Beleggen in Amerikaanse ETFs

Zoals te lezen valt in het stuk over mijn beleggingsstrategie beleg ik middels twee ETF’s die aan de VS hebben als fiscale vestigingsplaats, ook wel de domicilie genoemd. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van het investeren in ETF’s in Amerika, waarom kies ik bijvoorbeeld niet voor de Vanguard ETF’s die genoteerd staan aan de Amsterdamse beurs en Ierland als domicilie hebben?

Voor de gemiddelde belegger wordt ten sterkste afgeraden om Amerikaanse beleggingsproducten te stappen. Ze kunnen erfbelasting heffen over de beleggingen met Amerikaanse domicilie groter dan 60.000USD en heffen tot wel 30% dividendbelasting over de uitbetalingen van Amerikaanse beleggingen, ook als het dividend bijvoorbeeld van een buitenlands bedrijf komt.

Als Nederlandse belegger zonder banden met de VS hoef je je naar mijn idee echter weinig zorgen te maken, Nederland heeft immers een belastingverdrag waardoor de dividendbelasting naar 15% verminderd wordt en als een van de weinige landen ter wereld een verdrag om dubbele erfbelasting te voorkomen. Dit eerste verdrag zorgt ervoor dat de ingehouden dividendbelasting op 15% neerkomt, dezelfde inhouding heb je bij een Nederlands fonds. De enige maar hierbij is dat je Nederlandse dividendbelasting met je inkomstenbelasting mag verrekenen en de Amerikaanse dividendbelasting enkel met de vermogensrendementsheffing mag verrekenen (box 3). Als ik het verdrag voor de erfbelasting goed heb gelezen, komt het erop neer dat je betaalde Amerikaanse erfbelasting van de Nederlandse erfbelasting mag aftrekken.

Waarom überhaupt Amerikaanse beleggingsproducten?
Waarom überhaupt Amerikaanse beleggingsproducten?

Belastingwetten wijzigen en verdragen worden verbroken. Waarom zou je als Nederlandse belegger dan toch de moeite doen om ETF’s aan te schaffen met Amerikaanse domicilie?

Allereerst is de keuze een stuk groter en zijn er bij beleggingsfondsen flink wat schaalvoordelen waardoor de fondsen hun benchmark beter kunnen nabootsen. Met de combinatie van VTI (1) en VXUS (2) bezit ik volgens Morningstar ruim 9000 bedrijven, van zeer klein tot zeer groot in de weging die door de markt wordt bepaald. Door schaalvoordelen zijn de jaarlijkse kosten (de TER) slechts 0,095% bij een 50-50 verdeling tussen de twee trackers.

Volgens de jaarverslagen van Vanguard betaalde VXUS vorig jaar ongeveer 6% van het ontvangen dividend in buitenlandse dividendbelasting. Omdat het Vanguard is die de dividendbelasting betaalt, is deze als Nederlandse belegger niet terug te krijgen. VTI ontvangt 100% van het dividend, waardoor hier geen lekkage optreedt (een Iers fonds zou volgens het belastingverdrag tussen Ierland en de VS over Amerikaans dividend nog 15% belasting moeten betalen, welke dus weglekt). Bij de 50-50 verdeling ontstaat hier dus een belastinglek van ongeveer 3% van het ontvangen dividend. Bij een dividendrendement van 2% is dit 0.06% aan extra kosten, bij een dividendrendement van 3% is dit 0.09% bovenop de TER. Dat lek is bij Amerikaanse fondsen dus niet erg groot, maar wel aanwezig. Ter vergelijk: de jaarverslagen van het Ierse wereldwijde Vanguard ETF VWRL heeft een lekkage van ongeveer 10% keer het dividendrendement, dit kan dus al gauw 20-30 basispunten (één basispunt is 0.01%) boven op de jaarlijkse kosten betekenen.

De fondsen van Vanguard volgen hun index zoals het zou moeten, elk jaar ligt het rendement vlak tegen het rendement van de index aan. In een toekomstige post zal ik verder ingaan op het volgen van de index, de tracking difference en tracking error. De kleine afwijking van de index komt onder andere doordat ze op grote schaal in- en verkopen, alle stukken uit de index aankopen (full replication), weinig cash drag hebben doordat ze dividenden vóór het uitbetalen (wat per kwartaal gebeurt) herinvesteren in de aandelen en aan securities lending doen waarbij 100% van de winst hieruit ten goede komt aan de fondsen. Als eigenaar van Vanguard fondsen ben je bovendien de eigenaar van Vanguard zelf, een mooie structuur die mij het idee geeft dat Vanguard ook echt mijn belangen najaagt.

