Pensioenbeleggen met belastingvoordeel

De kans is groot dat er op jouw loonstrook maandelijks een bedrag ingehouden wordt voor de opbouw van jouw pensioen. Het is echter goed mogelijk dat je een tekort aan pensioen opbouwt, waardoor je jouw uitgaven na pensionering drastisch zou moeten bijstellen. Wanneer je een pensioentekort hebt, doordat je bijvoorbeeld werkloos bent geweest of jouw werkgever geen pensioenregeling aanbiedt, is het mogelijk om met belastingvoordeel te gaan beleggen of banksparen voor het pensioen. Je mag bij een pensioengat ervoor kiezen om het geld op een geblokkeerde rekening te zetten, waarbij je over het saldo geen vermogensrendementsheffing en over de inleg geen inkomstenbelasting hoeft te betalen, dit laatste doe je pas wanneer het geld uiteindelijk wordt uitgekeerd. In dit stuk noem ik een aantal punten ter overweging.

Belastingvrij beleggen voor de oudedagsvoorziening, een goed plan?
Belastingvrij beleggen voor de oudedagsvoorziening, een goed plan?

Hoe groot is jouw pensioentekort

Voordat je je gaat inlezen in het sparen of beleggen met fiscaal voordeel, is het handig te weten of je een pensioentekort hebt. Zonder tekort, kun je immers niet van de speciale belastingregels gebruik maken. Een pensioentekort kan door tal van factoren ontstaan: bijvoorbeeld door werkloosheid, parttime werk, echtscheiding, het korten van pensioenen door pensioenfondsen, of doordat je middels het collectief pensioen van jouw werkgever niet de gehele jaarruimte benut. Je kunt op de website van de belastingdienst zelf nagaan of je een pensioengat hebt en welke jaarruimte je hieruit krijgt.

Vervolgens kan je de waarde van deze jaarruimte plus niet benutte jaarruimte uit de voorgaande zeven jaar (de reserveringsruimte) op een geblokkeerde bankspaar- of beleggingsrekening zetten of hiervan een verzekeringsproduct aankopen. Hierbij mag je het ingelegde bedrag van de te betalen inkomstenbelasting afhalen en over het saldo hoef je geen vermogensrendementsheffing te betalen. Op de pensioendatum moet van het opgebouwde bedrag op de bankspaarrekening een inkomen gekocht worden.

Hoe aantrekkelijk het is om dit geld ook daadwerkelijk op een geblokkeerde rekening te zetten, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de huidige belastingregels, maar voor een nog groter deel afhankelijk van de toekomstige belastingregels.

Aanbieders en hun kenmerken

Dit artikel is als korte introductie bedoeld, ik zal dus niet in detail alle mogelijke opties doorspreken. Ik laat bijvoorbeeld bankspaarproducten waarbij je fiscaal geblokkeerd spaart en lijfrenteverzekeringen achterwege en zal wat dieper ingaan op de mogelijkheid van bankspaarproducten waarbij je belegt met belastingvoordeel.

Aanbieders die ik na een korte zoektocht kon vinden van fiscaal vriendelijk beleggen op geblokkeerde rekeningen zijn Brand New Day, ForTomorrow, Synvest, FitVermogen, Perlas, Rabobank, Delta Lloyd en Allianz. De laatste jaren is het aantal aanbieders aardig gestegen; hierdoor heb je meer keuze, maar is het uiteraard belangrijk de verschillen goed te bekijken. Zo zitten er flinke afwijkingen in de kosten tussen de verschillende aanbieders en wordt er mogelijk niet geïnvesteerd in de effecten waar jij belegd in wilt zijn of wordt er bijvoorbeeld actief gehandeld in plaats van passief een index gevolgd. De kosten zijn een belangrijk punt. Een fonds kan lopende kosten inhouden maar ook een deel van de winst als kosten onttrekken aan het fonds of kosten voor de administratie van de rekening vragen. Van de kosten weet je zeker dat het een negatief effect heeft op jouw uiteindelijke resultaat, probeer deze dus zo laag mogelijk te houden. Bij hoge kosten kan het mogelijke voordeel van fiscaal vriendelijk beleggen eenvoudig teniet gedaan worden.

