark te evenaren, laat staan meer rendement te maken. In dit artikel ga ik in op het effect van kosten op jouw beleggingsportefeuille.

Professor Burton Malkiel over kosten:

“The only factor reliably linked to future mutual fund performance is the expense ratio charged by the fund.”

De eenmalige kosten die je aan jouw broker betaalt voor het kopen of verkopen van fondsen is besproken in Oer-Hollands zuinig een broker kiezen. Voor een belegger die de fondsen decennialang wenst aan te houden, zullen deze kosten echter vrij marginaal worden. Belangrijker is het om te focussen op de kosten die jaarlijks terugkeren, zoals de totale jaarlijkse kostenratio van het fonds (de TER) en een eventueel bewaarloon bij jouw bank of broker.

Waar na verloop van tijd het rendement zelf rendement voor je gaat maken, gaat eenzelfde principe op voor kosten. Door kosten te betalen, ontneem je het geld de kans om voor jou te werken. Eenmaal betaald ben je het kwijt en verliest het het vermogen om te groeien. Wees dus geen dief van de eigen portemonnee.

Om het wat tastbaarder te maken, laat ik hieronder zien wat het verschil is bij verschillende kostenniveaus (0,25%, 0,50%, 1,00% en 2,00% per jaar) wanneer een fonds 6% rendement per jaar oplevert en er een eenmalige inleg van 10.000 euro gemaakt wordt.

Het effect van kosten over de jaren heen
Het effect van kosten over de jaren heen

Vanguard heeft hier een mooie tool waarin je jouw eigen fondskosten en rendementsverwachtingen kunt invullen.

Naast de TER zijn er ook jaarlijks transactiekosten binnen het fonds vanwege het aan- of verkopen van onderliggende beleggingen. Hierbij kun je denken aan een percentage tussen 0,05 en 0,10% per jaar voor een indexfonds, bij actief beheerde fondsen is het niet verbazend dat dit kan oplopen tot wel één procent per jaar. Een vuistregel hiervoor is 0,008 keer de omloopfactor. De omloopfactor geeft aan hoe vaak een belegging gekocht en verkocht wordt in één jaar. Als de omloopfactor 100% is, wordt gemiddeld elke onderliggende belegging een keer gekocht en een keer verkocht in het jaar en zijn de transactiekosten 0,008×100=0,80% per jaar. Omdat indexfondsen nauwelijks transacties uitvoeren, zijn de transactiekosten ook veel kleiner.

Besteed bij het uitkiezen van fondsen dus aandacht aan de jaarlijks terugkerende beleggingskosten, op deze manier verhoog je de kans op een positief resultaat.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Laat een reactie achter