Inmiddels klink ik behoorlijk als een reclamebord; er zijn meerdere aanbieders van fondsen in de VS die ook goede fondsen en wellicht ook precies de fondsen aanbieden die jij zoekt.

Een niet genoemd nadeel van de Amerikaanse domicilie is dat je jouw euro’s moet omzetten naar USD voordat je de trackers kunt aankopen, afhankelijk van jouw broker kan dit dus voor extra transactiekosten zorgen. Op de lange termijn wordt dit wellicht gecompenseerd door het beter volgen van de index. Ook ben je natuurlijk deels afhankelijk van Amerikaanse én Nederlandse regelgeving. Wanneer een van beide wijzigen in de toekomst kan het bovenstaande verhaal niet meer relevant zijn, dit is echter niet iets waar je op in kan spelen behalve door Nederlandse fondsen aan te kopen (deze zijn immers puur bedoeld voor Nederlanders, ook al kan onze regering je dan alsnog verrassen, denk bijvoorbeeld aan een eventuele hervorming van de vermogensrendementsheffing).

Om toch met een positieve noot te sluiten: De Nederlandse belegger kan eenvoudig profiteren van een breed scala aan beleggingsproducten op de Amerikaanse beurzen en hiermee de kans op een goed beleggingsresultaat vergroten.

Laat het mij gerust weten als je in dit stuk fouten tegen komt of van mening verschilt. Ik leer graag bij en ben ook zeker benieuwd naar afwijkende visies. Bedankt voor het lezen!

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

28 reacties op “Beleggen in Amerikaanse ETFs

 1. Hoi Mick,

  Complimenten voor je blog en je drive om hier iets mooi neer te zetten.
  Ben zelf al geruime tijd aan het beleggen en mijn portefeuille bestond niet uit individuele aandelen, maar wel veel losse etf’s. Deze wil ik nu langszaamaan met winst verkopen dat kapitaal in VTI/VXUS investeren. Paar dingen wil ik bij je tegen het licht houden:

  1.In veel ETF-namen wordt over UCITS gesproken. Kortgezegd biedt deze meer bescherming voor de belegger a.g.v. een extra toezichthouder en meer verantwoordelijkheid voor de bewaarder. VTI/VXUS zijn geen UCITS. Zie je dit als een probleem?

  2. Bij aandelen met Amerikaanse domicilie geef je aan dat je de 15% terugkrijgt afhankelijk van of je wel of niet boven de grens van de vermogensrendementsheffing zit met je aangifte IB. Volgens mij maakt dat niet uit en krijg je altijd je 15% dividendbelasting terug omdat dit een voorheffing is.

  3. In diverse blogs over FIRE wordt gesproken over de VTI + VXUS van Vanguard. Deze zouden gezamenlijk alle beursgenoteerde bedrijven ter wereld bevatten. Afgelopen periode wat verdiept in deze ETF. Hoewel ik van mening ben dat het haast niet luk om een hogere spreiding te krijgen met zo’n lage TER, verbaast het me dat toch niet alle beursgenoteerde bedrijven in deze trackers zitten. UIt google kon ik niet opmaken hoeveel beursgenoteerde ondernemingen er zijn op dit moment, in 2012 waren dat er 47.520. MMM is voor velen een voorbeeld, ook voor mij. Ik ga zondermeer er vanuit dat deze twee ETF een ideale spreiding hebben. Maar ik wist niet dat VTI + VXUS ‘maar’ een kwart van alle beursgenoteerde bedrijven dekt.

  Als ik ernaast zit hoor ik het graag, ik leer ook veel van de FIRE-fora.

  Groeten,
  Jaco

  Beantwoorden
  • Ha Jaco,

   Dank voor de complimenten! Puntsgewijs antwoord op jouw punten:

   1. Dit zie ik niet als een probleem, hoewel UCITS inderdaad een goed teken is van sterke regulering, loopt de ontwikkeling van het financiële systeem en dat van beleggersbescherming in de VS voor op dat in de EU, dus heb vertrouwen in degelijke regelgeving voor VTI en VXUS.