Net als bij het vrij beleggen in box 3, is het bij fiscaal beleggen in box 1 van belang om de dividendlekkage in het kostenplaatje mee te nemen. Voor zover ik weet, heeft enkel het ForTomorrow wereldwijd beleggen fonds (dat in de Think Global Equity ETF investeert) weinig tot geen dividendlekkage. Bij de overige fondsen zou ik er in eerste instantie vanuit gaan dat ze net als een Iers wereldwijd fonds ongeveer 10% van het dividend laten weglekken. Om hier zekerheid over te krijgen, kan je dit uiteraard bij de aanbieder zelf nagaan. Een en ander verschilt natuurlijk met de domicilie van de onderliggende fondsen, de proactiviteit van de fondsbeheerders met het terugvragen van dividendbelasting, de landen waarin belegd wordt en het type effecten waarin belegd wordt.

Eindafweging

Tot slot zal ik een aantal punten op een rij zetten waarvan ik denk dat deze belangrijk zijn in jouw eindafweging voor de keuze om wel of niet fiscaal voordelig te gaan beleggen.

Een groot voordeel van een geblokkeerde bankspaarrekening is dat er geen vermogensrendementsheffing gerekend wordt. Het bedrag dat je mag inleggen onder fiscale aantrekkelijke voorwaarden is echter beperkt tot jouw jaarruimte plus de reserveringsruimte. In de loop der tijd kan het uitblijven van vermogensrendementsheffing tot een flink rendementsverschil leiden in vergelijking met beleggen in een reguliere beleggingsrekening. Het behaalde rendement wordt uiteindelijk toch belast doordat over de uitkeringen inkomstenbelasting geheven wordt.

De jaarlijkse kosten zijn vaak hoger dan 1%, hiermee wordt het voordeel behaald door minder vermogensrendementsheffing sterk afgezwakt of zelfs teniet gedaan. Bekijk dus goed alle kosten.

Tot uiterlijk vijf jaar na de pensioendatum moet van het opgebouwde bedrag een bijvoorbeeld maandelijkse uitkering gekocht worden die minstens vijf jaar dient te lopen. Start je de uitkering voordat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, ben je verplicht deze tot twintig jaar na de AOW door te laten lopen. Houd er rekening mee dat de uitkering ook kosten met zich mee kan brengen, dat de hoogte van de uitkering sterk afhankelijk is van de rentestanden op de pensioendatum (en de rentes die de uitkerende partij je wilt aanbieden) en dat over de uitkeringen inkomstenbelasting geheven wordt. Momenteel zit er nog een aardig verschil tussen de belastingtarieven vóór en na de AOW-leeftijd; of dat tegen de tijd dat je pensioneert ook nog zo is, is maar de vraag. Ditzelfde kun je opperen voor het voordeel van de vermogensrendementsheffing. Het kan dus fiscaal voordelig zijn, maar dit is zeker geen garantie.

Wanneer je vervroegd met pensioen gaat, dus vóór het bereiken van de AOW-leeftijd, zul je in de huidige situatie meer inkomstenbelasting betalen over de uitkeringen en ontvang je bovendien nog geen AOW. Ook betaal je wanneer je een bankspaarrekening afkoopt 20% revisierente doordat je hebt geprofiteerd van belastingvoordelen, maar dit niet hebt gebruikt voor het doel van de oudedagsvoorziening (je ontvangt immers het geld al voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt). Een voordeel ten opzichte van verzekeringen, is dat bij banksparen bij overlijden het saldo uitgekeerd wordt aan de erfgenamen, die daarover wel inkomstenbelasting en mogelijk ook erfbelasting dienen te betalen.

Het geld op een geblokkeerde rekening is, zoals de term al zegt, geblokkeerd. Je kunt dus niet tussentijds het geld opnemen voor een noodgeval of grote uitgave tenzij je bereid bent om de revisierente en de inkomstenbelasting te betalen. Dit kan uiteraard ook een voordeel zijn, je zult minder snel geneigd zijn om geld dat bestemd is voor jouw oude dag al voor die tijd uit te geven.

Bij mij zorgen de afwezigheid van jaarruimte, de hoge kosten van de mogelijke producten en de verplichte aankoop van een inkomen bij vrijkomen van het kapitaal dat ik kies om een reguliere beleggingsrekening aan te houden en daar beleg voor een goed pensioen in box 3. Doordat ik zelf dus geen ervaring heb met dit soort rekeningen, kan het zijn dat informatie hierboven onverhoopt onjuist of onvolledig is. Laat het weten als je wat mist of hier vragen over hebt.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

6 reacties op “Pensioenbeleggen met belastingvoordeel

 1. Hi Mick,

  Mooi en duidelijk geschreven stuk. Ik ben momenteel zelf bezig om deze aanbieders te vergelijken. Weet jij of hier “lijstjes” van zijn?
  Er zijn op het internet zat vergelijkingen te vinden tussen de normale aanbieders (zonder fiscaal voordeel), maar ik ben juist op zoek naar een zelfde soort lijstje alleen dan voor aanbieders waar het fiscale voordeel wel mogelijk is.

