Een onderwerp dat ik tot op heden nog niet heb behandeld, is wellicht de belangrijkste vraag: Waarom zou je gaan beginnen met beleggen? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig, namelijk om ervoor te zorgen dat je later meer geld hebt dan je nu hebt. Op de lange termijn wordt geld immers alleen maar minder waard als je het niet investeert. In dit stuk zal ik een aantal zaken langsgaan die ik belangrijk vind om te overwegen voordat je begint met beleggen.
Wanneer begin je met beleggen?
Allereerst is het belangrijk te bepalen of het nodig is om te beleggen. In één jaar kunnen zelfs de meest breed gespreide aandelenmandjes 50% van hun waarde verliezen. Staatsobligaties zijn over het algemeen meer waardevast, maar toch kan die beleggingscategorie in één jaar wel eens 16% van de waarde verliezen (1). Portefeuilles die een gelijke verdeling hadden tussen de 500 grootste Amerikaanse bedrijven (S&P500) en tienjaars staatsobligaties uitgegeven door de VS, hadden hun slechtste tienjarige rendement van toch nog 2,4% per jaar wanneer deze verdeling tussen 1928 en 1938 aangehouden was. De genoemde cijfers nemen overigens inflatie niet mee, welke in het verleden ongeveer 3% per jaar was, na inflatie kunnen de rendementen zelfs bij redelijk defensieve portefeuilles negatief uitpakken over relatief korte periodes. Hiernaast zullen beleggingskosten, zoals jaarlijkse beheerkosten of tansactiekosten, ook negatief uitpakken voor het rendement. Beleggen brengt dus op de korte termijn grote risico’s met zich mee, maar deze risico’s worden sterk verminderd wanneer je aandelen voor langere tijd aanhoudt, goed spreidt en het aanvult met vastrentende producten zoals obligaties of spaarrekeningen. Mede hierom wordt het afgeraden om te gaan beleggen met geld dat je binnen vijf tot tien jaar nodig hebt.
Een doel stellen voor de beleggingen is dan ook erg belangrijk, zodat je het geld ook daadwerkelijk voor een lange periode laat staan. Zelf beleg ik om financieel onafhankelijk te worden, maar andere doelen kunnen bijvoorbeeld zijn het beleggen voor een opleiding van jouw kind of een aanvulling van het pensioen.
Doordat je alleen zou moeten beleggen met geld dat je meer dan tien jaar kunt missen, is het aan te raden om voor de korte termijn een noodfonds te hebben om verlies van inkomen, ziektekosten of andere onverwachte uitgaven te kunnen dekken. Zelf hanteer ik een noodfonds van ongeveer zes maanden aan uitgaven. Pas nadat je een noodfonds hebt opgezet en een doel voor jouw beleggingen hebt bepaald, ben je klaar om te starten met beleggen.
Sinds 1900 was het gemiddelde rendement voor een wereldwijd gespreide portefeuille aandelen 5,2% op jaarbasis na aftrek van inflatie (inclusief dramatische resultaten als verschillende hevige aandelencrashes, maar ook de sluiting van de aandelenmarkten in China en Rusland). Voor obligaties was dit sinds 1900 een jaarlijks percentage van 1,9% na inflatie (2). Een visualisatie van dit rendement zie je hieronder bij een eenmalige investering van 10.000 euro in 2015. Realiseer je hierbij dat als je het geld op een spaarrekening laat staan, je waarschijnlijk alleen de inflatie kan dekken en je dus na 30 jaar nog steeds op 10.000 euro staat, terwijl de aandelenportefeuille dan al flink gestegen is (het rendement wordt immers opnieuw geïnvesteerd en verdient ook weer rendement boven het inflatieniveau).

Hoofdlijnen van mijn beleggingsstrategie
Tot slot een paar punten die ik hoofdzakelijk belangrijk vind in een beleggingsstrategie:
- Hou het simpel (zelf bestaat mijn portefeuille uit twee fondsen en spaardeposito’s)
- Spreid jouw beleggingen
- Minimaliseer kosten
- Durf risico te nemen, maar wees realistisch
- Tijd in de markt is belangrijker dan het timen van de markt (zelfs professionals kunnen dit niet)
Op dat laatste punt ga ik graag nog even in: het heeft dus weinig zin om je bezig te houden met de stand van de financiële markten, groeiverwachtingen en andere voorspellingen die niet uitkomen. Op de lange termijn zijn de financiële markten niet te voorspellen, professionele handelaren presteren slechter dan de markt waardoor het passieve indexbeleggen de makkelijkste en naar mijn idee ook de meest logische weg is naar een sterke financiële toekomst.
De sluiproute naar eenvoudig beleggen
Mocht je niet erg geïnteresseerd zijn in beleggen en op zoek zijn naar een sluiproute naar een mooi rendement, is er goed nieuws: indexbeleggen is niet moeilijk en kennis heb je eigenlijk niet nodig. Je kan immers simpelweg een wereldwijd gespreid aandelenfonds kopen terwijl je je focust op het laag houden van de jaarlijkse kosten (ook die van jouw bank of broker!). Hierbij hoef je je niet af te vragen welke sectoren, bedrijven of regio’s goed gaan presteren, maar haal je op de lange termijn toch een mooi rendement (welke overigens zelfs door de professionals meestal niet behaald wordt: waarom zou je hier überhaupt meer tijd in steken dan nodig?). Zelf vind ik kosten van een half procent (0,50%) op jaarbasis acceptabel. De sluiproute die ik zelf erg mooi vind is via Vanguard in de Verenigde Staten, namelijk de Total World Stock Index ETF (ticker: VT), waarbij je voor 0,17% op jaarbasis in één keer klaar bent en ruim 7.000 aandelen bezit. Mocht je liever een in Europa gevestigd aandelenfonds willen hebben dan biedt Vanguard deze ook aan: namelijk de FTSE All-World UCITS ETF (ticker: VWRL), genoteerd aan de Amsterdamse beurs en geeft je tegen 0,25% per jaar een spreiding van wereldwijd ruim 2.800 aandelen.
Pas echter wel op dat je niet teveel in aandelen stopt; maar weinig mensen kunnen het psychologisch aan om hun vermogen met 50% te zien dalen in één jaar en verkopen vervolgens op het slechtst denkbare moment. Zelf hanteer ik een vuistregel van mijn leeftijd als percentage in obligaties of deposito’s om het risico van de aandelen af te dekken. Je levert hiermee wat in op rendement, maar zorgt ervoor dat je rustig kan blijven slapen terwijl je vermogen gestaag groeit.
Kortom: Maak de stap en start met het laten groeien van jouw vermogen. Tegenwoordig kost dit je nauwelijks moeite en kan je goedkoop voor de lange termijn een goed gespreide beleggingsportefeuille aanhouden.
Met de nieuwe belastingregels (belasting op rendement beleggen) waarbij spaarders worden ontzien wordt ‘Beleggen’ toch weer een ander verhaal vrees ik. Goed artikel overigens.
Dank voor het compliment en jouw reactie. Ik ben zeker ook benieuwd naar de nieuwe belastingplannen. Is voor mij twijfelachtig of ze ook op daadwerkelijk rendement gaan belasten, maakt de heffing toch weer een stuk ingewikkelder (en je zou dan ook negatief rendement moeten kunnen verrekenen, wat tot een onzekere inkomstenbron leidt). Ik vermoed dat investeren nog steeds aantrekkelijk zal blijven onder de nieuwe regels en voorlopig is er ook niets anders om van uit te gaan. We gaan het zien!
Een levendige discussie over dit onderwerp is hier te volgen: http://www.iex.nl/Forum/Topic/1326014/1/Vermogenswinstbelasting-.aspx
Bedankt voor de link ETFBlogNL, inderdaad een interessante discussie. Blijkt toch lastig om het stelsel eenvoudig om te gooien. Ik denk dat ik het gewoon tot later dit jaar afwacht. In ieder geval leuk er wat meer over te hebben gelezen.