   2. De Nederlandse dividendbelasting is inderdaad een voorheffing. De Amerikaanse dividendbelasting die je aan de Amerikaanse overheid betaalt bij dividend van aandelen met Amerikaanse domicilie is dat echter niet per se. In de aangifte inkomstenbelasting kan je buitenlandse dividendbelasting alleen verrekenen wanneer je in box 3 voldoende belasting betaalt (heb dit in de praktijk gezien).

   3. Het klopt inderdaad dat VTI+VXUS samen niet álle aandelen met een beursnotering in de portefeuilles hebben. De indices die ze volgen bevatten regels om de verhandelbaarheid voldoende groot te houden. Voorbeelden hiervan zijn voldoende marktkapitalisatie (geen duizenden zeer speculatieve pennystocks dus in de portefeuille) en voldoende op de beurs uitstaande aandelen (free float, een teken van de liquiditeit, een open fonds moet immers voldoende verhandelbaar zijn). Maar goed, met VTI en VXUS heb je meer dan 99% van de marktkapitalisatie, dus breder spreiden met enig effect op je rendement is praktisch verwaarloosbaar.

   Hoop dat je hier iets aan hebt.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 2. Ha Mick,

  Ik heb sinds het lezen van jouw blogs inmiddels een half jaar ETFs. Ik heb mijn geld verdeeld over de VTI en VXUS, beide 50%. Daarnaast heb ik een beleggingsplan gemaakt waarin ik me heb voorgenomen elk kwartaal geld in te leggen. Echter, met de ontwikkelingen in met name de US (verkiezing Trump, spanningen hier en daar) ben ik wat huiverig geworden op het beleggen in de US via een Amerikaans bedrijf in US dollars. Ik begrijp dat ik 50% US aandelen heb en de andere 50% in andere werelddelen en dat dit netjes verdeeld is volgens de totale waarde van beurzen in de wereld, maar ben wel benieuwd of het feit dat ik: 1) beleg via de Amerikaanse markt, 2) via een Amerikaans bedrijf en 3) in US dollars maakt dat ik nog een groter risico loop wanneer Amerika daadwerkelijk zou afglijden. Kun je hier iets meer over uitleggen?

  Groeten Bram

  Beantwoorden
  • Hi Bram,

   Excuses voor deze late reactie. Ik dacht je al beantwoord te hebben, maar blijkbaar niet.

   Ik kan me gezien de situatie in de VS zeker voorstellen dat je dat vooraf eens doordacht wilt hebben. Punt 1 bestaat zeker, maar het is een zeer onwaarschijnlijk scenario dat Trump (of wie dan ook) de Amerikaanse beurzen kan blokkeren voor buitenlanders. Er wordt immers zeer veel geld belegd vanuit het buitenland, dus Amerikaanse bedrijven zouden moeilijker aan kapitaal kunnen komen als Trump dat zou blokkeren. Naast dat ik me afvraag of hij dat überhaupt zou kunnen doen wettelijk, heeft Trump eerder als doel de Amerikaanse economie te bevorderen. Een maatregel als deze lijkt me verre van effectief. In Rusland is iets dergelijks wel eens gebeurd, toen het begin van de 20e eeuw naar een Communistisch systeem gingen. De VS lijkt hier niet een al te groot risico op te lopen.

   Punt 2 zie ik tevens niet als een risico. De Vanguardfondsen zijn in bezit van de aandeelhouders in de fondsen, waaronder jij en ik. Ook onze belangen worden dus behartigd door de fondsbeheerders. Meer nog dan bij een onderneming die op winst maken gericht is. Hoewel Vanguard momenteel de op één na grootste fondsbeheerder ter wereld is, betekent dat natuurlijk niet dat veel beleggers bij ze weg kunnen gaan waardoor de kosten omhoog gaan. Het staat je dan natuurlijk vrij om zelf ook over te stappen, waarbij de prijsvorming naar verwachting nog altijd efficiënt zal zijn en je dus met vergelijkbare kosten als nu naar een andere aanbieder zou kunnen gaan. Als koersen van Amerikaanse bedrijven dalen, heeft dat uiteraard effect op de waarde van je beleggingen in de VS (VTI), maar niet per se op die buiten de VS (VXUS). Datzelfde risico heb je echter als je in vergelijkbare fondsen zou beleggen die bijvoorbeeld in Ierland gevestigd zijn (wat overigens ook voor punt 1 geldt).