  Alvast bedankt!

  Mvg,

  Martijn

  Beantwoorden
  • Ha Martijn,

   Helaas ben ik niet op de hoogte van een dergelijk lijstje of vergelijkingssite voor fiscaal vriendelijk beleggen. Vandaar dat ik in het stuk hierboven er een aantal heb genoemd en er gelukkig in de reacties ook een paar genoemd worden. Wellicht dat ik het maar op mijn to-do lijst moet gaan zetten om een wat uitgebreidere vergelijking te maken.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 2. Hi Mick,

  Mijn conclusie bij vergelijken van kosten tussen BND pensioenbeleggen en gewoon beleggen in VXUS/VTI via DeGiro kernselectie is vooralsnog dat het kostenvergelijk of 0.135% in het voordeel of 0.165% in het nadeel van pensioenbeleggen uitvalt (afhankelijk van of je dividendbelasting van je gewone beleggingen mag terugvragen) en dat het verschil dus bijzonder klein is.

  Groet, Mr FOB

  Beantwoorden
  • Ha Mr FOB,

   Hartelijk dank voor je reactie. Ik neem aan dat je met jouw conclusie op deze post op je site doelt. Goed verhaal overigens!

   Naast dat ik een voordeel van 13 basispunten best de moeite waard vindt, is met name de vrijheid van het geld voor mij een groot pluspunt om gewoon in box 3 te blijven beleggen. Jaar- en reserveringsruimte is meestal vrij beperkt, dus het is in veel gevallen een klein deel van je vermogen dat je zo kan wegzetten (tenzij je werkgever geen collectief pensioen biedt, je DGA of zelfstandige bent). Dat Amerikaanse fondsen niet erg interessant zijn als je geen vermogensrendementsheffing betaalt, ben ik het overigens met je eens. Maar in dat geval kun je bijvoorbeeld dit Nederlandse Actiam fonds overwegen.

   Verder een paar puntjes over de berekening; je zou de jaarlijkse kosten bij DeGiro voor het opzetten van handelsmogelijkheden en de automatische valutaconversie kunnen vermijden door bijvoorbeeld een broker als Lynx te kiezen. Ook zou je de halve procent stortingskosten van Brand New Day nog mee kunnen nemen in je berekening, maar hoeft uiteraard niet als je die bij DeGiro ook niet meerekent. Ook zou je een paar basispunten dividendlek voor de BND fondsen kunnen rekenen, hoewel dat minimaal is, telt het wel weer mee. Ik denk dat ik jaarlijks 0,2% aan VTI en VXUS kwijt ben, ten opzichte van ongeveer 0,6% bij Brand New Day. Op moment dat ik bovenstaand stuk schreef, waren de Wereld Indexfondsen van Brand New Day overigens nog niet dividendefficiënt (wat ik uiteraard een zeer goede ontwikkeling vindt en BND is geloof ik de goedkoopste lijfrente-aanbieder), dus was het verschil nog eens +-0,3% extra in het nadeel van BND.

   Verder vind ik het dus een prima stuk van je en goed beargumenteerd, met name de uitgestelde en tegen die tijd mogelijk lagere inkomstenbelasting en het niet hoeven betalen van vermogensrendementsheffing zijn grote pluspunten. Grote nadelen in mijn ogen zijn de afhankelijkheid van de grillen van de overheid, het pas kunnen gebruiken van het geld vanaf je AOW-datum en het tegen die tijd om moeten zetten in een uitkering (relatief vaste einddatum van je beleggingen, waar veel pensioengerechtigden met de lage rentes nu tegenaan hikken, wellicht dat je over X jaar wel goede belegde uitkeringen kunt aankopen).

   Het is dan ook zeker afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren of beleggen in dit soort lijfrente-producten interessant voor je is. Voor mij weegt de vrijheid van het geld zwaarder en heb ik nog altijd geen jaarruimte :). Verder moedig ik mensen ook zeker aan om voor het pensioen te sparen/beleggen en is een geblokkeerde rekening hier helemaal niet verkeerd voor. Bovenstaand stuk moet je dan ook vooral als een persoonlijk opiniestuk zien.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
  • Ha Spaarolifantje,

   Dank voor je reactie en de toevoeging. Goed om te zien dat het aanbod steeds breder wordt, nu die kosten nog omlaag. Leuke blog heb je trouwens!

   Groet, Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter