Amerikaanse ETF’s en erfbelasting; de nadelen

In Beleggen in Amerikaanse ETF’s heb ik kort opgemerkt dat er naast een groot aantal voordelen helaas ook een paar kanttekeningen zijn voor internationale investeerders die in beleggingen willen investeren die in de Verenigde Staten gedomicilieerd zijn. Zo belast de VS uitgaande dividenden tegen 30%, heft het erfbelasting wanneer de waarde van de beleggingen met een Amerikaanse domicilie van de overledene boven de 60.000 dollar uitkomt en doet het middels FATCA hard haar best om Amerikanen koste wat kost overal ter wereld te belasten. Oftewel, het is niet gek dat de meeste aanbieders van indexfondsen die in Europa naar investeerders zoeken ook ETF’s met een domicilie in bijvoorbeeld Ierland of Luxemburg kiezen.

Domicilie

Allereerst, wat is een domicilie nu eigenlijk? Een domicilie is op zijn simpelst gezegd het land van verblijf. Als individu heb je domicilie in een land, wat voor mij Nederland is, ik heb hier de burgerlijke status en betaal belastingen aan de Nederlandse staat. Op eenzelfde manier heeft een beleggingsfonds ook een land van domicilie, wat inhoudt dat het fonds aan die staat belastingen betaalt en van eventuele belastingverdragen van dat land gebruik kan maken. Zo zagen we bijvoorbeeld in Dividendbelasting dat Ierse fondsen belastinglekkage kennen en dat deze bij Amerikaanse fondsen een stuk kleiner is omdat die geen Amerikaanse dividendbelasting kennen. Omdat je als Nederlandse belegger van het Amerikaans-Nederlandse belastingverdrag gebruik kunt maken via het invullen of laten invullen van het W-8BEN formulier, wordt het dividendbelastingtarief verlaagd naar 15%.

15% Amerikaanse dividendbelasting mag verrekend worden met betaalde vermogensrendementsheffing in de derde box. Vanaf ongeveer 30.000 euro vermogen zou je dus al jouw persoonlijke dividendbelasting kunnen verrekenen met de vermogensrendementsheffing. Een nadeel (bij stijgende koersen) dat hierbij overeind blijft, is dat je de dividendbelasting pas het jaar erop terugkrijgt en dus niet direct kunt herbeleggen.

FATCA

De Foreign Account Tax Compliance Act is een Amerikaanse wet die het mogelijk maakt om mensen met Amerikaanse nationaliteit wereldwijd te belasten en zo poogt belastingontduiking onmogelijk te maken. Hier stopt het echter niet, er is namelijk ook bepaald dat buitenlandse bedrijven informatie over Amerikaans belastingplichtigen moet delen. Mocht bijvoorbeeld jouw bank zich hier niet aan houden, kan de VS overgaan tot een heffing van maximaal 30% over het kapitaal van de bank. Nu heeft Nederland een overeenkomst (een zogeheten IGA) gesloten met de VS die het delen van informatie verplicht aan haar financiële instituties. Dit is dan ook de reden dat jouw bank of broker je vraagt of je een Amerikaanse nationaliteit hebt en waardoor je een W-8BEN formulier kunt invullen om de dividendbelasting van 30% naar de met de vermogensrendementsheffing verrekenbare 15%.

Doordat Nederland dus een actief FATCA-verdrag heeft met de VS, hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Erfbelasting

Het belasten van erfenissen, geld waar een leven lang voor is gewerkt en al reeds belasting over is betaald, behoort helaas nog tot een veel uitgevoerde heffing door overheden over de hele wereld. Ook in het geval van Nederland en de VS worden erfenissen belast. Nederland hoort echter ook tot een select groepje landen dat een erfbelastingverdrag heeft met de VS, dit houdt in dat geprobeerd wordt de heffing van dubbele erfbelasting te voorkomen. Omdat belastingverdragen verschillen, zal ik kort uitleggen hoe ik het belastingverdrag heb geïnterpreteerd.

De VS int erfbelasting bij niet-Amerikanen vanaf 60.000 dollar aan Amerikaans gevestigde bezittingen. Wanneer je bijvoorbeeld geld hebt staan bij een Amerikaanse broker of Amerikaans vastgoed, aandelen, obligaties of ETF’s bezit zul je als Nederlander hierover mogelijk zowel Amerikaanse als Nederlandse erfbelasting moeten betalen. Het belastingverdrag zorgt ervoor dat er niet dubbele erfbelasting geheven wordt. Wanneer je erfbelasting moet betalen aan de VS, is dit verrekenbaar met Nederlandse erfbelasting. Let wel dat Nederland erfbelasting niet al vanaf 60.000 dollar rekent, maar in veel gevallen hogere ondergrenzen hanteert. (1)

Wanneer je aanzienlijke bedragen hebt om te investeren en/of een andere nationaliteit dan de Nederlandse bezit, lijkt het mij vanzelfsprekend een goed idee om een professioneel belastingadviseur in te schakelen. Ik ben immers een willekeurig persoon op het internet en geen belastingexpert. Verder dan deze grotendeels ontmantelde bommen die veel internationale beleggers wel raken, zie ik geen problemen in de huidige situatie om in effecten te investeren met Amerikaanse domicilie en doe ik dat dan ook met gerust hart. Laat het hieronder weten als je je niet kunt vinden in het bovenstaande of op andere punten bent gestuit.

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

12 reacties op “Amerikaanse ETF’s en erfbelasting; de nadelen

 1. Erfbelasting betalen in de VS; een ander suggereerde het ook. Als de nabestaande je portefeuille overneemt, weet m.i. niemand dat je overleden bent. DeGiro gaat dit niet aan Vanguard (of anderen) doorgeven. Weet je inmiddels of wel of geen erfbelasting verschuldigd is?
  Groeten,
  Jaco

  Beantwoorden
  • Ha Jaco,

   Dank voor je reactie. Weet helaas niet met grotere zekerheid of er wel of geen erfbelasting verschuldigd is bij overlijden. Klinkt inderdaad logisch dat DeGiro bijvoorbeeld niet de Amerikaanse fiscus op de hoogte stelt als je komt te overlijden. Een Amerikaanse/wereldwijde broker als Interactive Brokers zie ik zoiets echter wel doen, dat ze eerst een vrijwaring willen zien van de Amerikaanse fiscus voordat ze de rekening aan de erfgenamen vrijgeven. Heb geloof ik een dergelijk verhaal eerder op een forum gelezen, dus geen praktijkervaring.

   Groet, Mick

   Beantwoorden
 2. Hai Mick,

  Een beetje laat, maar ik heb nog eens gekeken naar het stuk dat jij aanhaalt. Pagina 18/19 lijkt me een algemene bepaling; voor landen waar geen verdrag mee is gesloten. Er staat op p. 19 ook “If you are a Citizen of or reside in any of the sixteen countries with which the U.S. maintains an estate tax treaty, your personal situation may differ”

  Vervolgens kan je op p. 38 lezen hoe dit voor NL inwoners er uit ziet. Alleen op onroerend goed e.d. in VS wordt estate tax geheven. Verder lijkt de rest van de bepaling alleen gaan over uitzonderingen zoals een Nederlander die tijdelijk woonachtig is in de VS.

  Nota bene, voor Noorwegen (p 39) zie je dat naast onroerend goed ook aandelen belast zullen worden. Gezien dit wel expliciet bij Noorwegen en andere landen staat, maar niet bij NL, mag je er vanuit gaan dat je als Nederlander hierop niet wordt belast. Het artikel van VEB is hier ook vrij stellig in.

  Je hebt natuurlijk wel gelijk dat regels altijd kunnen veranderen (zowel in het voordeel als nadeel), dus alertheid is wel geboden. Ik neem overigens wel aan dat VEB bij zo’n belangrijke wijziging wel aandacht daaraan zal besteden, alsmede je broker (als je er vanuit gaat dat ze enigszins over de belangen van cliënten waken).

  Beantwoorden
  • Ha Sam,

   Dank voor je reactie en jouw interpretatie. Ben nog altijd niet veel wijzer geworden op dit vlak, dus waardeer je inzicht dan ook.