   Dat je in dollars belegt, maakt verder niet uit. Het gaat namelijk om de valuta waarin de onderliggende beleggingen genoteerd staan. Als de dollar omlaag gaat en we ervan uitgaan dat het verder geen effect heeft op de intrinsieke waarde van de aandelen, zal dat ervoor zorgen dat je VS aandelen minder waard worden (in euro’s gezien), maar worden niet-VS aandelen meer waard (die valuta zijn immers gestegen ten opzichte van de dollar). Je hebt hier dus wederom geen groter risico dan als je in vergelijkbare in Ierland gevestigde fondsen zou beleggen.

   Verder halen de grootste Amerikaanse bedrijven die in de S&P500 vertegenwoordigd zijn zo’n 40% van hun winsten uit het buitenland. Het afglijden van de VS (die overigens een zeer breed gespreide en sterke economie kennen) hoeft dan dus niet te betekenen dat Amerikaanse aandelen ook vol geraakt worden, al zal het zeker een klap geven.

   Hoop dat ik je hiermee wat verder heb kunnen helpen.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 3. Hoi,

  Ik wil ook graag een paar duizend euro beleggen. Dit doe ik ook al een ruim jaar, maar ik ben van plan mijn studielening te investeren en loon dat ik krijg uit mijn baan investeer ik ook graag, dus ik ben op zoek naar de beste ETFs om te investeren. Een belangrijk voordeel van Amerika is dat je de de dividendbelasting terug kan vragen. Ik hoorde dat dit pas vanaf 50 euro kan. Ik denk niet dat ik de 50 euro haal als ik maar een paar duizend investeer. Is het dan nog voordelig om Amerikaans te beleggen of kan ik dan beter op de Nederlandse beurs blijven?

  Alvast bedankt,
  Jochem

  Beantwoorden
  • Hoi Jochem,

   Dank voor je reactie! Goed om te horen dat je je op jonge leeftijd al interesseert in beleggen, hoe eerder je start hoe langer je geld kan groeien.

   Buitenlandse dividendbelasting, zoals je op dividend uit de VS betaalt, kan je alleen verrekenen met te betalen vermogensrendementsheffing. Hier is verder geen minimum voor, dus ook onder de 50 euro dividendbelasting kan je het verrekenen, mits je VRH betaalt. Als je die grens nog niet hebt bereikt of niet binnen een paar jaar zult bereiken, zijn Nederlandse indexfondsen belastingtechnisch inderdaad mogelijk een betere keuze.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
   • Bedankt voor de snelle reactie!

    Ik heb al heel wat uurtjes besteed aan het lezen van artikelen, met name over ETFs. Meestal beleg ik maximaal een paar honderd euro per index omdat ik er nogsteeds niet over uit ben wat nou het beste werkt, waardoor ik het liefst zoveel mogelijk spreid. In het verleden heb ik een artikel gebruikt dat van 12 categorieen de beste fondsen liet zien, met de minste lopende kosten. Toen heb ik van bijna al die markten de beste ETF gekocht. Ik ben er inmiddels wel uit dat belasting ook een grote rol speelt, niet alleen de lopende kosten. Binnenkort ga ik veel meer beleggen waardoor ik nu opzoek ben naar betere fondsen.

    Ik gebruik alleen maar gratis fondsen van DeGiro, waardoor ik gelimiteerd word in mijn keuze. Dat kleine beetje verschil in winst tussen verschillende fondsen is wel belangrijk, maar met de bedragen die ik uitgeef duurt het toch wel een lange tijd voordat dit verschil groter is dan vast te houden aan gratis fondsen.

    Het grote nadeel van Nederlandse fondsen is de schaal, waardoor ze vaak hoge kosten met zich meebrengen. Ik denk dat ik wel ga investeren in Think Global Equity UCITS ETF, omdat dat toch de minste kosten met zich meebrengt, maar ik ben het helemaal eens met je kritiek op dit fonds, waardoor dit ook zeker niet optimaal is.

    Beantwoorden
    • Ha Jochem,

     Inderdaad van belang om naast de kosten ook te kijken naar de belastingen. Die Think tracker kan een prima invulling zijn voor je portefeuille, maar er zitten zoals je al zegt ook wel wat haken en ogen aan.

     Succes met de keuze!

     Groet, Mick

     Beantwoorden
  • Jochem, heb je ook aan ACTIAM gedacht? Mick heeft deze beschreven op zijn blog en is naar mijn idee erg aantrekkelijk (als je geen VRH betaalt)

   Beantwoorden
  • Ha Eric,

   Hartelijk dank voor je reactie. De ETF’s VTI en VXUS keren net als VWRL dividend uit. Omdat VTI en VXUS een Amerikaanse domicilie hebben, wordt het dividend onder inhouding van 15% Amerikaanse dividendbelasting aan je uitgekeerd (als je als Nederlander het W-8BEN formulier hebt ingevuld bij je broker). Omdat dit buitenlandse dividendbelasting is, kan je deze alleen verrekenen met in box 3 te betalen vermogensrendementsheffing. Betaal je geen vermogensrendementsheffing, ben je dus 15% keer het dividendpercentage kwijt. VWRL is fiscaal in Ierland gevestigd en keert zonder inhouding van Ierse dividendbelasting 100% van het dividend uit, dus ook als je geen vermogensrendementsheffing betaalt.

   De fondsen betalen intern echter ook dividendbelasting op het dividend dat het van de onderliggende aandelen ontvangt. Deze dividendbelasting die door het fonds betaald wordt, kan je niet terugkrijgen. Dit geldt voor zowel de Amerikaanse fondsen als VTI en VXUS als een Iers fonds als VWRL. Een verschil is dat een Amerikaans fonds dat in de VS belegt, geen dividendbelasting hoeft te betalen, terwijl een Iers fonds als VWRL zo’n 15% dividendbelasting kwijt is op Amerikaans dividend. De combinatie VTI en VXUS heeft hierdoor een dividendlek van ongeveer 3% keer het dividendpercentage en VWRL heeft een flink hoger lek van ongeveer 10% van het dividendrendement.

   Stel je betaalt geen vermogensrendementsheffing en het dividendrendement is 2%, dan kost VWRL je 0,25% plus de door het fonds gelekte dividendbelasting van 0,10×2%=0,20%; wat uitkomt op 0,45%. De combinatie VTI en VXUS heeft een TER van ongeveer 0,10%, een dividendlek van het fonds van 0,03×2%=0,06% en een persoonlijk dividendlek van 0,15×2%=0,30%; wat neerkomt op 0,46%. Zit dan dus vrij dicht in de buurt van elkaar. Meer over het dividendlek heb ik overigens hier en hier beschreven.

   Laat het gerust weten als dit je vraag niet helemaal beantwoordt of ik deze niet goed heb begrepen.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 4. Hi Mick,

  De combinatie VTI en VXUS vind ik een slimme zet vs VWRD of VWRL ivm de kosten. Ik zie ook VEA nog als alternatief voor diversificatie met lage kosten (0,06%). Hoe kijk jij hiernaar?

  Groeten Bram

  Beantwoorden
  • Ha Bram,

   Dank voor je reactie! Zelf beleg ik in VTI en VXUS omdat het significant qua kosten scheelt ten opzichte van VT. Liefst heb ik het zo eenvoudig mogelijk en dus zo min mogelijk fondsen. VEA zit volgens de Vanguard website overigens op 0,09% per jaar. VEA belegt alleen in ontwikkelde markten, hiermee mis ik nog de opkomende markten waar VXUS wel in belegt. Je zou dan kunnen overwegen om bijvoorbeeld de VWO ETF toe te voegen die op 0,15% TER per jaar zit, dan wordt het verschil alweer kleiner (nog niet rekening houdend met de mogelijke extra transactiekosten). Ook is VWO bezig om relatief veel Chinese aandelen op te nemen, terwijl dat bij VXUS niet gebeurt. De mate van invloed van de Chinese overheid op de aandelenmarkt aldaar zorgt bij mij niet voor veel vertrouwen in de Chinese aandelenmarkt op dit moment. Ik ben dus prima tevreden met VTI en VXUS, al kan een combinatie van VTI+VEA+VWO ook prima.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 5. Hoi Mick

  Vaak worden in analyses de prestaties van een bepaald fonds afgezet tegen S&P500. Dit lijkt een goede standaard te zijn. Wat is voor jou de reden om VTI te beleggen i.p.v. Vanguard S&P500? S&P bevat 500 bedrijven; dat lijkt me toch voldoende diversificatie als je enkel naar het aantal bedrijven kijkt? S&P bevat toch de 500 grootste bedrijven in de VS, terwijl VTI ook kleine en middelgrote bedrijven bevat?

