Waarom actief beleggen de markt niet verslaat

Eenvoudige wiskunde is genoeg om te bepalen waarom actieve beleggers op de lange termijn de markt niet verslaan. William Sharpe liet in 1991 weten in The arithemetic of active management dat:

  1. Vóór kosten, het rendement van de groep actieve beleggers gelijk is aan dat van de groep passieve beleggers.
  2. Na kosten, het rendement van de groep passieve beleggers dat van de actieve beleggers overstijgt.

Simpel gezegd is het marktrendement gelijk aan het gelijk gewogen rendement van de passieve en actieve beleggers. Omdat de passieve belegger het marktrendement ontvangt, moet de groep actieve beleggers vóór kosten ook het marktrendement ontvangen. Als bijvoorbeeld een kwart van de markt passief belegt, driekwart actief belegt en het marktrendement 5% is, dan is de rekensom als volgt: 0,25×0,05+0,75xActiefrendement=0,05 -> 0,75xActiefrendement=0,0375 -> Actiefrendement=0,0375/0,75=0,05. De percentages die actief dan wel passief beleggen maken hierbij niet uit.

Na kosten wordt de situatie voor de actieve belegger nog grimmiger. De meeste particulieren kunnen niet genoeg aandelen aankopen om voldoende diversificatie te behalen. De fondsen die actief beleggen kunnen bovendien niet tegen dezelfde lage kosten opereren als de passieve tegenhanger. Een typisch actief fonds heeft bijvoorbeeld vaak dure managers in dienst en heeft zeer veel transactiekosten (waar een passief fonds ongeveer 20% van zijn aandelen verhandeld gedurende het jaar, is dit bij een actief fonds ongeveer vijf keer zo veel (1)).

Maar kan een ‘slimme’ belegger dan soms profiteren van de amateurbelegger die meer wat gokt met zijn spaargeld? Aangezien ongeveer zeven van de tien transacties tegenwoordig door computers uitgevoerd worden, is de kans dat je handelt tegen een professionele belegger groter. Is jouw transactie dan wel een slimme? Standard and Poors heeft overigens regelmatig een active versus passive scorecard (SPIVA) gepubliceerd waarin in verschillende categorieën gekeken wordt of de actieve belegger de markt heeft verslagen. In de meeste jaren valt het op dat de actieve fondsen hun benchmarks in zo’n 80% van de gevallen niet verslaan.

De kans dat een actieve belegger zijn benchmark op de lange termijn verslaat is dus wel aanwezig, maar die kans is zeer klein en in mijn mening vooral bepaald door geluk. Dus zie die actieve manager maar eens uit te kiezen (of zelf te zijn natuurlijk). De meest legitieme reden die ik zie om toch je geld actief te beleggen, is vanwege het plezier dat je er eventueel uit haalt. Mocht je voor actief beleggen kiezen, hoor ik uiteraard graag waarom.

 

De informatie in dit stuk reflecteert mijn persoonlijke mening en bevindingen. Als je fouten aantreft of suggesties hebt, hoor ik die graag. Dit is niet bedoeld als beleggings- of belastingadvies of een aansporing tot aankoop van bepaalde effecten. Zie voor meer informatie de disclaimer.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

Laat een reactie achter