   Wat dat punt op pagina 19 van dat artikel betreft, kan de situatie inderdaad anders zijn als het land waarin je gevestigd bent een tax treaty heeft met de VS. Dit kan echter ook doelen op de 13.000 dollar die je van de te betalen VS erfbelasting mag afhalen (wat correspondeert met de 60.000USD vrijstelling). Pagina 38 lijkt inderdaad te bevestigen wat dat artikel van de VEB ook zegt en geeft dan wel weer vertrouwen dat er geen Amerikaanse erfbelasting te betalen is voor Nederlandse erfgenamen van een Nederlander die in Amerikaanse effecten belegt.

   Net als jij hoop ik dat we in het geval van een dergelijke wijziging tijdig op de hoogte gebracht worden, maar alertheid is zeker geboden. Wat dat betreft is een Nederlands fonds dichter bij huis. Een nog niet genoemd punt is overigens dat van een broker. Een Amerikaanse broker (bijv. Interactive Brokers) zou je effecten kunnen vasthouden tot ze zeker weten dat je geen erfbelasting hoeft te betalen aan de VS. Dat kan je erfgenamen in een dergelijk geval dus nog wat administratieve rompslomp en vertraging opleveren. Las laatst van iemand op het Bogleheads forum die bij de Amerikaanse fiscus een ontheffing heeft moeten aanvragen voordat de rekening toegankelijk werd voor de erfgenamen.

   Je hebt me in ieder geval wat meer gerust gesteld wat de erfbelasting betreft, dus bedankt!

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
   • Hi Mick, Sam,

    Goede blog.

    Ik had het verhaal hieronder al getikt voordat ik zag dat Sam ook al had gereageerd. Ik ben het met Sam eens.

    —–
    Op pagina 18/19 staat inderdaad dat “Property Located in the U.S” getaxeerd wordt als je meer dan $60k bezit, echter wordt ook verwezen naar mogelijke Tax Treaties. Op pagina 38 vind je vervolgens de samenvatting van de Tax Treaty tussen NL en USA, en daar wordt de scope van de taxable assets verkleind tot:
    – Real estate.
    – Business property of a permanent establishment operated in the U.S.
    – Fixed assets used in the performance of a professional service rendered in the U.S.
    De uitleg hiervan is vervolgens te vinden in artikel 6 en 7 van http://taxtopics.net/Netherlands.htm.

    Ik zie dus aandelen in Amerikaanse bedrijven niet onder Estate Tax vallen als je in Nederland woont. Als Belg heb je dus minder geluk.
    —–

    Ik ga langzaam aan maar meer van mijn Ierse iShares Core World ETF overhevelen naar VXUS en VTI.

    Beantwoorden
    • Ha Guido,

     Dank voor jouw reactie en het compliment. Ik denk inmiddels dat jullie gelijk hebben wat de estate tax betreft. Blijft dat punt alleen nog voor inwoners van landen zonder verdrag van toepassing.

     Als ik vragen mag, waarom zet je de ETF’s langzaam om in plaats van in één keer? Lijkt me wat transactiekosten en vanaf moment één fondskosten (en dividendbelasting binnen de fondsen) schelen.

     Vriendelijke groet,

     Mick

     Beantwoorden
     • Hi Mick,
      Ik gebruikte voor mijn investering-geld eerst de 110-leeftijd vuistregel voor verdeling tussen stock index funds en spaargeld/obligaties, maar daar ben ik van afgestapt.
      Het geld dat daardoor vanaf spaargeld/obligaties vrij kwam, heb ik eerst in VTI & VXUS gestopt.
      Aangezien DeGiro meer dan 1 transactie per maand naar zo’n index tracker niet meer gratis doet (zie https://www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzicht.pdf), wacht ik even een maand voordat ik mijn iShares Core World ETF overhevel naar VTI & VXUS.

      Beantwoorden
      • Ha Guido,

       Dank dat je hier nog even op terug komt. Klinkt als een logische aanpak. Overigens zijn de transacties in die fondsen bij meer dan één transactie per maand nog wel gratis als je transacties groter dan 1.000 euro doet, maar dat terzijde.

       Groet, Mick

  • Hoi Sam,

   Dank voor je reactie en de link, die had ik nog niet gezien. Zoals Frans Zonneveldt in dat stukje aangeeft, vallen aandelen/ETF’s niet onder tastbare objecten, maar ontastabare objecten (intangible property). Dit stuk suggereert echter op pagina 19 dat in de VS gevestigde aandelen/fondsen intangible property zijn en die worden helaas ook belast met erfbelasting. De statement dat er geen erfbelasting verschuldigd is wanneer je een non-resident alien bent, wordt helaas niet onderbouwd. In het belastingverdrag staat het helaas niet zo dat er geen erfbelasting verschuldigd is, maar dat de mogelijkheid bestaat om Amerikaanse erfbelasting met Nederlandse erfbelasting te verrekenen. Dat lijkt me toch lastig te gaan als je in NL onder de grens voor erfbelasting bent gebleven. Het lijkt mij dus niet te kloppen dat je geen erfbelasting aan de VS hoeft te betalen, maar juist dat je dit (achteraf) kunt verrekenen met in Nederland betaalde erfbelasting.

   Ik heb echter geen goede bronnen kunnen vinden die het belastingverhaal overtuigend en onderbouwd aan me hebben overgebracht, dus blijft een punt van twijfel voor mij. Mogelijk niet iets waar je je erfgenamen mee wilt opzadelen, maar dat is uiteindelijk een persoonlijke overweging. Het blijft een risico dat de wetgeving in de VS in ons nadeel wijzigt, zeker gezien de historie van de VS met draconische belastingmaatregelen voor Amerikanen buiten de VS waar FATCA een voorbeeld van is.

   Verder ben ik verre van een belastingspecialist, dus hoor het graag als ik iets verkeerd interpreteer of kan leren!

   Vriendelijke groet,

   Mick

   Beantwoorden
 3. Beste Tracker belegger,

  Betreft de erfbelasting, deze belasting is in de praktijk toch onuitvoerbaar als je je Amerikaanse aandelen, ETF’s, REIT etc. bij een Nederlandse (Europese) broker hebt staan? De USA kent jouw niet en kunnen dus ook nooit weten dat je overleden bent. Graag jouw visie hier op…

  Beantwoorden
  • Hoi Thomas,

   Goede vraag. Belastingwetgeving en verdragen zijn vrij ingewikkeld en veranderen vaak, ik zou zeker aanraden een belastingadviseur te raadplegen wanneer de portefeuille uitgroeit boven 60.000USD in beleggingen met Amerikaanse domicilie.

   Je hebt inderdaad gelijk dat de VS niet kan inzien wie de genoemde beleggingsproducten bezit. Je hebt wel de verplichting om juiste opgave van belastingen te doen dus bent met belastingontwijking/ontduiking bezig als je het niet meldt. De VS doet in ieder geval aardig haar best om belastingontduiking tegen te gaan (bijvoorbeeld de FATCA en HEART act) en heeft bijvoorbeeld in de US-NL income tax treaty een provisie staan voor de collectie van gegevens. De belastingverdragen zijn een manier waarop de VS toch gegevens van een Nederlandse overledene zou kunnen opvragen. Zou mij niet verrassen als de VS in de toekomst harder gaat optreden.

   Ik las laatst dit artikel welke aangeeft dat er momenteel nauwelijks erfbelasting van non-US persons wordt binnengehaald, maar het is natuurlijk de vraag of dat ook nog zo is als je zelf sterft en of je het risico wilt lopen gesnapt te worden. Dat gezegd hebbende, zou het VS-NL erfbelastingsverdrag de dubbele erfbelasting voor een groot deel beperken.

   Dit is echter een onderwerp waar ik niet goed in ingelezen ben en dus niet al te zeker van ben. Mocht je suggesties of interessante bronnen hebben, hoor ik die graag. Tot nu toe ben ik zelf sowieso van plan een belastingadviseur te raadplegen wanneer ik meer dan een ton vermogen heb (duurt helaas nog even).

   Groet, Mick

   Beantwoorden

Laat een reactie achter