  In welke (macro-economische) omstandigheden mag je verwachten dat een tracker met enkel grote bedrijven beter presteert en in welke omstandigheden presteert een tracker met ook kleine/middelgrote bedrijven beter?

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Dank voor jouw reactie.

   Als je enkel naar het aantal bedrijven kijkt, is 500 inderdaad voldoende. Nu zijn het inderdaad alleen de bedrijven met de grootste beurswaarde in de VS, dus sluit je daarmee kleine en middelgrote bedrijven uit. Hoofdreden om die mee te nemen is simpelweg diversificatie. Ik weet niet welke aandelencategorie het beter gaat doen in de toekomst, dus spreid ik me over alle categorieën. VTI neemt die kleinere bedrijven ook mee, dus zal het iets beter doen wanneer grote bedrijven bijvoorbeeld slechter presteren dan kleine bedrijven. Kleine bedrijven zijn over het algemeen risicovoller, maar behalen daardoor naar verwachting ook een hoger rendement over lange periodes. VTI zal het hierdoor op de lange termijn net iets beter moeten doen dan een S&P500 ETF met gelijke kosten.

   Zo uit mijn hoofd beslaat de S&P500 zo’n 80 procent van de Amerikaanse aandelenmarkt, dus een Total Market fonds als VTI zal voor een groot deel gelijk bewegen aan de S&P500. Zou dus ook niet zo specifiek weten in welke gevallen de S&P500 het beter doet dan de totale markt of omgekeerd.

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 6. Beste Mick,

  Hartelijk bedankt voor het beschrijven van je beleggingsstrategie. Ik dacht dat ik met het Ierse Vanguard FTSE All-World UCITS ETF goed bezig was, maar zo te zien er valt meer te beleven aan de andere kant van de oceaan. Ik wist wel dat direct in Amerikaanse ETF’s beleggen mogelijk moest zijn, maar het leek me tot nu toe te eng en ingewikkeld. Ik ga eens goed nadenken of ik VTI + VXUS wil of VT, en bij welke broker ik dit dan weer ga doen.. Naar brokertarieven.nl te oordelen is Lynx de goedkoopste die ik mijn geld durf toe te vertrouwen, dus wie weet dat ik de overstap vanaf Binck waag. Met Binck ben ik op zich tevreden, maar de transactiekosten zijn aan de hoge kant.

  Beantwoorden
  • Beste A Mustachian,

   Vriendelijk dank voor jouw reactie.

   De Ierse variant van VT (VWRL) is een prima keuze, dus niets mis met de keuze die je gemaakt hebt. Naar mijn idee is VT een meer complete en goedkopere optie. Mocht je het nog niet gelezen hebben, hier licht ik de nadelen van beleggen in Amerikaanse ETF’s toe die ik zie. Je prettig voelen bij jouw beleggingskeuze is minstens zo belangrijk als de belegging zelf, je zult er immers flink wat tijd mee moeten doorbrengen.

   Zelf beleg ik ook voor het grootste deel bij Lynx en ben er prima tevreden. Behalve een iets ingewikkelder platform zie ik er enkel voordelen ten opzichte van Binck. Als je meer dan 100.000USD belegt, kun je ook direct een rekening bij Interactive Brokers openen in plaats van via Lynx, scheelt weer wat in kosten.

   Laat het me weten als je nog ergens over twijfelt en over wilt sparren.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
   • Hallo Mick,

    Bedankt voor je aanbod om mee te denken; daar maak ik graag gebruik van. Zojuist zat ik me namelijk in te lezen over Interactive Brokers en Lynx, en als ik de algemene voorwaarden goed begrijp doen beide brokers aan securities lending. Zie ik dat goed en neem jij dit risico voor lief? Dat Vanguard binnen de ETF’s effecten uitleent is tot daaraan toe, maar van een broker die dat ook nog doet zou ik wakker liggen. Of ze hun risicomanagement nou goed op orde zeggen te hebben of niet, als zij de volledige baten van het uitlenen krijgen zonder risico te lopen, is dat een prikkel om aan onvoldoende kredietwaardige partijen uit te lenen. Misschien moet ik me toch neerleggen bij de tarieven van Binck, of me in een custody account van DeGiro verdiepen.

    Beantwoorden
    • Hoi A Mustachian,

     Dank voor je reactie.

     Voor de compleetheid, Lynx is een reseller van Interactive Brokers dus tussen die twee zou geen verschil moeten zitten. Lynx heeft me aangegeven dat IB enkel aandelen uitleent wanneer je met geleend geld belegt of aan dat securities lending programma meedoet. Ik heb momenteel een cash-account en daarmee kan ik dus niet met geleend geld beleggen.

     Er staat inderdaad wel in de voorwaarden dat je toestemming geeft op het uitlenen van aandelen, dus mogelijk dat ze dat beleid in de toekomst aanpassen. Zal dat binnenkort even bij Lynx nagaan, maar ben bang dat je inderdaad voor een account bij Binck of een custody account bij DeGiro moet gaan om het 100% uit te sluiten.

     Groet, Mick

     Beantwoorden
     • Ik heb inmiddels al reactie ontvangen van Lynx. Ze verzekeren me dat het op geen enkele manier mogelijk is dat er effecten uitgeleend worden bij een cash-rekening. Of in de toekomst het beleid gewijzigd kan worden zodat ook zonder bevoorschotting aandelen uitgeleend kunnen worden, konden ze me geen antwoord op geven.

      Met het huidige beleid gebeurt het in ieder geval niet, maar garanties voor de toekomst geeft het dus ook niet. Via de voorwaarden geef je wel je akkoord op het uitlenen van jouw effecten zonder dat je hierover geïnformeerd hoeft te worden, dus het risico dat het beleid omgegooid wordt in de toekomst blijft bestaan. Mij zijn dat de lagere kosten waard, maar om het volledig uit te bannen is een Binck of een custody account bij DeGiro beter naar mijn idee.

      Groet, Mick

      Beantwoorden
      • Bedankt voor je uitzoekwerk! Het uitlenen van effecten door mijn broker wil ik inderdaad volledig uitsluiten, dus dan weet ik wat me te doen staat. Jammer. Verder zag ik IB/Lynx wel zitten.

 7. Via via op site terecht gekomen. Sinds 6 maanden bezig met beleggen en na veel lezen en uitzoeken hanteer ik zelfde strategie VTI + VXUS (kort geleden mn VWRL ingeruild hiervoor). Goeie samenvatting van alles wat je erover moeten weten op deze site. Heb je naast de 2 etfs van vanguard nog meer in je portfolio? Wil zelf nog wel wat meer spreiding op andere gebieden maar zoek nog naar wat. Obligaties laat ik nog even links liggen vanwege vele jaren te gaan. Een ETF op gebied van vastgoed oid lijkt met wel interessant.

  Beantwoorden
  • Hoi AP,

   Mooi dat je mijn site ook hebt kunnen vinden en leuk dat je een reactie achterlaat.

   Naast VTI en VXUS heb ik geen andere beleggingen in mijn portefeuille. Ik hou hiernaast wel een deel in spaardeposito’s aan ter vervanging van obligaties (spaardeposito’s leveren momenteel een hogere YTM op als je het vergelijkt met veilige staatsobligaties van dezelfde looptijd). Mijn visie is dat ik met aandelen het risico loop in mijn portefeuille, met bijbehorend hoog rendement, en dat ik met deposito’s (of wanneer het weer aantrekkelijk is obligaties) dat risico verklein zodat ik ook in slechte tijden aan mijn portefeuille kan vasthouden. Meer beleggingscategorieën vind ik niet noodzakelijk. Net als jij ben ik nog niet lang bezig met beleggen en wil ik in deze goede tijden mijn risicotolerantie niet overschatten. Neemt niet weg dat er best mensen zijn die 100% aandelen aan kunnen, maar toch iets om even bij stil te staan indien je dat niet al hebt gedaan.

   Je zou voor meer diversificatie inderdaad naar een andere beleggingscategorie moeten kijken dan aandelen. Globaal gezien kan je hierbij nog kiezen uit vast renderend (bijv. vrij opneembare spaarrekening, spaardeposito’s, obligaties, vastgoed en commodities). Vastgoed wordt bijvoorbeeld door bekende indexbeleggers als Rick Ferri omschreven als aparte beleggingscategorie, met name omdat het in de aandelenmarkt ondervertegenwoordigd is ten opzichte van het aandeel dat vastgoed inneemt in de aandelenmarkt. Tegenargumenten zijn bijvoorbeeld dat beursgenoteerde bedrijven veel vastgoed op de balans hebben staan. Binnenkort (lees: volgende maand) zal ik wat dieper op vastgoed ETF’s ingaan, maar als ik zo snel even kijk dan lijken Vanguard’s VNQ en VNQI samen een wereldwijde dekking te geven tegen de laagste TER. Dividendlekkage is hierbij ook belangrijk omdat REIT’s relatief veel dividend uitkeren (waardoor ze in deze lage rente-tijden wellicht ook veel aandacht en inflow hebben ontvangen).

   Wat commodities betreft, ik ben geen fan. Ze betalen je, net als je huis, geen dividend en hebben dus geen reden om meer waard te worden in de toekomst anders dan speculatie. Recent heb ik met (lezer van deze blog) Eric hier een discussie gehad over beleggen in goud, wellicht leuk om eens door te lezen en het van een andere kant te bekijken.

   Korte samenvatting: Je hebt al een enorme spreiding door VTI en VXUS te hanteren. Zelf zou ik wat vast renderende beleggingen en eventueel vastgoed toevoegen, commodities zou ik laten voor wat het is. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, hoor ik die natuurlijk graag.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 8. Hey Mick,

  Lees dat je veel hebt ingelezen over beleggen in trackers! Erg informatief. Ik was benieuwd of je een bepaalde ratio aanhoudt tussen je twee ETF’s. Zou het bijvoorbeel handig zijn om het aandeel van VTI naar beneden te schroeven wanneer de euro/dollar gelijk aan elkaar staat?

  gr, phl

  Beantwoorden
  • Hoi phl,

   Dank voor het compliment en jouw reactie! De verdeling die ik aanhoud is gelijk aan de verdeling tussen de VS en alles buiten de VS die aangehouden wordt binnen de Vanguard Total World Stock ETF (VT), momenteel is dat ongeveer 50% VS tegenover 50% buiten de VS. Voordat ik aankoop check ik dus eerst de verdeling binnen VT. Is een extra stap, maar is mij wel de lagere jaarlijkse kosten waard.

   Verder kijk ik niet naar de valutaschommelingen, ookal hebben die bij een wereldwijde portefeuille wel invloed op het rendement. Forex is net als actief beheer een zero-sum spel, de winst die jij maakt, gaat ten koste van de tegenpartij. Op de lange termijn schijnen de valutaschommelingen terug te gaan naar koopkrachtpariteit, waardoor het dus geen nut heeft het te voorspellen. Ik denk dus niet op korte termijn te kunnen en willen inspelen op valuta’s en ben prima tevreden met de valutadiversificatie. Ik vond het stuk van p.17-27 uit de Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2012 erg interessant: http://www.thepresidency.gov.za/electronicreport/downloads/volume_4/business_case_viability/BC1_Research_Material/cs_global_investment_returns_yearbook.pdf.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 9. Een bijkomend voordeel van de Vanguard ETF’s zijn de lage TER’s. Zo is de ‘Management Fee’ van VTI 0,06% en van VXUS 0,09%. Daar kunnen Beleggingsfondsen niet tegen op (Beleggingsfondsen verslaan tevens zelden de index zodat beleggen in ETF’s verstandiger en goedkoper is).

  Goede site! Nuttig, met veel diepgang en uitleg voor zowel de beginnende- als gevorderde ETF belegger.

  Beantwoorden
  • ETFBlogNL, dank voor de complimenten!

   Dat actief beheerde beleggingsfondsen veel hogere jaarlijkse kosten hebben, is inderdaad een groot pluspunt voor het indexbeleggen. Van kosten weet je tenminste zeker dat het jouw rendement beïnvloedt (volgens de website van Vanguard zijn de TER’s 0.05% voor VTI en 0.14% voor VXUS, vandaar dat ik ook op 0,095% kwam bij een 50-50 verdeling). Ik ben behoorlijk blij met de gigantische spreiding tegen dusdanig lage kosten, denk ook niet dat de Europese fondsen dit kunnen evenaren.

   Beantwoorden

Laat een reactie achter